Znajdź swój przepis

Ciasto izaura z truskawkami

5 lipca, 2019

Ciasto izaura z truskawkami to połączenie wilgotnego ciasta czekoladowego z pysznym sernikiem. Dodatkowo ciasto wzbogaciłam dodając w sezonie świeże owoce.

Ciasto czekoladowe jest bardzo proste w wykonaniu i właściwie do roztopionych składników dodajemy suche i mieszamy. Ciasto po upieczeniu jest mocno czekoladowe, wilgotne a zarazem nie jest zbyt ciężkie.

Warstwa serowa do przygotowania jest równie prosta. Warto kupić dobry twaróg, który tutaj ma duże znaczenie dla smaku. Po upieczeniu jest delikatny, lekki dzięki dodaniu białek i kremowy. Sernik możesz również wykonać na dobrym jakościowo twarogu z wiaderka.

Całość wzbogaciłam truskawkami sezonowymi oraz po upieczeniu dodałam na wierzch również kawałki świeżych. Ciasto izaura z truskawkami smakuje rewelacyjnie szczególnie latem.

REKLAMA:

Dla odważnych i uwielbiających wyraziste smaki wierzch ciasta można polać polewą czekoladową.

TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy na ciasta z truskawkami.

sernik izaura

CIASTO IZAURA Z TRUSKAWKAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO CZEKOLADOWE:

  • 1/4 szklanki wody
  • 200 g masła lub margaryny
  • 3 łyżki kakao
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 szklanki maki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka, temp. pokojowa
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ SEROWĄ:

  • 800 g twarogu półtłustego, trzykrotnie zmielonego
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżka maki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 80 g masła, roztopionego

DODATKOWO:

REKLAMA:
  • ok. 500 g truskawek

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem. Do rondelka wkładamy masło oraz wodę, kakao, cukry. Gotujemy na niewielkim ogniu do rozpuszczenia, cały czas mieszając, aby masa się nie przypaliła. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie dodajemy żółtka oraz przesiane składniki i mieszamy tylko do połączenia. Białka miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Dodajemy do masy i bardzo delikatnie mieszamy. Wykładamy do formy.
Składniki na warstwę serową powinny być w temp. pokojowej. Twaróg miksujemy razem z żółtkami, cukrami, przesianymi mąkami oraz wlewamy roztopione masło. Białka miksujemy na sztywną piankę i dodajemy do masy delikatnie mieszając. Wykładamy na warstwę ciasta. Truskawki kroimy na połówki i układamy na warstwie serowej rozcięciem do góry.
Pieczemy w temp. 175 C przez około 1 godzinę do suchego patyczka. Wierzch sernika po upieczeniu powinien być lekko galaretowaty. Studzimy i podajemy z kawałkami świeżych truskawek.

sernik izaura sernik izaura

sernik izaura sernik izaura

Dołącz do dyskusji

  1. Dzień dobry, czy można do tego ciasta użyć mrożonych truskawek?

    1. mozna :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij