Ciasto 3 bit z malinami bez pieczenia z przepysznymi warstwami. Herbatniki, krem budyniowy oraz śmietankowy, kajmak i świeże maliny. Pycha.
Ciasto 3 bit to deser, który jest bardzo słodki dzięki dodaniu kajmaku. Natomiast pozostałe warstwy nieco równoważą jej smak.
Herbatniki z czasem miękną i dają się ładnie pokroić na kawałki.
Krem budyniowy jest delikatny, kremowy i lekki. Zatopiłam w środku maliny, aby nadawały świeżości i kontrastowały ze słodkim smakiem ciasta.
Krem śmietankowy jest leciutki jak chmurka i mało słodki. Na wierzch dodałam posypkę czekoladowa, ale może być również tarta czekolada deserowa.
Ciasto 3 bit z malinami to bardzo prosty w przygotowaniu deser, idealny na lato. Dla fanów słodkich ciast lub kajmaku będzie przepyszny.
TUTAJ znajdziesz mój przepis na klasyczną wersję 3 bit.
CIASTO 3 BIT Z MALINAMI
SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:
- 600 ml mleka
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 x 40 budyń waniliowy, proszek
- 2 żółtka
- 200 g masła, temp. pokojowa
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 600 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 1/2 łyżeczki żelatyny*
- 1/4 szklanki wody
DODATKOWO:
- 2 x opakowanie herbatników maślanych
- 400 g masy kajmakowej
- ok. 300 g malin
- tarta deserowa czekolada lub posypka czekoladowa
* żelatynę możesz zastąpić śmietan-fixem
Formę o wym. 24×24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy herbatniki.
400 ml mleka podgrzewamy razem z cukrami. W pozostałym mleko rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy oraz żółtka. Cały czas mieszając wlewamy zimną mieszaninę do gorącego mleka. Gotujemy na niewielkim ogniu, aż powstanie gęsty budyń. Gotowy owijamy folią i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Miękkie masło przez chwilę miksujemy i dodajemy po łyżce budyń. Wykładamy 1/3 na herbatniki i układamy maliny, przykrywamy resztą kremu i ponownie warstwa herbatników. Następnie masa kajmakowa i herbatniki.
Żelatynę zalewamy zimną wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzewamy np. w mikrofali. Mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem. Dodajemy przesiany cukier puder oraz powoli wlewamy żelatynę. Wykładamy na herbatniki. Owijamy folią i wkładamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki. Przed podaniem oprószamy tartą czekoladą lub posypką.
Czy moga byc mrozone maliny?
W tym przepisie nie za bardzo :)