Znajdź swój przepis

Pierogi z truskawkami

4 lipca, 2023

Pierogi z truskawkami to przepyszny przepis na letni obiad. Cienkie ciasto na pierogi z dużą ilością owoców w środku.

Przepis na pierogi jest bardzo prosty i szybki. Ciasto jest gładkie, elastyczne i daje ładnie się formować i nadziewać.

W sezonie na truskawki to jedno z pyszniejszych obiadów. Uwielbiam z kleksem jogurtu lub śmietany polane miodem.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTO Z GALARETKĄ I TRUSKAWKAMI

SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI

BISZKOPT Z TRUSKAWKAMI

pierogi z truskawkami

PIEROGI Z TRUSKAWKAMI

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 50 – 60 pierogów

  • 500 g mąki pszennej
  • 220 ml wrzącej wody
  • 1 jajko (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 35 g roztopionego masła
  • szczypta soli
  • ok. 500 g truskawek

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesiewamy do miseczki, następnie dodajemy sól oraz wrzącą wodę z roztopionym masłem. Chwilkę mieszamy łyżką i dodajemy jajko. Zaczynamy wyrabiać ciasto przez kilka minut, aż będzie jednolite i gładkie. Przykrywamy szczelnie folią i zostawiamy na ok. 15 minut, dzięki temu będzie się lepiej rozwałkowywało.
W między czasie truskawki myjemy, pozbywamy się szypułek i kroimy na dosyć małe kawałeczki.
Ciasto dzielimy na dwie części, jedną dalej chowamy pod folię. Natomiast drugą rozwałkowujemy cienko. Wykrawamy szklanką lub okrągłą foremką koła. Na każdy nakładamy ok. 1 łyżkę truskawek (w zależności jak duże kółeczka wycinamy). Każdy kawałek składamy na pół i zlepiamy dokładnie brzegi. Układamy na lekko oprószonej stolnicy i przykrywamy wilgotną ściereczką. Postępujemy tak do wykorzystania składników.
Do lekko osolonej wody wkładamy pierogi i gotujemy od momentu wypłynięcia przez ok. 3 – 4 minuty w zależności od grubości ciasta. Odsączamy z wody i podajemy z jogurtem, śmietaną lub cukrem.

pierogi z truskawkami
pierogi z truskawkami

Dołącz do dyskusji

  1. Pyszne pierogi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x