Pierogi z truskawkami to przepyszny przepis na letni obiad. Cienkie ciasto na pierogi z dużą ilością owoców w środku.
Przepis na pierogi jest bardzo prosty i szybki. Ciasto jest gładkie, elastyczne i daje ładnie się formować i nadziewać.
W sezonie na truskawki to jedno z pyszniejszych obiadów. Uwielbiam z kleksem jogurtu lub śmietany polane miodem.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
CIASTO Z GALARETKĄ I TRUSKAWKAMI
PIEROGI Z TRUSKAWKAMI
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: ok. 50 – 60 pierogów
- 500 g mąki pszennej
- 220 ml wrzącej wody
- 1 jajko (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 35 g roztopionego masła
- szczypta soli
- ok. 500 g truskawek
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiewamy do miseczki, następnie dodajemy sól oraz wrzącą wodę z roztopionym masłem. Chwilkę mieszamy łyżką i dodajemy jajko. Zaczynamy wyrabiać ciasto przez kilka minut, aż będzie jednolite i gładkie. Przykrywamy szczelnie folią i zostawiamy na ok. 15 minut, dzięki temu będzie się lepiej rozwałkowywało.
W między czasie truskawki myjemy, pozbywamy się szypułek i kroimy na dosyć małe kawałeczki.
Ciasto dzielimy na dwie części, jedną dalej chowamy pod folię. Natomiast drugą rozwałkowujemy cienko. Wykrawamy szklanką lub okrągłą foremką koła. Na każdy nakładamy ok. 1 łyżkę truskawek (w zależności jak duże kółeczka wycinamy). Każdy kawałek składamy na pół i zlepiamy dokładnie brzegi. Układamy na lekko oprószonej stolnicy i przykrywamy wilgotną ściereczką. Postępujemy tak do wykorzystania składników.
Do lekko osolonej wody wkładamy pierogi i gotujemy od momentu wypłynięcia przez ok. 3 – 4 minuty w zależności od grubości ciasta. Odsączamy z wody i podajemy z jogurtem, śmietaną lub cukrem.
Pyszne pierogi