Kokosowe ciasto z jagodami o niezwykle pysznym smaku i wilgotnej konsystencji, które długo zachowuje swoją świeżość. W sezonie użyj świeżych jagód, natomiast po skończonym sezonie dodaj mrożone.
Kokosowe ciasto z jagodami to niepozorny wypiek, który nie sprawia zupełnie żadnych problemów podczas przygotowania, a smakuje rewelacyjnie. Doskonały dla osób początkujących w kuchni.
Jagody dodajemy do środka ciasta i również na górę. Uzyskujemy przez to bardziej wyrazisty smak i podczas jedzenia jagody są na całym cieście.
Ciasto możesz upiec również w wersji z malinami. Będzie równie smaczne.
Ciasto jest delikatne, wilgotne z nutą kokosa oraz przepysznym smakiem jagód. Latem rewelacja, ale również idealne zimą, aby przywołać wspomnienia letnich dni. Polecam.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z jagodami.
KOKOSOWE CIASTO Z JAGODAMI
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 170 g masła, roztopionego
- 2/3 szklanki mleka np. kokosowego
- 2 łyżki jogurtu greckiego, temp. pokojowa
- 2 jajka, duże
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
DODATKOWO:
- 1 szklanka jagód, świeżych lub mrożonych
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy wiórki. Jajka miksujemy z cukrem do lekkiego spienienia, nie dłużej. Następnie zmniejszamy obroty miksera do minimum i powoli wlewamy roztopione masło o temp. pokojowej, jogurt, ekstrakt, mleko i na koniec w kilku porcjach suche składniki. Formę o wymiarach 20×10 lun nieco większą wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Przekładamy połowę ciasta i oprószamy połową jagód (mrożonych nie rozmrażamy, a jedynie obtaczamy w łyżeczce mąki ziemniaczanej). Przykrywamy drugą połową ciasta i ponownie oprószamy pozostałymi jagodami. Pieczemy w temp. 170 C przez około 50-60 min. do tzw. suchego patyczka. Podajemy oprószone cukrem pudrem.
świetna propozycja – użyłam świeżych jeżyn i dałam mniej cukru-pieczone w keksówce-bardzo dobre
Ciasto przepyszne, wilgotne i łatwe do zrobienia! Piekłam już 3 razy, dzisiaj postanowiłam upiec w wersji truskawkowo-borówkowej i uważam, że smakuje najlepiej! Polecam ten przepis. Poniżej linki do zdjęć mojego upieczonego ciasta.
https://ibb.co/1Z3HX6x
https://ibb.co/dDL5NP0
Czy jagody można zastąpić czerwoną porzeczką?
tak :)
Czy można jagody zastąpić borówkami
tak :)
Ile kalorii ma porcja,???
Zrobiłam wyszło pyszne
Zamieniłam połowę tłuszczu na olej kokosowy i połowę mąki na gryczaną
Trochę się kruszy ale nikomu nie przeszkadzało ????
Napewno powtórzę ????????????
Ciasto po prostu przepyszne A do tego proste i szybkie do wykonania. Jestem zachwycona ????????
Upiekłam dzis pierwszy raz i jest pyszne! Pieklam dluzej niż godzinę bo po sprwdzeniu patyczkiem po 60 minutach było jeszcze surowe! Następnym razem mysle zeby dodać więcej wiórek kokosowych. Do kawki czy herbatki smakuje znakomicie!
Dziękuję za przepis, ciasto proste, szybkie i pyszniutkie z delikatną nutką kokosu
Wygląda apetycznie. Chce zabrać się za robienie..ale nie mam mleka kokosowego. Czym można je zastąpić? :)
Można zwykłym mlekiem w nieco mniejszej ilości
Co znaczy w mniejszej ilości? Pół szklanki wystarczy?
Upieklam,ale cos wyszło nie tak.Bylo bardzo ciezkie i chyba to wina malej .formy.
:( a mi po ubiciu jajek z cukrem i dodaniu masła masa się zważyła. Wszystko było w temperaturze pokojowej. Dlaczego tak mogło się stać ? ;(
Upieczone..miało być na następny dzień ale moje dzieci już musiały spróbować????Mega pyszny☺Leciutki i wilgotny.Polecam????
https://uploads.disquscdn.com/images/06f9eff00f04997163a13b1971a087ad856c4034004742b2742f09f95db5b530.jpg
Super :)
Ciacho wyszło super pyszne i delikatne! Naprawdę warto wypróbować ten przepis ???? U mnie wersja z mąką bezglutenową. https://uploads.disquscdn.com/images/3af8bc7d3f013164930c8ab32136cfd5bb8860d540498476b68ba6564872b4d9.jpg
Wyszło cudnie :)
https://uploads.disquscdn.com/images/3b1c9bab156ba2ede9918af931a391be645066ba56431fcb29de9697a1af7d23.jpg Upieczone i już zjedzone :) Przepyszne ciasto. Polecam przepis!
Dzięki :)
Wygląda apetycznie, więc jutro spróbuję zrobić :) a powiedz czy jajka również mają być w temp pokojowej?
Tak :)
Czy można zrobić bez jogurtu ? Zastąpić czymś innym ?
Możesz zastąpić np. maślanka
Forma o wymiarach?
Już poprawione :) dzieki