Znajdź swój przepis

Kokosowe ciasto z jagodami

28 czerwca, 2017

Kokosowe ciasto z jagodami o niezwykle pysznym smaku i wilgotnej konsystencji, które długo zachowuje swoją świeżość. W sezonie użyj świeżych jagód, natomiast po skończonym sezonie dodaj mrożone.

Kokosowe ciasto z jagodami to niepozorny wypiek, który nie sprawia zupełnie żadnych problemów podczas przygotowania, a smakuje rewelacyjnie. Doskonały dla osób początkujących w kuchni.

Jagody dodajemy do środka ciasta i również na górę. Uzyskujemy przez to bardziej wyrazisty smak i podczas jedzenia jagody są na całym cieście.

Ciasto możesz upiec również w wersji z malinami. Będzie równie smaczne.

REKLAMA:

Ciasto jest delikatne, wilgotne z nutą kokosa oraz przepysznym smakiem jagód. Latem rewelacja, ale również idealne zimą, aby przywołać wspomnienia letnich dni. Polecam.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z jagodami.

ciasto z jagodami

KOKOSOWE CIASTO Z JAGODAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 170 g masła, roztopionego
  • 2/3 szklanki mleka np. kokosowego
  • 2 łyżki jogurtu greckiego, temp. pokojowa
  • 2 jajka, duże
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji

DODATKOWO:

  • 1 szklanka jagód, świeżych lub mrożonych

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

REKLAMA:

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy wiórki. Jajka miksujemy z cukrem do lekkiego spienienia, nie dłużej. Następnie zmniejszamy obroty miksera do minimum i powoli wlewamy roztopione masło o temp. pokojowej, jogurt, ekstrakt, mleko i na koniec w kilku porcjach suche składniki. Formę o wymiarach 20×10 lun nieco większą wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Przekładamy połowę ciasta i oprószamy połową jagód (mrożonych nie rozmrażamy, a jedynie obtaczamy w łyżeczce mąki ziemniaczanej). Przykrywamy drugą połową ciasta i ponownie oprószamy pozostałymi jagodami. Pieczemy w temp. 170 C przez około 50-60 min. do tzw. suchego patyczka. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

ciasto z jagodami ciasto z jagodami

ciasto z jagodami ciasto z jagodami

Dołącz do dyskusji

  1. świetna propozycja – użyłam świeżych jeżyn i dałam mniej cukru-pieczone w keksówce-bardzo dobre

  2. Małgorzata P. says:

    Ciasto przepyszne, wilgotne i łatwe do zrobienia! Piekłam już 3 razy, dzisiaj postanowiłam upiec w wersji truskawkowo-borówkowej i uważam, że smakuje najlepiej! Polecam ten przepis. Poniżej linki do zdjęć mojego upieczonego ciasta.
    https://ibb.co/1Z3HX6x
    https://ibb.co/dDL5NP0

  3. Czy jagody można zastąpić czerwoną porzeczką?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  4. Czy można jagody zastąpić borówkami

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  5. Liliana says:

    Ile kalorii ma porcja,???

    Zrobiłam wyszło pyszne
    Zamieniłam połowę tłuszczu na olej kokosowy i połowę mąki na gryczaną
    Trochę się kruszy ale nikomu nie przeszkadzało ????
    Napewno powtórzę ????????????

  6. Ciasto po prostu przepyszne A do tego proste i szybkie do wykonania. Jestem zachwycona ????????

    1. Upiekłam dzis pierwszy raz i jest pyszne! Pieklam dluzej niż godzinę bo po sprwdzeniu patyczkiem po 60 minutach było jeszcze surowe! Następnym razem mysle zeby dodać więcej wiórek kokosowych. Do kawki czy herbatki smakuje znakomicie!

  7. Dziękuję za przepis, ciasto proste, szybkie i pyszniutkie z delikatną nutką kokosu

  8. Wygląda apetycznie. Chce zabrać się za robienie..ale nie mam mleka kokosowego. Czym można je zastąpić? :)

    1. aneta Autor says:

      Można zwykłym mlekiem w nieco mniejszej ilości

    2. Co znaczy w mniejszej ilości? Pół szklanki wystarczy?

  9. Upieklam,ale cos wyszło nie tak.Bylo bardzo ciezkie i chyba to wina malej .formy.

  10. :( a mi po ubiciu jajek z cukrem i dodaniu masła masa się zważyła. Wszystko było w temperaturze pokojowej. Dlaczego tak mogło się stać ? ;(

  11. Upieczone..miało być na następny dzień ale moje dzieci już musiały spróbować????Mega pyszny☺Leciutki i wilgotny.Polecam????
    https://uploads.disquscdn.com/images/06f9eff00f04997163a13b1971a087ad856c4034004742b2742f09f95db5b530.jpg

    1. Super :)

  12. Ciacho wyszło super pyszne i delikatne! Naprawdę warto wypróbować ten przepis ???? U mnie wersja z mąką bezglutenową. https://uploads.disquscdn.com/images/3af8bc7d3f013164930c8ab32136cfd5bb8860d540498476b68ba6564872b4d9.jpg

    1. Ilovebake says:

      Wyszło cudnie :)

    1. Ilovebake says:

      Dzięki :)

  13. Dagmara M. says:

    Wygląda apetycznie, więc jutro spróbuję zrobić :) a powiedz czy jajka również mają być w temp pokojowej?

    1. Ilovebake says:

      Tak :)

  14. Czy można zrobić bez jogurtu ? Zastąpić czymś innym ?

    1. Ilovebake says:

      Możesz zastąpić np. maślanka

  15. Małgorzata K. says:

    Forma o wymiarach?

    1. Ilovebake says:

      Już poprawione :) dzieki

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij