Kokosowe ciasto z jagodami o niezwykle pysznym smaku i wilgotnej konsystencji, które długo zachowuje swoją świeżość. W sezonie użyj świeżych jagód, natomiast po skończonym sezonie dodaj mrożone.
Kokosowe ciasto z jagodami to niepozorny wypiek, który nie sprawia zupełnie żadnych problemów podczas przygotowania, a smakuje rewelacyjnie. Doskonały dla osób początkujących w kuchni.
Jagody dodajemy do środka ciasta i również na górę. Uzyskujemy przez to bardziej wyrazisty smak i podczas jedzenia jagody są na całym cieście.
Ciasto możesz upiec również w wersji z malinami. Będzie równie smaczne.
Ciasto jest delikatne, wilgotne z nutą kokosa oraz przepysznym smakiem jagód. Latem rewelacja, ale również idealne zimą, aby przywołać wspomnienia letnich dni. Polecam.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z jagodami.
KOKOSOWE CIASTO Z JAGODAMI
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 170 g masła, roztopionego
- 2/3 szklanki mleka np. kokosowego
- 2 łyżki jogurtu greckiego, temp. pokojowa
- 2 jajka, duże
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
DODATKOWO:
- 1 szklanka jagód, świeżych lub mrożonych
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy wiórki. Jajka miksujemy z cukrem do lekkiego spienienia, nie dłużej. Następnie zmniejszamy obroty miksera do minimum i powoli wlewamy roztopione masło o temp. pokojowej, jogurt, ekstrakt, mleko i na koniec w kilku porcjach suche składniki. Formę o wymiarach 20×10 lun nieco większą wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Przekładamy połowę ciasta i oprószamy połową jagód (mrożonych nie rozmrażamy, a jedynie obtaczamy w łyżeczce mąki ziemniaczanej). Przykrywamy drugą połową ciasta i ponownie oprószamy pozostałymi jagodami. Pieczemy w temp. 170 C przez około 50-60 min. do tzw. suchego patyczka. Podajemy oprószone cukrem pudrem.
Ciasto przepyszne, wilgotne i łatwe do zrobienia! Piekłam już 3 razy, dzisiaj postanowiłam upiec w wersji truskawkowo-borówkowej i uważam, że smakuje najlepiej! Polecam ten przepis. Poniżej linki do zdjęć mojego upieczonego ciasta.
https://ibb.co/1Z3HX6x
https://ibb.co/dDL5NP0
Czy jagody można zastąpić czerwoną porzeczką?
tak :)
Czy można jagody zastąpić borówkami
tak :)
Ile kalorii ma porcja,???
Zrobiłam wyszło pyszne
Zamieniłam połowę tłuszczu na olej kokosowy i połowę mąki na gryczaną
Trochę się kruszy ale nikomu nie przeszkadzało ????
Napewno powtórzę ????????????
Ciasto po prostu przepyszne A do tego proste i szybkie do wykonania. Jestem zachwycona ????????
Dziękuję za przepis, ciasto proste, szybkie i pyszniutkie z delikatną nutką kokosu
Wygląda apetycznie. Chce zabrać się za robienie..ale nie mam mleka kokosowego. Czym można je zastąpić? :)
Można zwykłym mlekiem w nieco mniejszej ilości
Co znaczy w mniejszej ilości? Pół szklanki wystarczy?
Upieklam,ale cos wyszło nie tak.Bylo bardzo ciezkie i chyba to wina malej .formy.
:( a mi po ubiciu jajek z cukrem i dodaniu masła masa się zważyła. Wszystko było w temperaturze pokojowej. Dlaczego tak mogło się stać ? ;(
Upieczone..miało być na następny dzień ale moje dzieci już musiały spróbować????Mega pyszny☺Leciutki i wilgotny.Polecam????
https://uploads.disquscdn.com/images/06f9eff00f04997163a13b1971a087ad856c4034004742b2742f09f95db5b530.jpg
Super :)
Ciacho wyszło super pyszne i delikatne! Naprawdę warto wypróbować ten przepis ???? U mnie wersja z mąką bezglutenową. https://uploads.disquscdn.com/images/3af8bc7d3f013164930c8ab32136cfd5bb8860d540498476b68ba6564872b4d9.jpg
Wyszło cudnie :)
https://uploads.disquscdn.com/images/3b1c9bab156ba2ede9918af931a391be645066ba56431fcb29de9697a1af7d23.jpg Upieczone i już zjedzone :) Przepyszne ciasto. Polecam przepis!
Dzięki :)
Wygląda apetycznie, więc jutro spróbuję zrobić :) a powiedz czy jajka również mają być w temp pokojowej?
Tak :)
Czy można zrobić bez jogurtu ? Zastąpić czymś innym ?
Możesz zastąpić np. maślanka
Forma o wymiarach?
Już poprawione :) dzieki