Znajdź swój przepis

Kokosowe ciasto z jagodami

28 czerwca, 2017

Kokosowe ciasto z jagodami o niezwykle pysznym smaku i wilgotnej konsystencji, które długo zachowuje swoją świeżość. W sezonie użyj świeżych jagód, natomiast po skończonym sezonie dodaj mrożone.

Kokosowe ciasto z jagodami to niepozorny wypiek, który nie sprawia zupełnie żadnych problemów podczas przygotowania, a smakuje rewelacyjnie. Doskonały dla osób początkujących w kuchni.

Jagody dodajemy do środka ciasta i również na górę. Uzyskujemy przez to bardziej wyrazisty smak i podczas jedzenia jagody są na całym cieście.

Ciasto możesz upiec również w wersji z malinami. Będzie równie smaczne.

Ciasto jest delikatne, wilgotne z nutą kokosa oraz przepysznym smakiem jagód. Latem rewelacja, ale również idealne zimą, aby przywołać wspomnienia letnich dni. Polecam.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z jagodami.

ciasto z jagodami

KOKOSOWE CIASTO Z JAGODAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 170 g masła, roztopionego
  • 2/3 szklanki mleka np. kokosowego
  • 2 łyżki jogurtu greckiego, temp. pokojowa
  • 2 jajka, duże
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji

DODATKOWO:

  • 1 szklanka jagód, świeżych lub mrożonych

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy wiórki. Jajka miksujemy z cukrem do lekkiego spienienia, nie dłużej. Następnie zmniejszamy obroty miksera do minimum i powoli wlewamy roztopione masło o temp. pokojowej, jogurt, ekstrakt, mleko i na koniec w kilku porcjach suche składniki. Formę o wymiarach 20×10 lun nieco większą wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Przekładamy połowę ciasta i oprószamy połową jagód (mrożonych nie rozmrażamy, a jedynie obtaczamy w łyżeczce mąki ziemniaczanej). Przykrywamy drugą połową ciasta i ponownie oprószamy pozostałymi jagodami. Pieczemy w temp. 170 C przez około 50-60 min. do tzw. suchego patyczka. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

ciasto z jagodami ciasto z jagodami ciasto z jagodami ciasto z jagodami

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Małgorzata P. says:

    Ciasto przepyszne, wilgotne i łatwe do zrobienia! Piekłam już 3 razy, dzisiaj postanowiłam upiec w wersji truskawkowo-borówkowej i uważam, że smakuje najlepiej! Polecam ten przepis. Poniżej linki do zdjęć mojego upieczonego ciasta.
    https://ibb.co/1Z3HX6x
    https://ibb.co/dDL5NP0

  2. Czy jagody można zastąpić czerwoną porzeczką?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  3. Czy można jagody zastąpić borówkami

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  4. Liliana says:

    Ile kalorii ma porcja,???

    Zrobiłam wyszło pyszne
    Zamieniłam połowę tłuszczu na olej kokosowy i połowę mąki na gryczaną
    Trochę się kruszy ale nikomu nie przeszkadzało ????
    Napewno powtórzę ????????????

  5. Ciasto po prostu przepyszne A do tego proste i szybkie do wykonania. Jestem zachwycona ????????

  6. Dziękuję za przepis, ciasto proste, szybkie i pyszniutkie z delikatną nutką kokosu

  7. Wygląda apetycznie. Chce zabrać się za robienie..ale nie mam mleka kokosowego. Czym można je zastąpić? :)

    1. aneta Autor says:

      Można zwykłym mlekiem w nieco mniejszej ilości

    2. Co znaczy w mniejszej ilości? Pół szklanki wystarczy?

  8. Upieklam,ale cos wyszło nie tak.Bylo bardzo ciezkie i chyba to wina malej .formy.

  9. :( a mi po ubiciu jajek z cukrem i dodaniu masła masa się zważyła. Wszystko było w temperaturze pokojowej. Dlaczego tak mogło się stać ? ;(

  10. Upieczone..miało być na następny dzień ale moje dzieci już musiały spróbować????Mega pyszny☺Leciutki i wilgotny.Polecam????
    https://uploads.disquscdn.com/images/06f9eff00f04997163a13b1971a087ad856c4034004742b2742f09f95db5b530.jpg

    1. Super :)

  11. Ciacho wyszło super pyszne i delikatne! Naprawdę warto wypróbować ten przepis ???? U mnie wersja z mąką bezglutenową. https://uploads.disquscdn.com/images/3af8bc7d3f013164930c8ab32136cfd5bb8860d540498476b68ba6564872b4d9.jpg

    1. Ilovebake says:

      Wyszło cudnie :)

    1. Ilovebake says:

      Dzięki :)

  12. Dagmara M. says:

    Wygląda apetycznie, więc jutro spróbuję zrobić :) a powiedz czy jajka również mają być w temp pokojowej?

    1. Ilovebake says:

      Tak :)

  13. Czy można zrobić bez jogurtu ? Zastąpić czymś innym ?

    1. Ilovebake says:

      Możesz zastąpić np. maślanka

  14. Małgorzata K. says:

    Forma o wymiarach?

    1. Ilovebake says:

      Już poprawione :) dzieki

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x