Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką to przepyszna letnia propozycja. Wilgotne, puszyste ciasto z mnóstwem owoców.
Ciasto drożdżowe możesz wykonać z przeróżnymi owocami np. jagodami, malinami lub borówkami. Poza sezonem ciasto możesz wykonać z owoców mrożonych, które wcześniej można lekko obtoczyć w mące.
Wierzch ciasta możesz oprószyć cukrem pudrem lub oblać lekko cytrynowym lukrem. Ciasto najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu, kiedy się wystudzi.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
CIASTO DROŻDŻOWE BEZ WYRABIANIA
CIASTO DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI
SKŁADNIKI:
CIASTO DROŻDŻOWE
- 500 g mąki pszennej
- 15 g drożdży suchych lub 30 g świeżych
- 2 jajka o temp. pokojowej
- 1/2 szklanki cukru
- 250 ml ciepłego mleka
- 80 g roztopionego masła
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- szczypta soli
KRUSZONKA
- 100 g mąki pszennej
- 80 g cukru
- 80 g zimnego masła
DODATKOWO
- ok. 400 g truskawek
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Formę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże suche lub świeże z odrobiną cukru. Zostawiamy na ok. 5 – 10 minut do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy do miski, następnie dodajemy cukier, jajka oraz wlewamy wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Chwilkę mieszamy łyżką, następnie zaczynamy wyrabiać ciasto dodając co chwilę odrobinę masła i oleju.
Gotowe ciasto przekładamy do formy i wyrównujemy. Przykrywamy ściereczką lub owijamy folią i zostawiamy na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
W międzyczasie wykonujemy kruszonkę. Wszystkie składniki przekładamy do miseczki i palcami rozdrabniamy, aż powstanie kruszonka. Na wyrośniętym cieście układamy nieduże kawałki truskawek i obsypujemy wierzch kruszonką. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 35 – 40 minut do zarumienienia wierzchu. Podajemy oprószone cukrem pudrem lub oblane lukrem.
Zaczyn tylko z drożdży , mleka i cukru ? Bez mąki?
Tak, będzie też rósł :)
Robię dzisiaj to ciasto po raz trzeci. Jest absolutnie przepyszne i fenomenalne! Bardzo polecam!!!
dziękuję :)