Znajdź swój przepis

Ciasto drożdżowe z truskawkami

2 lipca, 2023

Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką to przepyszna letnia propozycja. Wilgotne, puszyste ciasto z mnóstwem owoców.

Ciasto drożdżowe możesz wykonać z przeróżnymi owocami np. jagodami, malinami lub borówkami. Poza sezonem ciasto możesz wykonać z owoców mrożonych, które wcześniej można lekko obtoczyć w mące.

Wierzch ciasta możesz oprószyć cukrem pudrem lub oblać lekko cytrynowym lukrem. Ciasto najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu, kiedy się wystudzi.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CHAŁKA

CIASTO DROŻDŻOWE BEZ WYRABIANIA

DROŻDŻÓWKA Z SEREM

ciasto drożdżowe z truskawkami

CIASTO DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI

SKŁADNIKI:

CIASTO DROŻDŻOWE

  • 500 g mąki pszennej
  • 15 g drożdży suchych lub 30 g świeżych
  • 2 jajka o temp. pokojowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 80 g roztopionego masła
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta soli

KRUSZONKA

  • 100 g mąki pszennej
  • 80 g cukru
  • 80 g zimnego masła

DODATKOWO

  • ok. 400 g truskawek

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

Formę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże suche lub świeże z odrobiną cukru. Zostawiamy na ok. 5 – 10 minut do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy do miski, następnie dodajemy cukier, jajka oraz wlewamy wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Chwilkę mieszamy łyżką, następnie zaczynamy wyrabiać ciasto dodając co chwilę odrobinę masła i oleju.
Gotowe ciasto przekładamy do formy i wyrównujemy. Przykrywamy ściereczką lub owijamy folią i zostawiamy na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
W międzyczasie wykonujemy kruszonkę. Wszystkie składniki przekładamy do miseczki i palcami rozdrabniamy, aż powstanie kruszonka. Na wyrośniętym cieście układamy nieduże kawałki truskawek i obsypujemy wierzch kruszonką. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 35 – 40 minut do zarumienienia wierzchu. Podajemy oprószone cukrem pudrem lub oblane lukrem.

ciasto drożdżowe z truskawkami
ciasto drożdżowe z truskawkami
ciasto drożdżowe z truskawkami

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x