Kruche ciasto z budyniem i gruszkami to deser, który większość z Was już zna i na pewno piekło z przeróżnymi owocami. Tym razem wersja sezonowa z gruszkami, których teraz mamy dużo.
Kruche ciasto wcześniej trzeba zamrozić i możesz je wykonać nawet dzień wcześniej i przechowywać (nie trzymaj zbyt długo w zamrażarce, ponieważ będzie zbyt mocno zamrożone i konsystencja ciasta będzie sucha).
Gruszek wcześniej nie gotujemy, natomiast jeśli są mocno twarde można je lekko poddusić przez około 5 min. Budyń możesz wykonać w wersji z żółtkami, będzie miał bardziej kremową i delikatniejszą konsystencję lub po prostu je pominąć.
Kruche ciasto z budyniem i gruszkami piekłam już w wielu wersjach, ale nadal uwielbiam tą kombinację i zupełnie mi się nie nudzi.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z owocami.
KRUCHE CIASTO Z BUDYNIEM I GRUSZKAMI
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
- 3 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki cukru pudru
- 200 g masła lub margaryny, zimnej
- 4 żółtka, zimne
- 1-2 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA BUDYŃ:
- 800 mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka (opcjonalnie)
DODATKOWO:
- ok. 5-6 gruszek, dosyć twardych
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2-3 łyżki bułki tartej lub kaszki manny
- cukier puder do oprószenia
* 1 szklanka o pojemności 250 ml
Formę o wym. 25×35 lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy sól oraz kawałki zimnego masła. Siekamy szybko nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy żółtka oraz zimną wodę i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe formujemy w gruby wałeczek, owijamy folią i wkładamy na 2-3 godziny do zamrażarki.
Gruszki kroimy na dosyć spore kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny.
Po tym czasie większą połowę ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach, wykładamy na spód i lekko dociskamy. Pieczemy w temp. 180 C przez około 20 min do lekkiego zarumienienia.
600 ml mleka razem z cukrem zagotowujemy. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy, mąkę ziemniaczaną oraz żółtka. Cały czas mieszając dodajemy do gorącego mleka zimną mieszaninę i gotujemy, aż budyń będzie gęsty.
Podpieczony spód oprószamy bułką tartą i wykładamy gruszki, przykrywamy budyniem i ścieramy na wierzch pozostałą część zamrożonego ciasta.
Pieczemy w temp. 180 C przez około 40-45 min do zarumienienia wierzchu ciasta. Gotowe studzimy i przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Można wyłożyć na ciasto zimny budyń ?:)
tak :)
Dziękuję, pozdrawiam :)
Jeśli są mocno twarde warto je lekko przesmażyć.