Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta czekoladowe, Ciasta i ciastka z kremem

Ciasto z musem czekoladowym i wafelkami

Wrzesień 16, 2019 , 94858 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Ciasto z musem czekoladowym i warstwą z wafelków czekoladowych. Intensywnie czekoladowe i wilgotne ciasto i do tego lekki mus. Idealny deser dla fanów czekolady.

Spód to dosyć ciężkie i wilgotne ciasto ze sporą dawką kakao. Następnie warstwa z wafelków czekoladowych. Oczywiście możesz dodać np. orzechowe lub inne o ulubionym smaku.

Mus czekolady jest na bazie kremówki i czekolady. Nie dodajemy jajek jak w tradycyjnym przepisie. Wierzch ciasta przykryłam polewą czekoladową.

Ciasto z musem czekoladowym i wafelkami to bomba czekoladowa. Wyrazisty i nieprzesłodzony smak.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta czekoladowe.

Ciasto z musem czekoladowym

CIASTO Z MUSEM CZEKOLADOWYM I WAFELKAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 230 g mąki tortowej
  • 80 g kakao
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 260 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 jajka, temp. pokojowa
  • 250 ml mleka, temp. pokojowa
  • 120 ml oleju np. rzepakowego
  • 250 ml wrzącej wody

SKŁADNIKI NA MUS CZEKOLADOWY:

  • 600 ml śmietanki kremówki 30%
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki likieru amaretto (opcjonalnie)
  • 1 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:

  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady

DODATKOWO:

  • 3 wafelki czekoladowe x 50 g

Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z kakao, proszkiem i sodą. Jajka mieszamy z cukrami, olejem i mlekiem. Następnie dodajemy przesiane składniki i mieszamy trzepaczką lub łyżką do połączenia. Wlewamy wrzącą wodę i ponownie mieszamy. Przelewamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 25-30 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia i przekrawamy na dwie części z czego jedna dosyć cienka.
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i zostawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy krótko w mikrofali i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia. Czekoladę razem ze 100 ml kremówki rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Zostawiamy do wystudzenia.
Śmietankę miksujemy na gęstą masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder. Dodajemy ostudzoną czekoladę i mieszamy dokładnie szpatułką lub łyżką. Na koniec łączymy z likierem i żelatyną. 1/4 kremu wykładamy na ciasto, następnie oprószamy pokruszonymi wafelkami i wykładamy pozostałą część musu. Przykrywamy drugim blatem ciasta i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Śmietankę mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki czekolady i dokładnie mieszamy. Chwilkę studzimy i wylewamy na ciasto. Zostawiamy na 15 min do stężenia.

Ciasto z musem czekoladowym
Ciasto z musem czekoladowym
Ciasto z musem czekoladowym
Ciasto z musem czekoladowym

Komentarze

  • Odpowiedz Aga Kwiecień 3, 2021 at 22:57

    Jednak było mi nieco za mało deserowo i zaszalałam. Otóż zamiast polewy z czekolady wyłożyłam puszkę kajmaku, warstwę ciastek Petit brule i kremówkę z maskarpone (500g+250g+ 4 łyżki cukru pudru i cukier waniliowy + żelatyna, proporcja jak w kremie czekoladowym) Całość udekorowałam startą, gorzką czekoladą.
    Czad!!!!

  • Odpowiedz Aga Kwiecień 2, 2021 at 19:57

    Mega super pyszne.
    Dziś robiłam i polecam wszystkim Niepewnym. Ciasto mega szybkie. Pomimo tego, że jest bardzo rzadkie (byłam lekko przerażona) to super się upiekło. Robiłam w dużej, prostokątnej blaszce i bez problemu przecięłamm je na dwa blaty.
    Lepiej się kroi niż biszkopt, nie kruszy się i jest bardziej zwarte. Krem pychota.
    Kolejną wersję zrobię z jakimś wkładem owocowym.
    Polecam wszystkim!!!

  • Odpowiedz Karolina Luty 15, 2021 at 19:40

    Ciasto powinno być takie lejące? właśnie robię i boję się żeby nie było klapy ????

  • Odpowiedz Iza Sierpień 18, 2020 at 21:02

    Witam,
    Czy zamiast czekolady można dodać do musu maliny? Czy wtedy zwiększyć ilość żelatyny?

    • Odpowiedz aneta Sierpień 20, 2020 at 08:35

      Tak :)

  • Odpowiedz Angelkika Luty 23, 2020 at 18:50

    Czy mogę rozlać ciasto do dwóch blaszek , ponieważ boje się że nie dam rady przekroić na dwa blaty?

    • Odpowiedz aneta Luty 23, 2020 at 19:04

      można :)

    1 2

    Dodaj komentarz