Znajdź swój przepis

Malinowa góra lodowa

9 sierpnia, 2019

Malinowa góra lodowa to pyszne wielowarstwowe ciasto w wersji z malinami. Biszkopt kakaowy, krem śmietankowy, warstwa malinowa i do tego biszkopty zatopione w mlecznej polewie. Pycha.

Ciasto jest niezwykle efektowne, dzięki kilku warstwom i biszkoptom położonym na wierzchu deseru.

Biszkopt kakaowy to tradycyjny przepis na lekki i puszysty spód.

Krem waniliowy wykonałam na bazie gotowego kremu i śmietanki kremówki. Pyszny, leciutki i delikatny w smaku. Następnie warstwa z malinami i galaretką, która ożywia ciasto. Na koniec biszkopty zatopione w polewie mlecznej i kakaowej.

Malinowa góra lodowa to pyszne, efektowne i wielowarstwowe ciasto, które możesz wykonać na przeróżne okazje.

TUTAJ znajdziesz przepis na klasyczne ciasto góra lodowa.

Malinowa góra lodowa

MALINOWA GÓRA LODOWA

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

  • 1 opakowanie kremu waniliowego lub karpatka
  • 400 ml mleka
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ MALINOWĄ:

  • 2 x galaretka malinowa
  • 700 ml gorącej wody
  • ok. 400-500 g malin, świeżych lub mrożonych

SKŁADNIKI NA MLECZNĄ POLEWĘ:

  • 200 g masła lub margaryny
  • 2/3 szklanki wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mleka w proszku, pełnego
  • 1 1/2 łyżki kakao
  • 1 duże opakowanie biszkoptów, okrągłych

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 24×24 cm lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia.

Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, zostawiamy do wystudzenia i wkładamy do lodówki, aż zacznie lekko tężeć.
Mąkę przesiewamy razem z kakao i proszkiem. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną masę. Następnie cały czas miksując dodajemy w niewielkich porcjach cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. W kilku porcjach dodajemy przesiane składniki i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 40 min do tzw suchego patyczka. Studzimy i przekrawamy na dwie części.
Żelatynę zalewamy zimną wodą i zostawiamy do napęcznienia. Podgrzewamy chwilkę np. w mikrofali, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Do mleka dodajemy krem waniliowy w proszku i miksujemy zgodnie z opakowaniem. Kremówkę miksujemy na gęstą masę, dodajemy przesiany cukier puder i delikatnie łączymy z kremem waniliowym. Cały czas miksując na średnich obrotach wlewamy niewielkim strumieniem żelatynę. Połowę kremu wykładamy na biszkopt, układamy maliny i wylewamy tężejącą galaretkę. Wkładamy na10-15 min do lodówki, następnie wykładamy pozostały krem i przykrywamy drugą warstwą biszkoptu. Na czas przygotowania polewy wkładamy do lodówki.
Masło, wodę oraz cukier przekładamy do rondelka i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia. Zostawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy. Dzielimy na dwie części z czego do jednej dodajemy przesiane kakao.
Wierzch biszkoptu smarujemy cienką warstwą polewy jasnej. Układamy biszkopty, które przekrawamy na pół jeden obok drugiego w rzędach. Wylewamy na początku jasną polewę po biszkoptach, następnie ciemną. Wkładamy na noc do lodówki.

Malinowa góra lodowa Malinowa góra lodowa

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. A mogła by Pani zaproponować jakiś inny krem ?

    1. Może być sama kremówka z mascarpone lub krem budyniowy :)

  2. Ciasto petarda 🙂goście zachwyceni.

  3. Czy krem karpatka mam gotowac czy nie?

    1. Jeśli na opakowaniu kremu nie ma gotowania to nie należy tego robic :)

    2. Dziękuję 🙂

  4. Czy zamiast żelatyny mogę dać śmietaną Fix?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  5. Jak postępować z mrożonymi malinami? Trzeba je rozmrozić, czy można kłaść zamrożone na krem i zalać galaretką? Nie spowoduje to, że galaretka zrobi się rzadka?

    1. aneta Autor says:

      Do galaretki dodajemy mrożone i wtedy szybciej ścina nam się galaretka, najlepiej dodawać od razu na wierzch.

  6. Ten krem waniliowy trzeba zagotować z mlekiem?

  7. Czemu polewa wyszla za gesta i trudna do rozsmarowania?

    1. ja trzeba szybko wylewac, poniewaz rzeczywiscie szybko tezeje :)

  8. Hej tego kremu z karpatki rozumie nie gotuje tylko mieszam z mlekiem i potem miksuje ze smietana?

  9. Czy maliny można wrzucić do kremu bez galaretki, czy bez niej nie będzie już efektu wow?

  10. Karolina says:

    Czy w polewie można pominąć mleko w proszku, bądź je czymś zastąpić?

    1. aneta Autor says:

      możesz użyć np. zamiennie gotowej bialej polewy

  11. Nie widać na zdjęciu drugiego biszkoptu. Ciasto pyszne, wysokie na kilometr.

  12. Na wieksza blachę jakie proporcje?

    1. Na jaką blaszkę potrzebujesz?

    2. Ja proponuje te same składniki na normalnych rozmiarów duża blachę . Mój biszkopt jest w blaszce 24×24 i kipi góra a gdzie mam jeszcze zmieścić krem i galaretkę. Mam nadzieje ze mimo to efekt będzie wow .

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij