Kruche ciasto z jagodami i bezą to prosty przepis, który będzie idealny w sezonie letnim na owoce.
Kruche ciasto możesz wykonać dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. W dniu pieczenia najlepiej przełożyć do zamrażarki.
Przepyszne, kruche i leciutkie ciasto maślane. Do tego lekko kwaśne jagody i całość przykryta słodką bezą, która jest chrupiąca na zewnątrz i mięciutka w środku.
Przepis na kruche ciasto z jagodami i bezą to doskonałe połączenie owoców, ciasta i bezy. Nie za słodkie z kontrastem owocowym.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z jagodami.
KRUCHE CIASTO Z JAGODAMI I BEZĄ
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
- 450 g mąki tortowej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g masła, zimnego
- 4 żółtka, duże
- 1-2 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA BEZĘ:
- 4 białka, duże
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
DODATKOWO:
- 2 szklanki jagód
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 3-4 łyżki bułki tartej lub kaszki manny
PRZYGOTOWANIE:
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę o wym. 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Jagody mieszamy z mąką. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i cukrem pudrem do miseczki. Dodajemy sól oraz kawałki zimnego masła. Szybko siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Dodajemy żółtka oraz wodę i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części (jedną nieco większą od drugiej), owijamy folią spożywczą. Wkładamy do zamrażarki na 2-3 godz. Po tym czasie większą część ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wykładamy na dno formy i lekko dociskamy. Pieczemy w temp. 180 C przez około 15-20 min. Następnie podpieczony spód oprószamy bułką lub kaszką. Wykładamy jagody i ścieramy pozostałą część ciasta. Podpiekamy ponownie przez 15 min.
Białka w temp. pokojowej miksujemy razem z solą na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Na koniec dodajemy sok z cytryny i przesianą mąkę.
Wykładamy na podpieczony wierzch. Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp. 170 C przez 20 minut, następnie zmniejszamy i podpiekamy w temp. 160 C przez około 40-50 min.
Przepyszne.
Zrobiłam z jagodami ale pewnie inne owoce też się sprawdza
Super :)
Witam. Czy ktoś by mi powiedział jak posiekać to ciasto nożem ? ????
Na stolnicy mozna to zrobić nozem, a w miseczce polecam zwykly tłuczek do ziemniaków :)
Dzień dobry, czy mogą być borówki mrożone? Czy trzeba je wcześniej odmrozić? Pozdrawiam :-)
mogą być borówki :) nie rozmrażamy :)
Świetne ciasto , jemy już :)
Czy jak dam mrożona porzeczkę to ja wcześniej rozmrozić?
Nie :)
Czy można piec już całość krócej ale w wyższej temperaturze? ????
Nie bardzo, ponieważ bezą zbyt mocno się zarumieni
Czy można dodać mrożone jagody i czy je rozmrażać?
tak :)
Dzień dobry,
Czy mąkę tortową można zamienić na krupczatkę, jeśli tak to ile należy jej dodać?
Możesz wykonać pół na pół z krupczatką :)
Czy zamiast jagód będzie pasowała czarna porzeczka?
Tak, nawet taki przepis jest na blogu :)