Ciasto użądlenie pszczoły to połączenie biszkoptu ze skorupką migdałową i kremem na bazie budyniu i kremówki. Przepyszny, leciutki i szybki deser.
Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu, a etapy przygotowania możesz podzielić na dwa dni. Ciasto jednego dnia i krem drugiego. Fajnie się przechowuje i nie traci na smaku.
Zaraz po upieczeniu ciasto ma cukrowo-migdałową skorupkę, która fajnie chrupie pod zębami.
Krem na bazie budyniu i kremówki ma leciutką konsystencję i jest delikatny w smaku.
Ciasto użądlenie pszczoły to prosty przepis idealny na nadchodzące święta, okazje rodzinne lub spotkania.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.
CIASTO UŻĄDLENIE PSZCZOŁY
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 4 jajka, temp. pokojowa
- 3/4 szklanki cukru + 2 łyżki cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju np. rzepakowego
- 100 g płatków migdałowych
SKŁADNIKI NA KREM:
- 500 ml mleka
- 1 budyń śmietankowy, proszek
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
- 300 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki gorącej wody
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Tortownice o śr. 24 wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem. Jajka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy olej. W kilku niedużych porcjach dodajemy przesiane składniki i miksujemy na najniższych obrotach miksera tylko do połączenia. Wykładamy do formy, oprószamy płatkami migdałowymi i posypujemy cukrem. Pieczemy w temp. 175 C przez około 30-35 min. do zarumienienia wierzchu ciasta. Studzimy i przekrawamy na pół.
400 ml mleka zagotowujemy razem z cukrem i wanilią. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy. Wlewamy mieszaninę do gorącego mleka i cały czas mieszając gotujemy, aż zgęstnienie. Owijamy folią wierzch budyniu i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej (nie wrzącej) wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy na sztywną masę, następnie po łyżce dodajemy do budyniu. Na koniec cały czas miksując niewielkim strumieniem wlewamy ostudzoną żelatynę. Wykładamy na blat biszkoptowy i przykrywamy drugim. Wkładamy do lodówki na około 1-2 godz do stężenia.
Co zamiast migdałów?
Np. wiorki kokosowe :)
Wyszedł rewelacyjny, zrobiłam z 1,5 porcji i upiekłam na blaszce do placka. Pyyycha
Robie 2gi raz krem
I sie wazy co moze byc problemem ? Nie Miesian dlugo mikserem :(
Moze zbyt szybkie dodawanie lub roznica temperatury.
Śmietana nie zważy się ,gdyby będę dodawać do Niej budyń? Rozumiem że śmietanę z budyniem łączymy za pomocą miksera a nie za pomocą szpatułki?
Tak, nie powinna sie zwarzyć. Nie wolno też zbyt długo miksować :)
Czy to ciasto mozna mrozić?
tak :)
Niestety w przepisie jest spory błąd. Ciasto nazywa się urządzenie pszczoły bo w oryginalnym przepisie jest miód. Miód miesza się z migdałami i wylewa na ciasto.
Upiekłam….choć długo się zastanawiałam co tu zrobić na urodziny corki. Moje dzieci ciezko zadowolić…. a tu niespodzianka. Ciasto pyszne, zmieniłam trochę wersję kremu (akurat miałam mascarpone) ale goście i rodzinka bardzo zadowoleni. Mogę wszystkim z czystym sumieniem polecić :)
Czy dodała Pani mascarpone zamiast smietany? Dziekuje I Pozdrawiam
Czy jak dziś upiekę pszczole, to jutro będzie ok?
tak :)
Dziękuje za odpowiedz :)
Czy można zrobić krem na bazie mleka kokosowego? Ubić mleko kokosowe zamiast śmietanki i ugotować budyń na mleku kokosowym i potem to połączyć ? Czy to się uda ?
Powinno :)
A czy można dolny blat biszkoptu wysmarować kwaśnym dżemem dla przełamania smaku? Czy krem się wtedy nie zważy?
Jak najbardziej można :)
Dziękuję za odpowiedź ;)
Czy zamiast żelatyny można dac śmietan fix? Czy przy masie budyniowej nie da rady?
Powinno być ok :)
A czy środek mogę zrobić ze śmietanki kremówki i serka maskarpone? Da rade?
Tak :)