Znajdź swój przepis

Ciasto użądlenie pszczoły

22 listopada, 2018

Ciasto użądlenie pszczoły to połączenie biszkoptu ze skorupką migdałową i kremem na bazie budyniu i kremówki. Przepyszny, leciutki i szybki deser.

Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu, a etapy przygotowania możesz podzielić na dwa dni. Ciasto jednego dnia i krem drugiego. Fajnie się przechowuje i nie traci na smaku.

Zaraz po upieczeniu ciasto ma cukrowo-migdałową skorupkę, która fajnie chrupie pod zębami.

Krem na bazie budyniu i kremówki ma leciutką konsystencję i jest delikatny w smaku.

Ciasto użądlenie pszczoły to prosty przepis idealny na nadchodzące święta, okazje rodzinne lub spotkania.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

Ciasto użądlenie pszczoły

CIASTO UŻĄDLENIE PSZCZOŁY

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 4 jajka, temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki cukru + 2 łyżki cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju np. rzepakowego
  • 100 g płatków migdałowych

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 500 ml mleka
  • 1 budyń śmietankowy, proszek
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki gorącej wody

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Tortownice o śr. 24 wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem. Jajka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy olej. W kilku niedużych porcjach dodajemy przesiane składniki i miksujemy na najniższych obrotach miksera tylko do połączenia. Wykładamy do formy, oprószamy płatkami migdałowymi i posypujemy cukrem. Pieczemy w temp. 175 C przez około 30-35 min. do zarumienienia wierzchu ciasta. Studzimy i przekrawamy na pół.
400 ml mleka zagotowujemy razem z cukrem i wanilią. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy. Wlewamy mieszaninę do gorącego mleka i cały czas mieszając gotujemy, aż zgęstnienie. Owijamy folią wierzch budyniu i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej (nie wrzącej) wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy na sztywną masę, następnie po łyżce dodajemy do budyniu. Na koniec cały czas miksując niewielkim strumieniem wlewamy ostudzoną żelatynę. Wykładamy na blat biszkoptowy i przykrywamy drugim. Wkładamy do lodówki na około 1-2 godz do stężenia.

Ciasto użądlenie pszczoły Ciasto użądlenie pszczoły Ciasto użądlenie pszczoły Ciasto użądlenie pszczoły

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Co zamiast migdałów?

    1. Np. wiorki kokosowe :)

  2. Wyszedł rewelacyjny, zrobiłam z 1,5 porcji i upiekłam na blaszce do placka. Pyyycha

  3. Robie 2gi raz krem
    I sie wazy co moze byc problemem ? Nie Miesian dlugo mikserem :(

    1. Moze zbyt szybkie dodawanie lub roznica temperatury.

  4. Śmietana nie zważy się ,gdyby będę dodawać do Niej budyń? Rozumiem że śmietanę z budyniem łączymy za pomocą miksera a nie za pomocą szpatułki?

    1. aneta Autor says:

      Tak, nie powinna sie zwarzyć. Nie wolno też zbyt długo miksować :)

  5. Czy to ciasto mozna mrozić?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  6. Niestety w przepisie jest spory błąd. Ciasto nazywa się urządzenie pszczoły bo w oryginalnym przepisie jest miód. Miód miesza się z migdałami i wylewa na ciasto.

  7. Upiekłam….choć długo się zastanawiałam co tu zrobić na urodziny corki. Moje dzieci ciezko zadowolić…. a tu niespodzianka. Ciasto pyszne, zmieniłam trochę wersję kremu (akurat miałam mascarpone) ale goście i rodzinka bardzo zadowoleni. Mogę wszystkim z czystym sumieniem polecić :)

    1. Czy dodała Pani mascarpone zamiast smietany? Dziekuje I Pozdrawiam

  8. Czy jak dziś upiekę pszczole, to jutro będzie ok?

    1. tak :)

    2. Dziękuje za odpowiedz :)

  9. Czy można zrobić krem na bazie mleka kokosowego? Ubić mleko kokosowe zamiast śmietanki i ugotować budyń na mleku kokosowym i potem to połączyć ? Czy to się uda ?

    1. aneta Autor says:

      Powinno :)

  10. Natalia says:

    A czy można dolny blat biszkoptu wysmarować kwaśnym dżemem dla przełamania smaku? Czy krem się wtedy nie zważy?

    1. Ilovebake says:

      Jak najbardziej można :)

    2. Natalia says:

      Dziękuję za odpowiedź ;)

  11. Czy zamiast żelatyny można dac śmietan fix? Czy przy masie budyniowej nie da rady?

    1. Powinno być ok :)

  12. A czy środek mogę zrobić ze śmietanki kremówki i serka maskarpone? Da rade?

    1. Tak :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij