Pyszne i zdrowe ciasto dyniowe z bakaliami. Mnóstwo orzechów, suszona żurawina, rodzynki i puree z dyni. Doskonałe na zimowe wieczory do herbaty.
Podczas pieczenia unosi się piękny zapach cynamonu, dyni i przypraw korzennych. Ciasto nie należy do zbyt lekkich, ale nie jest także bardzo ciężkie w konsystencji. Wilgotne, słodkie z mnóstwem bakalii i orzechów chrupiących pod zębami.
Ciasto dyniowe z bakaliami to doskonały sposób na wartościowy i zdrowy wypiek.
TUTAJ znajdziesz przepis krok po kroku na domowego puree z dyni, które jest bardzo proste w przygotowaniu.
Żurawina fajnie ożywia smak dzięki temu, że jest lekko kwaśna. Orzechy włoskie można delikatnie podprażyć wtedy uzyskają jeszcze intensywniejszy smak i aromat. Rodzynki nadają słodkiego smaku.
Przepyszne, zdrowe i bogate ciasto dyniowe do przygotowania w jesienno-zimowy czas.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z dynią.
CIASTO DYNIOWE Z BAKALIAMI
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 2 1/2 szklanki mąki tortowej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 1/2 szklanki puree z dyni
- 1/2 szklanki cukru brązowego
- 1/4 szklanki cukru białego
- 3/4 szklanki oleju np. rzepakowego
- 2 jajka, duże
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
- 3/4 szklanki suszonej żurawiny
- 3/4 szklanki orzechów włoskich
- 1/3 szklanki rodzynek
- szczypta soli
1 szklanka o pojemności 250 ml.
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Orzechy siekamy na kawałki. Keksówkę o wym. 12×24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem, sodą, przyprawą, cynamonem oraz solą. W oddzielnej miseczce mieszamy jajka, puree z dyni, cukry, olej oraz wanilię. Mokre składniki wlewamy do suchych i miksujemy tylko do połączenia. Dodajemy bakalie, orzechy i mieszamy. Ciasto wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 55-60 min. do tzw. suchego patyczka.
Czy to pure z dyni, chodzi o surowe czy wczesniej pieczone?
Wcześniej pieczone :)
Nie muszą być mocno najlepiej lekko trzepaczka Wymieszać.