Znajdź swój przepis

Ciasto dyniowe z bakaliami

23 listopada, 2018

Pyszne i zdrowe ciasto dyniowe z bakaliami. Mnóstwo orzechów, suszona żurawina, rodzynki i puree z dyni. Doskonałe na zimowe wieczory do herbaty.

Podczas pieczenia unosi się piękny zapach cynamonu, dyni i przypraw korzennych. Ciasto nie należy do zbyt lekkich, ale nie jest także bardzo ciężkie w konsystencji. Wilgotne, słodkie z mnóstwem bakalii i orzechów chrupiących pod zębami.

Ciasto dyniowe z bakaliami to doskonały sposób na wartościowy i zdrowy wypiek.

TUTAJ znajdziesz przepis krok po kroku na domowego puree z dyni, które jest bardzo proste w przygotowaniu.

REKLAMA:

Żurawina fajnie ożywia smak dzięki temu, że jest lekko kwaśna. Orzechy włoskie można delikatnie podprażyć wtedy uzyskają jeszcze intensywniejszy smak i aromat. Rodzynki nadają słodkiego smaku.

Przepyszne, zdrowe i bogate ciasto dyniowe do przygotowania w jesienno-zimowy czas.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z dynią.

ciasto dyniowe

CIASTO DYNIOWE Z BAKALIAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 2 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 1/2 szklanki puree z dyni
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 1/4 szklanki cukru białego
  • 3/4 szklanki oleju np. rzepakowego
  • 2 jajka, duże
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 3/4 szklanki suszonej żurawiny
  • 3/4 szklanki orzechów włoskich
  • 1/3 szklanki rodzynek
  • szczypta soli

1 szklanka o pojemności 250 ml.

REKLAMA:

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Orzechy siekamy na kawałki. Keksówkę o wym. 12×24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem, sodą, przyprawą, cynamonem oraz solą. W oddzielnej miseczce mieszamy jajka, puree z dyni, cukry, olej oraz wanilię. Mokre składniki wlewamy do suchych i miksujemy tylko do połączenia. Dodajemy bakalie, orzechy i mieszamy. Ciasto wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 55-60 min. do tzw. suchego patyczka.

ciasto dyniowe ciasto dyniowe

ciasto dyniowe ciasto dyniowe

Dołącz do dyskusji

  1. Czy to pure z dyni, chodzi o surowe czy wczesniej pieczone?

    1. Wcześniej pieczone :)

  2. aneta Autor says:

    Nie muszą być mocno najlepiej lekko trzepaczka Wymieszać.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij