Znajdź swój przepis

Ciastka francuskie z budyniem i truskawkami

9 czerwca, 2023

Szybkie i proste ciastka francuskie z budyniem i truskawkami. Ciastka wykonujemy z gotowego ciasta francuskiego, które jest chrupiące i pyszne.

Ciastka to świetny pomysł na szybki deser latem. Sprawdzą się idealnie owoce sezonowe np. truskawki, jagody lub maliny.

Jeśli nie lubisz budyniu możesz zastąpić go kremem z mascarpone lub bitą śmietaną. Ciasteczka będą równie pyszne.

Wierzch możesz dodatkowo polać miodem, roztopioną białą czekoladą lub oprószyć cukrem pudrem.

Ciasteczka z gotowego ciasta francuskiego po prostu uwielbiam. Są chrupiące, słodkie i to tak tak proste w przygotowaniu.

ZOBACZ WIĘCEJ:

ROGALIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO

CIASTO FRANCUSKIE ZE SZPINAKIEM

PALMIERS CIASTECZKA FRANCUSKIE

ciastka francuskie z budyniem

CIASTKA FRANCUSKIE Z BUDYNIEM I TRUSKAWKAMI

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 8 ciastek

  • 1 gotowy płat ciasta francuskiego ok. 300 g
  • 1 jajko + 1 łyżka mleka
  • cukier kryształ do oprószenia

BUDYŃ

  • 400 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 żółtko
  • 40 g budyniu waniliowego w proszku

DODATKOWO

  • ok. 300 g owoców np. truskawek

PRZYGOTOWANIE:

Do rondelka wlewamy 300 ml mleka i dodajemy cukier. Gotujemy na niewielkim ogniu. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy oraz mieszamy z żółtkiem. Cały czas mieszając wlewamy niewielkim strumieniem mieszaninę do gorącego mleka. Gotujemy, aż powstanie gęsty budyń. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia.
Płat ciasta francuskiego dzielimy na 8 części. W każdej wykonujemy ramkę lekko nacinając nożem (nie przecinamy ciasta do końca patrz zdj. poniżej). Smarujemy roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka i obsypujemy cukrem. Pieczemy w temp. 200ºC przez ok. 15 minut do zarumienienia wierzchu. Środek ciastek, który był wycięty lekko spłaszczamy dłonią i napełniamy budyniem. Owoce myjemy, osuszamy i kroimy na kawałeczki. Układamy na wierzchu ciastek.

ciastka francuskie z budyniem
ciastka francuskie z budyniem i truskawkami
ciastka-francuskie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij