Szybkie i proste ciastka francuskie z budyniem i truskawkami. Ciastka wykonujemy z gotowego ciasta francuskiego, które jest chrupiące i pyszne.
Ciastka to świetny pomysł na szybki deser latem. Sprawdzą się idealnie owoce sezonowe np. truskawki, jagody lub maliny.
Jeśli nie lubisz budyniu możesz zastąpić go kremem z mascarpone lub bitą śmietaną. Ciasteczka będą równie pyszne.
Wierzch możesz dodatkowo polać miodem, roztopioną białą czekoladą lub oprószyć cukrem pudrem.
Ciasteczka z gotowego ciasta francuskiego po prostu uwielbiam. Są chrupiące, słodkie i to tak tak proste w przygotowaniu.
ZOBACZ WIĘCEJ:
ROGALIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO
CIASTO FRANCUSKIE ZE SZPINAKIEM
PALMIERS CIASTECZKA FRANCUSKIE
CIASTKA FRANCUSKIE Z BUDYNIEM I TRUSKAWKAMI
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: ok. 8 ciastek
- 1 gotowy płat ciasta francuskiego ok. 300 g
- 1 jajko + 1 łyżka mleka
- cukier kryształ do oprószenia
BUDYŃ
- 400 ml mleka
- 4 łyżki cukru
- 1 żółtko
- 40 g budyniu waniliowego w proszku
DODATKOWO
- ok. 300 g owoców np. truskawek
PRZYGOTOWANIE:
Do rondelka wlewamy 300 ml mleka i dodajemy cukier. Gotujemy na niewielkim ogniu. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy oraz mieszamy z żółtkiem. Cały czas mieszając wlewamy niewielkim strumieniem mieszaninę do gorącego mleka. Gotujemy, aż powstanie gęsty budyń. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia.
Płat ciasta francuskiego dzielimy na 8 części. W każdej wykonujemy ramkę lekko nacinając nożem (nie przecinamy ciasta do końca patrz zdj. poniżej). Smarujemy roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka i obsypujemy cukrem. Pieczemy w temp. 200ºC przez ok. 15 minut do zarumienienia wierzchu. Środek ciastek, który był wycięty lekko spłaszczamy dłonią i napełniamy budyniem. Owoce myjemy, osuszamy i kroimy na kawałeczki. Układamy na wierzchu ciastek.