Palmiers lub po polsku palmiery to ciasteczka wypiekane z ciasta francuskiego. Zazwyczaj z dodatkami cukru, cynamonu lub orzechów. Ciasto rolujemy lub nawijamy, wycinany paski i pieczemy. Nie znam szybszego sposobu na ciastka.
W sklepach możemy dostać gotowe ciasteczka francuskie z cukrem, ale ich cena jest często dwukrotnie wyższa od płatu ciasta. Dlatego nie ma sensu przepłacać i lepiej jest za tą cenę wykonać w domu podwójna porcję.
Każdy kto uwielbia smak ciasta francuskiego będzie zachwycony tym przepisem. Ja należę jak najbardziej do osób, które nie odmówią deseru z ciastem francuskim. Za co go tak lubię? Przede wszystkim za strukturę ciasta, czyli chrupkość i te rozwarstwianie, maślany smak. Ciasta francuskiego nie da się podrobić jest ono tak specyficznie, że nie trzeba się bardzo silić, aby smakowało dobrze.
Do cukru możesz dodać odrobinę cynamonu, a po pieczeniu zatopić w gorzkiej czekoladzie, będą bardziej w wersji zimowej i cudownie aromatyczne.
Tutaj wystarczyło dodanie cukru i mamy gotowe francuskie ciasteczka idealne do herbaty. Prostota to czasami klucz do sukcesu, czyli cukier i maślane ciasto = coś dobrego na deser.
TUTAJ znajdziesz inne przepisy z ciasta francuskiego.
PALMIERS (PALMIERY) CIASTECZKA FRANCUSKIE Z CUKREM – PRZEPIS
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: 1 blaszka ciastek
- 1 płat ciasta francuskiego o wym. 25×42 cm
- 1/3 szklanki cukru
Płat ciasta francuskiego układamy na stolnicy oprószamy połową cukru, następnie dociskamy cukier wałkiem. Jeden koniec ciasta zawijamy na ok. 5 cm i dokładnie postępujemy z drugim końcem. Same końce oprószamy cukrem. Ponawiamy czynność, aż boki ciasta znajdą się blisko siebie i będzie można je złożyć jak książkę. Ciasto układamy na jednym boku i wycinamy ostrym nożem paski około 0,5 – 1 cm. Układamy ciasteczka, środkiem do góry lekko odchylając górne końce na zewnątrz (patrz poniżej na zdjęcia z wykonania). Pieczemy w temp. 205 C przez ok. 15 min do zarumienienia.
UWAGA: nie wolno dopuścić, aby spód ciastek był czarny, ponieważ psuje to ich smak.