Pyszna szarlotka z bitą śmietaną na lekkim biszkopcie z dużą ilością prażonych jabłek i dodatkiem bitej śmietany.
Ciasto jest niesamowicie pyszne, lekkie i delikatne w smaku.
Biszkopt nasączamy odrobiną wody z cukrem i sokiem z cytryny, dzięki temu nie jest suchy.
Warstwa jabłkowa z dodatkiem galaretki to najszybszy sposób jaki znam na przygotowanie jabłek do ciasta. Możesz użyć galaretki cytrynowej, brzoskwiniowej, pomarańczowej lub przeźroczystej. Według mnie brzoskwiniowa najlepiej pasuje i nadaje ładnego lekko pomarańczowego koloru.
Warstwa na samej górze to ubita śmietana z cukrem pudrem i usztywniacz. Jeśli nie chcesz dodawać żelatyny lub śmietan – fixu wystarczy zamienić 200 ml śmietanki na 200 g serka mascarpone i dobrze ubić, aż krem będzie gęsty.
Szarlotka z bitą śmietaną to jeden w tych klasycznych i szybkich wypieków, które warto przygotować na ważne okazje, urodziny lub święta. Zawsze się udaje i jest super smaczny.
Zerknij na moje inne przepisy z jabłkami lub szarlotki.
SZARLOTKA Z BITĄ ŚMIETANĄ
SKŁADNIKI:
WARSTWA JABŁKOWA
- 1,5 kg jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 x galaretki brzoskwiniowa/cytrynowa
BISZKOPT
- 5 jajek o temp. pokojowej
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
PONCZ
- 3/4 szklanki wody
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
BITA ŚMIETANA
- 700 ml śmietanki kremówki 30%
- 5 łyżek cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny lub śmietan fix
- 1/4 szklanki wody
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Formę o wymiarach 25 x 35 lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Jabłka obieramy, kroimy na nieduże kawałki i przekładamy do garnuszka o grubym dnie. Dusimy pod przykryciem razem z dodatkiem cynamonu, aż zaczną się rozpadać. Zdejmujemy z ognia i dodajemy galaretki (proszek), mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystygnięcia.
Mąkę oraz mąkę ziemniaczaną przesiewamy do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. W kilku porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy szpatułką lub łyżką. Ciasto wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 30 – 35 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia, następnie nasączamy ponczem. Na ciasto wykładamy ostudzoną i lekko tężejącą warstwę jabłek.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia (śmietan – fix używamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Następnie przez chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej i zostawiamy do ostygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywną masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę wprost pod widełki miksera. Ubitą śmietanę wykładamy na jabłka i wyrównujemy. Wstawiamy ciasto na kilka godzin do lodówki lub cała noc.