Znajdź swój przepis

Kokosanki

13 grudnia, 2012

Pyszne, chrupiące, mocno kokosowe ciasteczka kokosanki. Bardzo proste w wykonaniu, a o niebo lepsze od tych, które proponują nam w sklepach. Dzieci je uwielbiają, a dla dorosłych są rewelacyjnym dodatkiem do herbaty. Przepis Ani Starmach.

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 2 blaszki kokosanek

  • 250 g wiórków kokosowych
  • 60 g masła
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 białka
  • szczypta soli

Masło rozpuszczamy w garnuszku, następnie dodajemy 100 g cukru i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia. Dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy 50 g cukru, a po chwili mąkę. Pianę dodajemy do masy z wiórek kokosowych i delikatnie łączymy. Formujemy ciasteczka o wielkości orzecha włoskiego, zwilżając co jakiś czas dłonie w wodzie, aby powstały ładne kuleczki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na 15 min. Ciasteczka są gotowe, gdy mają lekko złoty kolor. Smacznego.

REKLAMA:

Dołącz do dyskusji

  1. Właśnie upiekłam. Są cudowne:) Dziękuję za przepis!

    1. To ja dziekuje za skorzystanie ;)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij