Pyszne, chrupiące, mocno kokosowe ciasteczka kokosanki. Bardzo proste w wykonaniu, a o niebo lepsze od tych, które proponują nam w sklepach. Dzieci je uwielbiają, a dla dorosłych są rewelacyjnym dodatkiem do herbaty. Przepis Ani Starmach.
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: 2 blaszki kokosanek
- 250 g wiórków kokosowych
- 60 g masła
- 150 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 białka
- szczypta soli
Masło rozpuszczamy w garnuszku, następnie dodajemy 100 g cukru i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia. Dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy 50 g cukru, a po chwili mąkę. Pianę dodajemy do masy z wiórek kokosowych i delikatnie łączymy. Formujemy ciasteczka o wielkości orzecha włoskiego, zwilżając co jakiś czas dłonie w wodzie, aby powstały ładne kuleczki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na 15 min. Ciasteczka są gotowe, gdy mają lekko złoty kolor. Smacznego.
Właśnie upiekłam. Są cudowne:) Dziękuję za przepis!
To ja dziekuje za skorzystanie ;)