Znajdź swój przepis

Brownie z cukinii

5 października, 2017

Zdrowe brownie z cukinii idealne na zdrowy deser dla osób dbających o dietę. Mega wilgotne, mocno kakaowe z pyszną posypką czekoladową na wierzchu.

Cukinia nie jest wyczuwalna, a poza walorami odżywczymi sprawia, że ciasto jest niesamowicie wilgotne i długo zachowuje świeżość.

Brownie z cukinii jest doskonałe dla osób, które szukają prostych i szybkich przepisów. Wystarczy wymieszać suche składniki z mokrymi, upiec i gotowe.

Na wierzch jeśli lubisz możesz zamiast posypki dodać kawałki gorzkiej czekolady lub polać polewą czekoladową.

REKLAMA:

Brownie z cukinii możesz również podawać dzieciom na deser. Kakaowy smak na pewnie przypadnie do gustu. Zwykły cukier możesz zastąpić zdrowszym np. brązowym.

W wersji bezglutenowej mąką pszenną możesz zastąpić np. kokosową.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na brownie.

brownie

BROWNIE Z CUKINII

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 jajko, duże
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki startej cukinii
  • szczypta soli

DODATKOWO:

REKLAMA:
  • posypka czekoladowa na wierzch ciasta

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Olej, jajko, cukier, wanilię oraz sól mieszamy ze sobą. Następnie dodajemy przesianą mąkę, kakao, proszek i mieszamy. Ciasto będzie na początku suche, ale dodajemy na koniec cukinię, która rozrzedzi ciasto podczas pieczenia. Formę o wym. 20 x 18 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto i oprószamy posypką czekoladową lub kawałkami czekolady. Pieczemy w temp. 180 C przez około 30 min. do ścięcia środka ciasta. Zostawiamy do wystudzenia, następnie dopiero kroimy na kawałki.

brownie brownie

brownie

Dołącz do dyskusji

  1. Ciasto bardzo łatwe do przygotowania, robię je dziś drugi raz, wszystkim smakuje – każdy zdziwiony zawartością cukinii. Zdecydowanie polecam czekoladożetcom😁😎🥧

  2. Czy cukinie należy wycisnąć?

    1. Można lekko odcisnac :)

  3. Jaką mąką zastąpić mąkę pszenną?

    1. Np mieszanka bezglutenowa lub orkiszowa :)

  4. Ciasto rewelacja! Banalne wykonanie,cudownie wilgotne i nie za słodkie!

  5. Witam, ja robię z fasoli i bez mąki :) zapraszam do mnie po przepis, a to z cukinii na pewno zrobię! Pozdrawiam!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij