Znajdź swój przepis

Ciasto Rafaello na biszkopcie – przepis

31 stycznia, 2014

Wszystkim dobrze znane i przez większość uwielbiane – ciasto a la rafaello. Po zjedzeniu jednego kawałka można o nim tylko jedno napisać ” niebo w gębie”. Biszkopt jest lekki, puszysty i delikatny, natomiast masa dosyć gęsta i nie przesłodzona. Jeśli lubicie ciasta z alkoholem do masy można dodać niewielką ilość np. malibu. Najlepiej smakuje na drugi dzień po kilku godzinach spędzonych w lodówce. Ciasto przed podaniem należy wyciągnąć z chłodnego miejsca i podawać w temp. pokojowej. Doskonale sprawdzi się na urodziny lub inną okazję. Całość tworzy wspaniały deser, który zachwyci na pewno nie jedno podniebienie. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 1 budyń śmietankowy ( proszek )
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

SKŁADNIKI NA KREM KOKOSOWY:

  •  3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • kilka kropel aromatu śmietankowego
  • 200 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 200 g wiórków kokosowych

 

DODATKOWO:

  • wiórki kokosowe do obsypania wierzchu
  • 1 łyżka cukru pudru

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i miksujemy przez ok. minutę, aż masa stanie się mocno gęsta i lśniąca. Następnie dodajemy żółtka, po dodaniu każdego miksując, olej oraz stopniowo mąkę z budyniem oraz proszkiem. Miksujemy na wolnych obrotach. Ciasto dzielimy na dwie części i przelewamy do dwóch tortownic o śr. 26 cm i pieczemy w temp. 180 C przez ok. 15 min. do tzw. suchego patyczka.

W 1,5 szklanki mleka rozpuszczamy przesianą mąkę pszenną. Drugą część mleka zagotowujemy razem z cukrem. Gotujące się mleko zestawiamy z ognia i wlewamy stopniowo, cały czas mieszając trzepaczką mieszaninę mleka z mąką. Ponownie wstawiamy na ogień i chwilę gotujemy, cały czas mieszając, aż masa mocno zgęstnieje. Odstawiamy, owijamy folią i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Miękką margarynę lub masło chwilę miksujemy razem z olejkiem śmietankowym. Następnie dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu, cały czas miksując. Po całkowitym wymieszaniu masła z budyniem dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy.

Na jeden blat biszkoptowy wykładamy połowę masy, następnie układamy drugi biszkopt lekko dociskając i smarujemy pozostałą masą całe ciasto razem z bokami. Na koniec ciasto dekorujemy wiórkami kokosowymi wymieszanymi z cukrem pudrem. Smacznego.

Wskazówka: biszkopt można nasączyć np. sokiem z ananasa lub mieszanką wody z alkoholem.

TUTAJ znajdziesz inne przepisy a la Rafaello.

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Witam, czy można do budyniu użyć mąki bezglutenowej (np. kukurydzianej)? Czy proporcje zostają wtedy te same? Biszkopt bezglutenowy zdobędę :)

    1. :) nie mogę pomóc bo nigdy takiego nie robiłam ;/

  2. Polecam!przepyszne

  3. A jak ma się jedną tortownicę , to ile trzeba piec ?

    1. aneta Autor says:

      około 40 min do suchego patyczka:)

  4. Siee piecze says:

    Bardzo fajny przepis.. Torcik wyszedł smakowity.

  5. Jakich owoców oprócz ananasów można użyć? Maliny lub borówki będą pasować? :-)

    1. tak :)

  6. Czy na pewno do budyniu trzeba dodać aż szklankę mąki? Wydaje się to strasznie dużo.

    1. Piękne rafaello :)

  7. Pani Aneto dziekuje za wspaniały przepis!!! Tort przepiękny i wierze ze i będzie smakował wyśmienicie gdyż narazie chłodzi się w lodowce. Kolejny przepis od Pani i kolejny uśmiech od ucha do ucha na mojej twarzy. Bardzo dziekuje. Dzięki takim ludziom jak Pani aż chce się piec, udoskonalać się w pieczeniu i mieć z tego później satysfakcję.pozdrawiam serdecznie.

    1. Bardzo dziękuję za tak miłe słowa. Dzięki takim ludziom jak Pani chce mi się piec :D. Pozdrawiam życząc Wesołych Swiat Wielkanocnych :)

  8. Witam. Proszę o poradę. Czy ktoś może powiedzieć które ciasto rafaello będzie lepsze te na słonych krakersach czy to na biszkopcie? Dziękuję ;)

    1. Ilovebake says:

      Świetnie :) dziękuję za zdjęcia :)

  9. countryavenue says:

    Mmmm…. Zaletą ciast jest to, że piecze się je na tyle duże, że wystarczają na dłużej. A rafaello już dawno nie jadłam… Szkoda, że u mnie z pieczeniem w kratkę – raz mi coś wychodzi, raz nie. Takiego jak na zdjęciach na pewno nie zrobię, nie mam aż tak wprawionej ręki. Ciekawa jestem, po jakim czasie można już tworzyć takie cuda. Pewnie w cukiernictwie spędziło się sporo lat. Na gospodynię domową mi to nie wygląda :)

  10. paucia2200 says:

    Czy można z tego przepisu na krem zrobic inny smak ? np. z dodatkiem kawy albo kakao ?

    1. Myślę, że można łączyć np. z kawą, cappuccino lub kakao oraz nutellą :)

  11. Magdalena M. says:

    zrobilam chlodzi sie:)

  12. a mi masa wyszla gumowa dlaczego? :O

  13. Biszkopt wyszedl duzy wiec przekroilam na 3 czesci. Na gore dodałam ananas i dobrze sie komponuje. Ciasto 1 klasa!

    1. Ilovebake says:

      bardzo się ciesze :)

  14. To jutro działam z rafaello :)

  15. Betina321 says:

    Wygląda wspaniale… Czy jeśli upiekę biszkopt w formie 20 cm, to da się go przekroić na 3 blaty? Gdzie kupię takie płatki kokosowe?

    1. Ilovebake says:

      Witam, powinno wystarczyć na 3 blaty :) a tzw. chipsy kokosowe kupuje czasami na allegro

    2. Betina321 says:

      Bardzo dziękuję za odpowiedź. :-) Jeszcze tylko jedno pytanie. Ten budyń w proszku to mniejsze czy większe opakowanie?

    3. Ilovebake says:

      mniejsze 40g :)

  16. pierszy raz robilam rafaello i nie moglam zdecydowac sie na przepis. wybrałam Pani i powiem szczerze ze to byl strzal w przyslowiowa 10 :) co prawda nie posiadam 2 tortownic (w kuchni jestem amatorem ale wielkim lasuchem :) ) ale biszkopot spokojnie wyrosl na jednej tylko zmiejszylam tem do 170 i pieklam poprostu do suchego patyczka :) ciesto wyszlo super! krem poprostu rewelacja, jest odpowiednio slodki i konsystencja bardzo fajna bo sie nie rozpada :) w imieniu moim i reszty pochlaniaczy tego ciasta dziekuje za przepis :)

    1. :) bardzo sie ciesze, ze smakowalo i zapraszam czesciej po inne przepisy :D

  17. A czy zechciałaby Pani podać proporcje do blaszki do pieczenia o wymiarach 30cmx40cm? Szczególnie biszkoptu. Z góry dziękuję za spełnienie mojej prośby.

    1. Zrobiłabym z 1,5 porcji składników lub podwoiłabym dla pewności :) Jeśli wyszedłby wyższy biszkopt można by było przekroić na 3 cześć :)

  18. Rewelacja pieklam na kumunie wnuka zachwyt

  19. Dobry wieczór chciałam zapytać o ten budyń własnej roboty własnie robie to ciasto i budyń w smaku jest troche mączny mało smaczny co prawda jeszcze nie wystygł ale mam obawy co do niego i nie wiem czy mieszać go z masłem i wiórkami czy dokonać jakiejś modyfikacji?

    1. Ilovebake says:

      Hej, jesli jest za malo slodki mozesz dodac wiecej cukru, ale uwierz mi po dodaniu masla i wiorkow masa bedzie lepsza. A pozatym krem w polaczeniu z ciastem bedzie super zobaczysz. Ja po zrobieniu dostawalam same pochwaly :-)

  20. Upieklam sobie na urodziny ale lekko zmodyfikowany. Zamiast domowego budyniu uzylam kupnego kokosowego i dodalam ananas z puszki. Co do biszkoptu to nie moge przestac sie zachwycac! Cudownie rosnie, malo opada, jest wilgotny i przepyszny!

    1. Ilovebake says:

      Cieszie sie tylko szkoda, ze nie moge zobaczyc jak wyszedl moze nastepnym razem? ☺ Biszkopt mniej opada poniewaz jest na proszku budyniowym. Dzieki wielkie za komentarz

    2. Udalo mi sie zrobic zdjecie ostatniego kawalka.

    3. Ilovebake says:

      Perfekcyjnie mogłabym nawet powiedzieć, że lepiej ode mnie :) hihi

  21. Wlasnie robie budyn. Ale niestty mi nie wyszedl. Rozpuscilam make w mleku, zagotowalam mleko I cukier, wymieszalam z pierwsza mieszanina, ale gdy ponownie postawilam na gaz wyszly straszne grudy, to chyba maka. Dlaczego tak sie stalo?

    1. Ilovebake says:

      Czy przesialas make? Jesli tak to moze za wolno mieszalas podczas gestnienia masy. Budyn jesli nie ma duzo grudek wystarczy przepuscic przez sitko.

    2. Zmiksować blenderem :)

  22. Weronika95 says:

    czy mogę upiec w jednej tortownicy biszkopt i poprostu przekroić na pół?

    1. Ilovebake says:

      Oczywiscie :)

  23. Sezon N. says:

    Można kupić w Lidlu.

  24. Wypróbowałam pani przepis i nie zawiodłam się.Polecam!!!

    1. Ilovebake says:

      :) cieszę się i dziękuję za skorzystanie z mojej strony

  25. Jestem w trakcie robienia . Wszystko wychodzi narazie idealnie,zostało przełożenie kremem . Mam 15 lat i lubię modzić w kuchni, ciasto wygląda obłędnie, dziękuję bardzo za udostępnienie przepisu ! ;)

    1. Ilovebake says:

      Wow 15 lat i już pieczesz :) podziwiam

    2. Ja mam 13 i piekę :D

  26. Witam ! Przeglądając przepisy na „rafaello” nie
    dało się obejść tego cuda ! Biszkopt upiekłam wieczorem, a na dzisiaj został
    tylko albo aż krem i wykończenie. Niestety musiałam za szybko wsypać mąkę do
    mleka albo za słabo trzepać, bo zrobiły mi się grudki :/ ale jakoś przez sitko
    je rozdrobniłam i jest oki – może jakaś rada na przyszłość żeby ominąć
    ceregiele z sitkiem ? Efekt końcowy olśniewający :) Dzięki za przepis !

    1. Dziękuję bardzo za miło komentarz :) Ja czasami mam taki patent, że dodaję rozpuszczoną mąkę do jeszcze nie gotującego się mleka, ale już gorącego. Trochę dłużej czekam na zgęstnienie, ale wtedy mogę kontrolować bo budyń nie robi się tak szybko :) pozdrawiam i zaglądaj do mnie częściej

  27. Paulina L. says:

    Wygląda świetnie, ale nie rozumiem jednej części ” Następnie dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu, cały czas miksując. Po całkowitym wymieszaniu masła z budyniem dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy.” Skąd ten budyń? W składnikach był podany sam proszek i został wykorzystany na samym początku;-)

    1. Budyń wykonujemy własny z mleka, cukru i mąki i później łączymy z masłem. Proszek budyniowy gotowy dodajemy do biszkoptu :)

    2. Paulina L. says:

      Aha, czyli są potrzebne 2budynie, jeden do biszkoptu(proszek), A drugi do masy?

    3. Tak. Jeden to proszek budyniowy ze sklepu, a drugi domowy wykonujemy
      własnoręcznie. Oczywiście można iść szybszą drogą i dodać do kremu
      zamiast domowego ten ze sklepu, ale domowy jest lepszy :)

    4. Paulina L. says:

      Teraz rozumiem;-) nie wiedziałam,że można w ten sposób i z tych składników zrobić budyń, dziękuję za szybką odpowiedź;-);-)

    5. nie ma za co :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij