Wszystkim dobrze znane i przez większość uwielbiane – ciasto a la rafaello. Po zjedzeniu jednego kawałka można o nim tylko jedno napisać ” niebo w gębie”. Biszkopt jest lekki, puszysty i delikatny, natomiast masa dosyć gęsta i nie przesłodzona. Jeśli lubicie ciasta z alkoholem do masy można dodać niewielką ilość np. malibu. Najlepiej smakuje na drugi dzień po kilku godzinach spędzonych w lodówce. Ciasto przed podaniem należy wyciągnąć z chłodnego miejsca i podawać w temp. pokojowej. Doskonale sprawdzi się na urodziny lub inną okazję. Całość tworzy wspaniały deser, który zachwyci na pewno nie jedno podniebienie. Pozdrawiam.
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 1 szklanka mąki tortowej
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki oleju
- 1 budyń śmietankowy ( proszek )
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM KOKOSOWY:
- 3 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- kilka kropel aromatu śmietankowego
- 200 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
- 200 g wiórków kokosowych
DODATKOWO:
- wiórki kokosowe do obsypania wierzchu
- 1 łyżka cukru pudru
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i miksujemy przez ok. minutę, aż masa stanie się mocno gęsta i lśniąca. Następnie dodajemy żółtka, po dodaniu każdego miksując, olej oraz stopniowo mąkę z budyniem oraz proszkiem. Miksujemy na wolnych obrotach. Ciasto dzielimy na dwie części i przelewamy do dwóch tortownic o śr. 26 cm i pieczemy w temp. 180 C przez ok. 15 min. do tzw. suchego patyczka.
W 1,5 szklanki mleka rozpuszczamy przesianą mąkę pszenną. Drugą część mleka zagotowujemy razem z cukrem. Gotujące się mleko zestawiamy z ognia i wlewamy stopniowo, cały czas mieszając trzepaczką mieszaninę mleka z mąką. Ponownie wstawiamy na ogień i chwilę gotujemy, cały czas mieszając, aż masa mocno zgęstnieje. Odstawiamy, owijamy folią i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Miękką margarynę lub masło chwilę miksujemy razem z olejkiem śmietankowym. Następnie dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu, cały czas miksując. Po całkowitym wymieszaniu masła z budyniem dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy.
Na jeden blat biszkoptowy wykładamy połowę masy, następnie układamy drugi biszkopt lekko dociskając i smarujemy pozostałą masą całe ciasto razem z bokami. Na koniec ciasto dekorujemy wiórkami kokosowymi wymieszanymi z cukrem pudrem. Smacznego.
Wskazówka: biszkopt można nasączyć np. sokiem z ananasa lub mieszanką wody z alkoholem.
TUTAJ znajdziesz inne przepisy a la Rafaello.
Witam, czy można do budyniu użyć mąki bezglutenowej (np. kukurydzianej)? Czy proporcje zostają wtedy te same? Biszkopt bezglutenowy zdobędę :)
:) nie mogę pomóc bo nigdy takiego nie robiłam ;/
Polecam!przepyszne
A jak ma się jedną tortownicę , to ile trzeba piec ?
około 40 min do suchego patyczka:)
Bardzo fajny przepis.. Torcik wyszedł smakowity.
Jakich owoców oprócz ananasów można użyć? Maliny lub borówki będą pasować? :-)
tak :)
Czy na pewno do budyniu trzeba dodać aż szklankę mąki? Wydaje się to strasznie dużo.
https://uploads.disquscdn.com/images/75b8581486ec0df7ca39258bdb62b6214c49d21cd3abfdc4de8ac0c442ef4f49.jpg
Piękne rafaello :)
https://uploads.disquscdn.com/images/67ae0cf5227ced1189b6f631ac32f93c999d2ccd21b3b2703257f03cc05b35ff.jpg https://uploads.disquscdn.com/images/a12227b1c4c2c342c13c8fdca5094e0210ca5577dc61fd5a1af62344f3b451ec.jpg
Pani Aneto dziekuje za wspaniały przepis!!! Tort przepiękny i wierze ze i będzie smakował wyśmienicie gdyż narazie chłodzi się w lodowce. Kolejny przepis od Pani i kolejny uśmiech od ucha do ucha na mojej twarzy. Bardzo dziekuje. Dzięki takim ludziom jak Pani aż chce się piec, udoskonalać się w pieczeniu i mieć z tego później satysfakcję.pozdrawiam serdecznie.
Bardzo dziękuję za tak miłe słowa. Dzięki takim ludziom jak Pani chce mi się piec :D. Pozdrawiam życząc Wesołych Swiat Wielkanocnych :)
Witam. Proszę o poradę. Czy ktoś może powiedzieć które ciasto rafaello będzie lepsze te na słonych krakersach czy to na biszkopcie? Dziękuję ;)
Udało się , bardzo smaczne !
https://uploads.disquscdn.com/images/b62590fcce1cf0e9b354dc2b4f7d58e25dd05c6bf06b27cd32a369a43a7dfec3.jpg https://uploads.disquscdn.com/images/d5f965b193d75e353262b30d4a6a2d2a3f8f7c14c10011b58c9985d0ceb17a46.jpg
Świetnie :) dziękuję za zdjęcia :)
Mmmm…. Zaletą ciast jest to, że piecze się je na tyle duże, że wystarczają na dłużej. A rafaello już dawno nie jadłam… Szkoda, że u mnie z pieczeniem w kratkę – raz mi coś wychodzi, raz nie. Takiego jak na zdjęciach na pewno nie zrobię, nie mam aż tak wprawionej ręki. Ciekawa jestem, po jakim czasie można już tworzyć takie cuda. Pewnie w cukiernictwie spędziło się sporo lat. Na gospodynię domową mi to nie wygląda :)
Czy można z tego przepisu na krem zrobic inny smak ? np. z dodatkiem kawy albo kakao ?
Myślę, że można łączyć np. z kawą, cappuccino lub kakao oraz nutellą :)
zrobilam chlodzi sie:)
a mi masa wyszla gumowa dlaczego? :O
Biszkopt wyszedl duzy wiec przekroilam na 3 czesci. Na gore dodałam ananas i dobrze sie komponuje. Ciasto 1 klasa!
bardzo się ciesze :)
To jutro działam z rafaello :)
Wygląda wspaniale… Czy jeśli upiekę biszkopt w formie 20 cm, to da się go przekroić na 3 blaty? Gdzie kupię takie płatki kokosowe?
Witam, powinno wystarczyć na 3 blaty :) a tzw. chipsy kokosowe kupuje czasami na allegro
Bardzo dziękuję za odpowiedź. :-) Jeszcze tylko jedno pytanie. Ten budyń w proszku to mniejsze czy większe opakowanie?
mniejsze 40g :)
pierszy raz robilam rafaello i nie moglam zdecydowac sie na przepis. wybrałam Pani i powiem szczerze ze to byl strzal w przyslowiowa 10 :) co prawda nie posiadam 2 tortownic (w kuchni jestem amatorem ale wielkim lasuchem :) ) ale biszkopot spokojnie wyrosl na jednej tylko zmiejszylam tem do 170 i pieklam poprostu do suchego patyczka :) ciesto wyszlo super! krem poprostu rewelacja, jest odpowiednio slodki i konsystencja bardzo fajna bo sie nie rozpada :) w imieniu moim i reszty pochlaniaczy tego ciasta dziekuje za przepis :)
:) bardzo sie ciesze, ze smakowalo i zapraszam czesciej po inne przepisy :D
A czy zechciałaby Pani podać proporcje do blaszki do pieczenia o wymiarach 30cmx40cm? Szczególnie biszkoptu. Z góry dziękuję za spełnienie mojej prośby.
Zrobiłabym z 1,5 porcji składników lub podwoiłabym dla pewności :) Jeśli wyszedłby wyższy biszkopt można by było przekroić na 3 cześć :)
Rewelacja pieklam na kumunie wnuka zachwyt
Dobry wieczór chciałam zapytać o ten budyń własnej roboty własnie robie to ciasto i budyń w smaku jest troche mączny mało smaczny co prawda jeszcze nie wystygł ale mam obawy co do niego i nie wiem czy mieszać go z masłem i wiórkami czy dokonać jakiejś modyfikacji?
Hej, jesli jest za malo slodki mozesz dodac wiecej cukru, ale uwierz mi po dodaniu masla i wiorkow masa bedzie lepsza. A pozatym krem w polaczeniu z ciastem bedzie super zobaczysz. Ja po zrobieniu dostawalam same pochwaly :-)
Upieklam sobie na urodziny ale lekko zmodyfikowany. Zamiast domowego budyniu uzylam kupnego kokosowego i dodalam ananas z puszki. Co do biszkoptu to nie moge przestac sie zachwycac! Cudownie rosnie, malo opada, jest wilgotny i przepyszny!
Cieszie sie tylko szkoda, ze nie moge zobaczyc jak wyszedl moze nastepnym razem? ☺ Biszkopt mniej opada poniewaz jest na proszku budyniowym. Dzieki wielkie za komentarz
Udalo mi sie zrobic zdjecie ostatniego kawalka.
Perfekcyjnie mogłabym nawet powiedzieć, że lepiej ode mnie :) hihi
Wlasnie robie budyn. Ale niestty mi nie wyszedl. Rozpuscilam make w mleku, zagotowalam mleko I cukier, wymieszalam z pierwsza mieszanina, ale gdy ponownie postawilam na gaz wyszly straszne grudy, to chyba maka. Dlaczego tak sie stalo?
Czy przesialas make? Jesli tak to moze za wolno mieszalas podczas gestnienia masy. Budyn jesli nie ma duzo grudek wystarczy przepuscic przez sitko.
Zmiksować blenderem :)
czy mogę upiec w jednej tortownicy biszkopt i poprostu przekroić na pół?
Oczywiscie :)
Można kupić w Lidlu.
Wypróbowałam pani przepis i nie zawiodłam się.Polecam!!!
:) cieszę się i dziękuję za skorzystanie z mojej strony
Jestem w trakcie robienia . Wszystko wychodzi narazie idealnie,zostało przełożenie kremem . Mam 15 lat i lubię modzić w kuchni, ciasto wygląda obłędnie, dziękuję bardzo za udostępnienie przepisu ! ;)
Wow 15 lat i już pieczesz :) podziwiam
Ja mam 13 i piekę :D
Witam ! Przeglądając przepisy na „rafaello” nie
dało się obejść tego cuda ! Biszkopt upiekłam wieczorem, a na dzisiaj został
tylko albo aż krem i wykończenie. Niestety musiałam za szybko wsypać mąkę do
mleka albo za słabo trzepać, bo zrobiły mi się grudki :/ ale jakoś przez sitko
je rozdrobniłam i jest oki – może jakaś rada na przyszłość żeby ominąć
ceregiele z sitkiem ? Efekt końcowy olśniewający :) Dzięki za przepis !
Dziękuję bardzo za miło komentarz :) Ja czasami mam taki patent, że dodaję rozpuszczoną mąkę do jeszcze nie gotującego się mleka, ale już gorącego. Trochę dłużej czekam na zgęstnienie, ale wtedy mogę kontrolować bo budyń nie robi się tak szybko :) pozdrawiam i zaglądaj do mnie częściej
Wygląda świetnie, ale nie rozumiem jednej części ” Następnie dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu, cały czas miksując. Po całkowitym wymieszaniu masła z budyniem dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy.” Skąd ten budyń? W składnikach był podany sam proszek i został wykorzystany na samym początku;-)
Budyń wykonujemy własny z mleka, cukru i mąki i później łączymy z masłem. Proszek budyniowy gotowy dodajemy do biszkoptu :)
Aha, czyli są potrzebne 2budynie, jeden do biszkoptu(proszek), A drugi do masy?
Tak. Jeden to proszek budyniowy ze sklepu, a drugi domowy wykonujemy
własnoręcznie. Oczywiście można iść szybszą drogą i dodać do kremu
zamiast domowego ten ze sklepu, ale domowy jest lepszy :)
Teraz rozumiem;-) nie wiedziałam,że można w ten sposób i z tych składników zrobić budyń, dziękuję za szybką odpowiedź;-);-)
nie ma za co :)