Znajdź swój przepis

Domowe krakersy – przepis

1 lutego, 2014

 Chrupiące krakersy, które są bardzo proste w wykonaniu i na pewno będą wspaniałym dodatkiem do różnego rodzaju sosów lub dipów. Idealna przekąska do piwa, sera lub po prostu do chrupania przy dobrym filmie. Krakersy możecie wykrawać dowolną foremką i obsypywać je różnymi dodatkami. Najbardziej smakowały mi z sezamem, ale bez dodatków są równie pyszne. Inspiracja: carolinagirlcooks. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 60 małych krakersów

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 płaska łyżeczka soli

DODATKOWO:

REKLAMA:
  • 1/4 szklanki roztopionego masła
  • ziarna sezamu, maku lub sól do oprószenia wierzchu

W misce mieszamy przesianą mąkę z oliwą, wodą oraz solą. Zagniatamy, aż powstanie jednolite ciasto. Jeśli jest za suche należy dodać łyżkę wody. Przekładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 min. Stolnicę oprószamy mąką, przekładamy ciasto i rozwałkowujemy na grubość ok. 2 mm. Wykrawamy foremką do ciastek o śr. 5 cm i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy wycięty kawałek ciasta nakłuwamy w paru miejscach widelcem, aby podczas pieczenia nie tworzyły się na nich bąbelki. Krakersy smarujemy roztopionym masłem i obsypujemy ziarnami. Pieczemy w temp. 190 C przez ok. 5-10 min, aż będą lekko brązowe i chrupiące. Smacznego.

Dołącz do dyskusji

  1. Proste w wykonaniu, szybkie (moje ciasto nie leżakowało), ze składników, które zawsze są „pod ręką”. Mają łagodny smak – idealne dla dzieci i do wszelkiego rodzaju sosów. Polecam!

  2. Krakersy z mąki i wody? Czy autor w ogóle to robił? Wątpię…

    1. Ilovebake says:

      autor zrobil, wykonal zdjecia i je zjadl :D

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij