Sałatka z burakiem i fetą oraz sosem to przepyszne połączenie smaków. Sałatka jest bardzo prosta z kilku składników i szybka. Idealna do pracy, lunch boxa lub obiadu.
Sałatkę z burakiem i fetą sprawdzi się doskonale jako przystawka lub danie na imprezę. Efektowna, pięknie prezentuje się na talerzu.
Sałatkę możesz podawać z grzankami, samodzielnie lub jako pyszny dodatek do drugiego dania.
Domowy sos winegret na bazie oliwy, miodu i musztardy jest idealny i tylko podkręca słodki smak buraków.
TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy na sałatki.
SAŁATKA Z BURAKIEM I FETĄ
SKŁADNIKI:
SAŁATKA
- 3 średnie buraki (ugotowane lub upieczone)
- 150 g sera feta
- 2 garście rukoli
- 1 – 2 łyżki pestek słonecznika
SOS DO SAŁATKI
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej lub Dijon
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Rukolę myjemy, osuszamy i układamy na talerzu. Buraki oraz fetę kroimy w kostkę i układamy na rukoli. Obsypujemy pestkami słonecznika. Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Polewamy sałatkę i gotowe.
Od kilku lat robię tę sałatkę. Oczywiście często modyfikowałam różne rzeczy. Obecnie uważam za najlepszą dla mnie wersję z podprażonym słonecznikiem (zawsze do sałatek pracę ziarna) Ser feta zamieniłam na wędzony twaróg a Sos robię na bazie octu basamicznego, miodu i soku z cytryny.
Super :)