Znajdź swój przepis

Pasta z makreli

5 października, 2022

Pasta z makreli z dodatkiem jajka, ogórków kiszonych i cebulki to pyszny przepis na kanapki ze świeżym pieczywem. Pożywna, sycącą pasta, która sprawdzi się doskonale na śniadanie.

Pasta z makreli ma tylko kilka prostych składników i przygotujesz ją błyskawicznie. Na wierzch możesz dodać posiekany koperek lub szczypiorek. Zamiast cebuli czerwonej może być połówka zwykłej lub cukrowa.

W wersji lżejszej pastę z makreli można przygotować na jogurcie naturalnym oraz dla fanów ostrzejszych smaków można dodać lekko starty ząbek czosnku lub drobno posiekaną papryczkę chili.

Pyszna, zdrowa i treściwa pasta idealna na śniadanie lub kolację.

REKLAMA:

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na słono.

pasta z makreli

PASTA Z MAKRELI

SKŁADNIKI:

  • 1 wędzona makrela (ok. 300 g)
  • 2 średnie ogórki kiszone
  • 1 nieduża cebula czerwona
  • 4 jajka
  • 2 łyżki posiekanego koperku/ szczypiorku
  • 2 – 3 łyżki jogurtu naturalnego/ majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • szczypta pieprzu

PRZYGOTOWANIE:

Makrelę, obieramy i dokładnie sprawdzamy, aby nie było ości. Rozdrabniamy i przekładamy do miseczki. Jajka gotujemy przez ok. 10 minut na twardo. Studzimy, obieramy i kroimy w kosteczkę. Cebulę oraz ogórki kiszone kroimy w kosteczkę. Składniki wrzucamy do makreli. Dodajemy jogurt lub majonez oraz musztardę. Dodajemy posiekany koperek lub szczypiorek oraz szczyptę pieprzu. Delikatnie mieszamy. Można włożyć do lodówki na 1 – 2 godziny, aby składniki się przegryzły.

pasta z makreli pasta z makreli

REKLAMA:

Dołącz do dyskusji

  1. ClaudiaMorningstar says:

    Kocham makrelę, ale uwielbiam ją solo.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij