Pasta z makreli z dodatkiem jajka, ogórków kiszonych i cebulki to pyszny przepis na kanapki ze świeżym pieczywem. Pożywna, sycącą pasta, która sprawdzi się doskonale na śniadanie.
Pasta z makreli ma tylko kilka prostych składników i przygotujesz ją błyskawicznie. Na wierzch możesz dodać posiekany koperek lub szczypiorek. Zamiast cebuli czerwonej może być połówka zwykłej lub cukrowa.
W wersji lżejszej pastę z makreli można przygotować na jogurcie naturalnym oraz dla fanów ostrzejszych smaków można dodać lekko starty ząbek czosnku lub drobno posiekaną papryczkę chili.
Pyszna, zdrowa i treściwa pasta idealna na śniadanie lub kolację.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na słono.
PASTA Z MAKRELI
SKŁADNIKI:
- 1 wędzona makrela (ok. 300 g)
- 2 średnie ogórki kiszone
- 1 nieduża cebula czerwona
- 4 jajka
- 2 łyżki posiekanego koperku/ szczypiorku
- 2 – 3 łyżki jogurtu naturalnego/ majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- szczypta pieprzu
PRZYGOTOWANIE:
Makrelę, obieramy i dokładnie sprawdzamy, aby nie było ości. Rozdrabniamy i przekładamy do miseczki. Jajka gotujemy przez ok. 10 minut na twardo. Studzimy, obieramy i kroimy w kosteczkę. Cebulę oraz ogórki kiszone kroimy w kosteczkę. Składniki wrzucamy do makreli. Dodajemy jogurt lub majonez oraz musztardę. Dodajemy posiekany koperek lub szczypiorek oraz szczyptę pieprzu. Delikatnie mieszamy. Można włożyć do lodówki na 1 – 2 godziny, aby składniki się przegryzły.
Kocham makrelę, ale uwielbiam ją solo.