Kotlety z ciecierzycy z dodatkiem ugotowanej kaszy jaglanej to szybki i prosty przepis na bezmięsny obiad.
Ciecierzycę możesz ugotować samodzielnie lub użyć gotowej ze słoika lub puszki. Jeśli używasz suchej ciecierzycy wystarczy namoczyć ją kilka godzin w zimnej wodzie i ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości.
Kotlety z ciecierzycy to świetny pomysł na szybki, zdrowy i lekki obiad. Dzięki dodaniu kaszy jaglanej jest świetnym pomysłem kiedy zostanie nam jej nadmiar w lodówce.
Doskonale pasują do mizerii z ogórków, pomidorków z czerwoną cebulką i odrobiną soli, pieprzu i oliwy.
Kotleciki są wilgotne, lekkie z chrupiącą skórką.
KOTLETY Z CIECIERZYCY
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: 12 – 15 kotletów
- 400 g ugotowanej ciecierzycy np. ze słoika
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej, suchej
- 1 cebula
- 3 małe ząbki czosnku
- 1 duża marchewka
- 1 jajko (rozmiar L)
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kuminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej (opcjonalnie)
- sól i pieprz do smaku
DODATKOWO
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia np. rzepakowy
PRZYGOTOWANIE:
Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostawiamy do wystudzenia. Cebulkę siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju przez kilka minut. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz obraną i startą na małych oczkach marchewkę i jeszcze kilka minut podsmażamy. Ciecierzycę przekładamy do miseczki i blendujemy (masa nie musi być gładka) pod koniec dodając kaszę jaglaną i ponownie chwilkę zblendować. Następnie dodajemy podsmażoną cebulkę z czosnkiem, jajko, bułkę kartą, natkę pietruszki, sodę oraz dodajemy przyprawy. Formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.