Sałatka z pora i jajek z dodatkiem szynki, żółtego sera, selera konserwowego i ryżu. Przepyszna, lekka wiosenna sałatka.
Sałatkę z pora możesz wykonać z dodatkiem ryżu, drobnego makaronu np. orzo, kaszy bulgur lub samodzielnie.
Doskonałe pasuje na obiad lub świąteczny stół wielkanocny. Smaczna, wiosenna i błyskawiczna w wykonaniu sałatka.
SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM I BROKUŁEM
SAŁATKA Z PORA I JAJEK
SKŁADNIKI:
- 1 duży por
- 4 jajka
- 2 woreczki ryżu
- 1 słoiczek selera konserwowego
- 200 g szynki
- 200 g żółtego sera np. gouda
- mała puszka ananasa
- 1 puszka kukurydzy
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 4 łyżki majonezu
- sól oraz pieprz
- 1 łyżeczka soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu odlewamy wodę i zostawiamy do ostygnięcia. Przekładamy do miski. Odcinamy zieloną część pora, natomiast białą myjemy i kroimy w półplasterki. Przekładamy na sitko i kilka razy przelewamy gorącą wodą. Dodajemy do ryżu razem z selerem, pokrojoną na kawałki szynką, serem oraz ananasem. Kukurydzę odsączamy z zalewamy i dodajemy do miski. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Następnie kroimy w kosteczkę i dodajemy do sałatki. Delikatnie mieszamy z jogurtem, majonezem i dodajemy przyprawy oraz sok z cytryny.