Znajdź swój przepis

Sałatka z pora i jajek

28 lutego, 2023

Sałatka z pora i jajek z dodatkiem szynki, żółtego sera, selera konserwowego i ryżu. Przepyszna, lekka wiosenna sałatka.

Sałatkę z pora możesz wykonać z dodatkiem ryżu, drobnego makaronu np. orzo, kaszy bulgur lub samodzielnie.

Doskonałe pasuje na obiad lub świąteczny stół wielkanocny. Smaczna, wiosenna i błyskawiczna w wykonaniu sałatka.

SAŁATKA Z SELEREM KONSERWOWYM

SAŁATKA Z KALAFIOREM I RYŻEM

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM I BROKUŁEM

sałatka z pora

SAŁATKA Z PORA I JAJEK

SKŁADNIKI:

  • 1 duży por
  • 4 jajka
  • 2 woreczki ryżu
  • 1 słoiczek selera konserwowego
  • 200 g szynki
  • 200 g żółtego sera np. gouda
  • mała puszka ananasa
  • 1 puszka kukurydzy
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki majonezu
  • sól oraz pieprz
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE:

Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu odlewamy wodę i zostawiamy do ostygnięcia. Przekładamy do miski. Odcinamy zieloną część pora, natomiast białą myjemy i kroimy w półplasterki. Przekładamy na sitko i kilka razy przelewamy gorącą wodą. Dodajemy do ryżu razem z selerem, pokrojoną na kawałki szynką, serem oraz ananasem. Kukurydzę odsączamy z zalewamy i dodajemy do miski. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Następnie kroimy w kosteczkę i dodajemy do sałatki. Delikatnie mieszamy z jogurtem, majonezem i dodajemy przyprawy oraz sok z cytryny.

sałatka z pora i jajek
sałatka z pora

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x