Zdrowy, przepyszny i szybki pudding chia z mango. Przepis wykonasz dosłownie w kilka chwil i wystarczy zaczekać, aż nasiona chia napęcznieją. Doskonały na śniadanie, deser lub szybką kolację. O nasionach chia już kiedyś pisałam, jest to bomba witamin i minerałów.
Do przepisu na pudding chia możesz użyć właściwie swojego ulubionego mleka lub takiego, które masz akurat pod ręką. I dokładnie tak samo jest z owocami. W sezonie najlepiej jeśli będą świeże prosto z targu, a jesienią i zimą mrożone.
Moja wersja jest z mango, które koniecznie musi być dojrzałe. Wtedy jest słodkie, soczyste i ma najlepszy smak.
Wymieszane składniki chłodzisz przez kilka godzin i możesz cieszyć się zdrowym i pożywnym puddingiem.
Pudding chia z mango jest niesamowicie smaczny i chyba jest to moje ulubione połączenie jakie do tej pory jadłam. W letnie popołudnia doskonale orzeźwia, kiedy jest podawany prosto z lodówki.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z nasionami chia.
PUDDING CHIA Z MANGO
SKŁADNIKI NA PUDDING:
ILOŚĆ: 2 porcje
- 1 1/2 szklanki mleka np. kokosowego, migdałowego
- 4 łyżki nasion chia
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 1 łyżka miodu
- 1 mango, dojrzałe
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Nasiona chia wsypujemy do mleka razem z wiórkami (wcześniej można je lekko zmielić) i co jakiś czas mieszamy przez 30 min. Następnie dodajemy miód i ponownie mieszamy. Owijamy folią lub zamykamy szczelnie pojemnik i wkładamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki. Wykładamy do dwóch szklanek lub pucharków. Mango obieramy i kroimy na kawałeczki. Na wiech wykładamy po dwie łyżki jogurtu i układamy mango. Podajemy zaraz po przygotowaniu lub przechowujemy w lodówce.