Przepis na bułki pszenne z ziarnami, które są szybkie w przygotowaniu. Idealne mięciutkie i puszyste bułeczki śniadaniowe.
Bułeczki pszenne będą doskonałym dodatkiem do kanapek, sałatek lub lunch boxa.
Dzięki dodaniu odrobiny oleju lub oliwy bułeczki dłużej zachowują swoją świeżość i nawet kolejnego dnia są mięciutkie.
Bułki możesz przygotować na wierzchu z ziarenkami lub po prostu posmarować lekko roztrzepanym jajkiem. Będą miały chrupiącą skórkę i puszysty środek.
Pyszne domowe bułki z kilku prostych składników.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
CHLEB Z GARNKA (BEZ WYRABIANIA)
BUŁKI PSZENNE
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: ok. 12 – 14 bułeczek
- 500 g mąki pszennej
- 10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych
- 280 ml ciepłego mleka/wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 jajko (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 1 1/4 łyżeczki soli
- 50 g roztopionego masła
- 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy (opcjonalnie)
DODATKOWO
- 1 jajko + 1 łyżka mleka
- sezam, siemię lniane do obsypania wierzchu
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiewamy do dużej miski i mieszamy razem z solą. Drożdże suche lub świeże rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżeczką cukru i odstawiamy na ok. 10 – 15 minut do wyrośnięcia.
Do mąki dodajemy jajko oraz wyrośnięty zaczyn i mieszamy łyżką lub szpatułką. Następnie zaczynamy wyrabiać ciasto dodając w kilku porcjach roztopione masło oraz olej, aż będzie jednolite i gładkie.
Gotowe wkładamy do miski, przykrywamy folią i zostawiamy na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto dzielimy na 12 lub 14 równych części (można użyć wagi kuchennej). Formujemy małe okrągłe bułeczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 20 – 30 minut do napuszenia.
Po tym czasie smarujemy lekko roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka i obsypujemy ziarnami. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200ºC i od razu zmniejszamy do temperatury 180ºC i pieczemy przez ok. 20 – 25 minut do zarumienienia.
Czy mogę użyć mąkę orkiszową?
Tak :)
Czy ciasto można zostawić na noc w lodówce a rano ubiec bułeczki? Pozdrawiam :)
Tak, ale formowanie wykonać już rano :)