Znajdź swój przepis

Bułki pszenne

19 września, 2023

Przepis na bułki pszenne z ziarnami, które są szybkie w przygotowaniu. Idealne mięciutkie i puszyste bułeczki śniadaniowe.

Bułeczki pszenne będą doskonałym dodatkiem do kanapek, sałatek lub lunch boxa.

Dzięki dodaniu odrobiny oleju lub oliwy bułeczki dłużej zachowują swoją świeżość i nawet kolejnego dnia są mięciutkie.

Bułki możesz przygotować na wierzchu z ziarenkami lub po prostu posmarować lekko roztrzepanym jajkiem. Będą miały chrupiącą skórkę i puszysty środek.

Pyszne domowe bułki z kilku prostych składników.

REKLAMA:

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CHLEB Z GARNKA (BEZ WYRABIANIA)

BUŁECZKI ŚNIADANIOWE

MLECZNE BUŁECZKI Z KRUSZONKĄ

bułki-pszenne

BUŁKI PSZENNE

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 12 – 14 bułeczek

REKLAMA:
  • 500 g mąki pszennej
  • 10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych
  • 280 ml ciepłego mleka/wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 1 1/4 łyżeczki soli
  • 50 g roztopionego masła
  • 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy (opcjonalnie)

DODATKOWO

  • 1 jajko + 1 łyżka mleka
  • sezam, siemię lniane do obsypania wierzchu

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesiewamy do dużej miski i mieszamy razem z solą. Drożdże suche lub świeże rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżeczką cukru i odstawiamy na ok. 10 – 15 minut do wyrośnięcia.
Do mąki dodajemy jajko oraz wyrośnięty zaczyn i mieszamy łyżką lub szpatułką. Następnie zaczynamy wyrabiać ciasto dodając w kilku porcjach roztopione masło oraz olej, aż będzie jednolite i gładkie.
Gotowe wkładamy do miski, przykrywamy folią i zostawiamy na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto dzielimy na 12 lub 14 równych części (można użyć wagi kuchennej). Formujemy małe okrągłe bułeczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 20 – 30 minut do napuszenia.
Po tym czasie smarujemy lekko roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka i obsypujemy ziarnami. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200ºC i od razu zmniejszamy do temperatury 180ºC i pieczemy przez ok. 20 – 25 minut do zarumienienia.

bułki-pszenne
bułki-pszenne

Dołącz do dyskusji

  1. Czy mogę użyć mąkę orkiszową?

  2. Czy ciasto można zostawić na noc w lodówce a rano ubiec bułeczki? Pozdrawiam :)

    1. Tak, ale formowanie wykonać już rano :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij