Szarlotka na serku waniliowym lub homogenizowanym z dużą ilością jabłek i cynamonu. Prosty i szybki do zrobienia jabłecznik.
Ciasto z dodatkiem serka waniliowego (u mnie Danio) jest delikatniejsze, puszyste i niesamowicie rozpływa się w ustach.
Świetnie smakuje z prażonymi jabłkami, które możesz wykonać dzień wcześniej. Do środka można dodać np. sok z pomarańczy, galaretkę cytrynową lub rodzynki.
Wierzch szarlotki można oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem z nutką cytryny.
Cudowny przepis, który warto przygotować w sezonie jesiennym.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
KRUCHE CIASTO Z JABŁKAMI I BEZĄ

SZARLOTKA NA SERKU WANILIOWYM
SKŁADNIKI:
- 500 g mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g zimnego masła
- 3/4 szklanki cukru
- 200 g serka waniliowego np. Danio
- 2 zimne jajka
- szczypta soli
NADZIENIE
- 2,5 kg jabłek lekko kwaśnych
- 6 łyżek cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 30 g masła
- 2 łyżeczki cynamonu
- wyciśnięty sok z 1 cytryny
- 2 łyżki kaszki manny lub 3 łyżki bułki tartej
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Formę o wymiarach 25 x 35 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy kawałki zimnego masła i szybko siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy cukier, serek, jajka oraz sól. Zagniatamy na jednolite ciasto, owijamy folią i wkładamy do lodówki na minim 2 – 3 godziny.
Jabłka obieramy i kroimy w niedużą kosteczkę. Wrzucamy do rondelka razem z cukrem, cukrem waniliowym, masłem, cynamonem oraz sokiem z cytryny. Dusimy, aż jabłka zaczną się lekko rozpadać. Na koniec do gorących jabłek dodajemy kaszkę lub bułkę tartą.
Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy jeden kawałek ciasta na kształt formy. Podpiekamy w temp. 180ºC przez ok. 18 minut. Wykładamy jabłka i przykrywamy drugim blatem rozwałkowanego ciasta.
Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 40 – 50 minut. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem.

