Ciasto łaciate to kombinacja dwóch ciast: kakaowego i białkowego. Pomiędzy warstwami ciasta krem budyniowy i krem śmietankowy. Przepyszne i leciutkie.
Ciasto łaciate bazuje na przepisie oczy carycy, natomiast nie dodajemy galaretki i ciasteczek.
Ciasto jest pyszne, słodkie i do tego kremowe. Warstwa kakaowa ciasta jest nieco cięższa, natomiast białkowa jest leciutka jak puszek.
Wierzch ciasta możesz udekorować polewą czekoladową. Ja z tego zrezygnowałam, ponieważ ciasto ma bardzo ładny i fikuśny wierzch.
Ciasto łaciate jest doskonałe na uroczystości, święta lub urodziny. Dobrze się kroi i trzyma formę, możesz je spokojnie przewozić.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.
CIASTO ŁACIATE
SKŁADNIKI NA JASNE CIASTO:
- 5 białek, dużych
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/4 szklanki oleju
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA CIEMNE CIASTO:
- 5 żółtek, dużych
- 1 jajko
- 1/3 szklanki cukru
- 3 łyżki mąki tortowej
- 1 1/2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki oleju
SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:
- 400 ml mleka
- 4 łyżki cukru
- 1 x 40 g budyń śmietankowy, proszek
- 150 g masła, temp. pokojowa
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
Formę o wym. 24×24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier, olej oraz sok z cytryny. Następnie delikatnie łączymy za pomocą szpatułki lub łyżki drewnianej mąkę z białkami.
Mąkę przesiewamy razem z kakao i proszkiem. Żółtka z jajkiem i cukrem miksujemy na jasną i puszystą masę. Powoli wlewamy olej na niskich obrotach miksera. Na koniec za pomocą np. szpatułki delikatnie łączymy z przesianymi składnikami. Naprzemiennie wykładamy ciasto tworząc kleksy. Na koniec za pomocą wykałaczki lekko przejeżdżamy po cieście tworząc fikuśne kształty. Pieczemy w temp. 180 C przez około 30-35 min. do tzw. suchego patyczka. Po ostudzeniu przekrawamy na trzy części.
300 ml mleka podgrzewamy razem z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy. Wlewamy cały czas mieszając do gorącego mleka i gotujemy, aż powstanie gęsty budyń. Owijamy folią i zostawiamy do wystudzenia. Miękkie masło przez chwilę miksujemy, następnie dodajemy po łyżce budyń.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej (nie wrzącej) wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy na sztywną masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder i powoli wlewamy żelatynę.
Jeden blat ciasta układamy w formie i wykładamy krem budyniowy. Następnie przykrywamy drugim blatem i smarujemy kremem śmietankowym, przykrywamy trzecim blatem. Wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Mam pytanie, czy jeśli ciast nakładać będę w sobotę, to mogę biszkopt upiec już dziś i owinąć go folią, czy raczej nie, bo zrobi się wilgotny?
Pozdrawiam :)
Można :)