Ciasto łaciate to kombinacja dwóch ciast: kakaowego i białkowego. Pomiędzy warstwami ciasta krem budyniowy i krem śmietankowy. Przepyszne i leciutkie.
Ciasto łaciate bazuje na przepisie oczy carycy, natomiast nie dodajemy galaretki i ciasteczek.
Ciasto jest pyszne, słodkie i do tego kremowe. Warstwa kakaowa ciasta jest nieco cięższa, natomiast białkowa jest leciutka jak puszek.
Wierzch ciasta możesz udekorować polewą czekoladową. Ja z tego zrezygnowałam, ponieważ ciasto ma bardzo ładny i fikuśny wierzch.
Ciasto łaciate jest doskonałe na uroczystości, święta lub urodziny. Dobrze się kroi i trzyma formę, możesz je spokojnie przewozić.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.
CIASTO ŁACIATE
SKŁADNIKI NA JASNE CIASTO:
- 5 białek, dużych
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/4 szklanki oleju
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA CIEMNE CIASTO:
- 5 żółtek, dużych
- 1 jajko
- 1/3 szklanki cukru
- 3 łyżki mąki tortowej
- 1 1/2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki oleju
SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:
- 400 ml mleka
- 4 łyżki cukru
- 1 x 40 g budyń śmietankowy, proszek
- 150 g masła, temp. pokojowa
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
Formę
o
wym.
24×24
cm
lub
podobną
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Mąkę
przesiewamy
z
proszkiem
do
pieczenia.
Białka
miksujemy
razem
ze
szczyptą
soli
na
sztywną
piankę.
Pod
koniec
miksowania
dodajemy
stopniowo
cukier,
olej
oraz
sok
z
cytryny.
Następnie
delikatnie
łączymy
za
pomocą
szpatułki
lub
łyżki
drewnianej
mąkę
z
białkami.
Mąkę
przesiewamy
razem
z
kakao
i
proszkiem.
Żółtka
z
jajkiem
i
cukrem
miksujemy
na
jasną
i
puszystą
masę.
Powoli
wlewamy
olej
na
niskich
obrotach
miksera.
Na
koniec
za
pomocą
np.
szpatułki
delikatnie
łączymy
z
przesianymi
składnikami.
Naprzemiennie
wykładamy
ciasto
tworząc
kleksy.
Na
koniec
za
pomocą
wykałaczki
lekko
przejeżdżamy
po
cieście
tworząc
fikuśne
kształty.
Pieczemy
w
temp.
180
C
przez
około
30-35
min.
do
tzw.
suchego
patyczka.
Po
ostudzeniu
przekrawamy
na
trzy
części.
300
ml
mleka
podgrzewamy
razem
z
cukrem.
W
pozostałym
mleku
rozpuszczamy
przesiany
proszek
budyniowy.
Wlewamy
cały
czas
mieszając
do
gorącego
mleka
i
gotujemy,
aż
powstanie
gęsty
budyń.
Owijamy
folią
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Miękkie
masło
przez
chwilę
miksujemy,
następnie
dodajemy
po
łyżce
budyń.
Żelatynę
rozpuszczamy
w
gorącej
(nie
wrzącej)
wodzie
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Kremówkę
miksujemy
na
sztywną
masę,
następnie
dodajemy
przesiany
cukier
puder
i
powoli
wlewamy
żelatynę.
Jeden
blat
ciasta
układamy
w
formie
i
wykładamy
krem
budyniowy.
Następnie
przykrywamy
drugim
blatem
i
smarujemy
kremem
śmietankowym,
przykrywamy
trzecim
blatem.
Wkładamy
na
kilka
godzin
do
lodówki.
Komentarze
Mam pytanie, czy jeśli ciast nakładać będę w sobotę, to mogę biszkopt upiec już dziś i owinąć go folią, czy raczej nie, bo zrobi się wilgotny?
Pozdrawiam
Można