Kasza jaglana z jabłkami i cynamonem zapiekana w piekarniku. Pyszna, zdrowa i do tego pożywna. Doskonała na deser, śniadanie lub kolację.
Kaszę gotujemy w tradycyjny sposób, aby była sypka i nie przegotowana na papkę. Gotujemy w wodzie, ale możesz ją ugotować również w mleku.
Jabłka (u mnie o słodkim smaku) pokroiłam w drobną kosteczkę i lekko poddusiłam, aby zmiękły. Jabłka były słodkie i nie dodawałam zbyt dużo cukru do kaszy i nadzienia. Wierzch posypałam cynamonem, podczas zapiekania tworzy się fajna skorupka z kaszy.
Do kaszy jaglanej z jabłkami uwielbiam dodać kleks z ubitej śmietanki bez żadnego cukru. Fajnie smakuje i dodatkowo podkreśla smaki.
Kasza jaglana w takiej opcji bardzo mi smakuje i mogłabym ją jeść na okrągło. W sezonie możesz jabłka zamienić malinami, jagodami lub truskawkami. Polecam.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z kaszą jaglaną.
KASZA JAGLANA Z JABŁKAMI I CYNAMONEM
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 1/4 szklanki wody
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 2 łyżki masła
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
- 1 kg jabłek
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka masła
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Wodę zagotowujemy razem z solą i olejem. Kaszę jaglaną płuczemy kilkukrotnie w zimnej wodzie i wrzucamy do gotującej się wody. Zmniejszamy ogień do minimum, chwilę mieszamy i gotujemy pod przykryciem przez około 15 min. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy na 5 min. Następnie dodajemy cukier, mieszamy i zostawiamy na 15 min.
Jabłka obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Przekładamy do rondelka razem z cukrem, masłem, cynamonem oraz sokiem z cytryny. Dusimy przez około 10 min.
Foremki lub kokilki smarujemy lekko masłem. Wykładamy na dno każdej kaszę jaglaną, jabłka i ponownie kaszę. Na wierzch dajemy małe kawałeczki masła i oprószamy lekko cynamonem. Każdą foremkę owijamy folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na około 30 min. Na 5 min. przed końcem pieczenia zdejmujemy folię i podpiekamy. Podajemy z kleksem jogurtu lub ubitej śmietany.
cynamon i jabłka to jenak kultowe połączenie <3 a do tego ta delikatna kasza! mniam :)
http://www.zielonakuchnia.blogspot.com