Znajdź swój przepis

Racuchy na kefirze

20 lutego, 2018

Racuchy na kefirze z jabłkami to prosty i szybki przepis na śniadanie lub kolację. Chrupiące, puszyste i lekkie placuszki.

Placuszki są na proszku do pieczenia, a nie jak w przypadku tradycyjnych racuszków na drożdżach. Taka zamiana sprawia, że szybciej możemy je usmażyć i nie musimy czekać, aż ciasto wyrośnie.

Racuchy na kefirze są delikatne, lekkie i doskonale smakują z kawałkami kwaśnego jabłka. Do tego odrobina cukru pudru lub ulubionej konfitury i pyszna kolacja gotowa.

W sezonie letnim racuchy możesz usmażyć ze świeżymi owocami sezonowymi np. jagodami lub malinami.

Ten przepis jest jednym z moich ulubionych i zawsze się udaje.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na placki, naleśniki i pancakes.

racuchy

RACUCHY NA KEFIRZE

SKŁADNIKI NA PLACUSZKI:

ILOŚĆ: 1 duży talerz racuszków

  • 300 g mąki pszennej
  • 400 ml kefiru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 2 jabłka

Mąkę przesiewamy do dużej miseczki razem z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Wlewamy kefir wywieszany z żółtkami i mieszamy. Jabłka kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do ciasta, mieszamy. Białka miksujemy na sztywną pianę i delikatnie łączymy za pomocą dużej łyżki z ciastem.
Smażymy na średnio rozgrzanym oleju rzepakowym z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Gotowe.

racuchy racuchy racuchy racuchy racuchy

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Czy ciasto można zrobić i przechować w lodówce do kolejnego dnia ?

    1. Ten przepis nie za bardzo, ponieważ są ubite białka.

  2. Dobre,tylko maslanke zamiast kefir dalam.Smaczne,sycace I tanie.

  3. Pychotka! Rewelacyjne!

  4. Czy tylko mi to wyszło mega mega gęste?

  5. Zrobiłam na mixie bezglutenowym, wyrosły puszyste. Najpyszniejsze bezglutenowe racuchy jakie udało mi się zrobić ????.

  6. Moje pierwsze w życiu racuchy. Wyszły przepyszne! Smak dzieciństwa ????

  7. Dobry przepis, super szybkie racuchy.

  8. Całe życie bałam się smażenia placków. Miałam wrażenie, że nie wyjdą. Placki z tego przepisu wyrosły i są tak pyszne, ze co niedziela robię je na śniadanie. Rodzina zachwycona. Mąż odnalazł smak dzieciństwa :) Bardzo dziękuję !

  9. Wypróbowałam kilka przepisow, ten jest najlepszy????

  10. Najlepszy racuchy jakie jadłam są przepyszne i puszyste ????????????????????❤️

  11. Krystyna says:

    Robie podobne.Super przepis. Wygladaja przepysznie. Chce sie jesc. Gratulacje.????????

  12. Poważnie takie wyrośnięte bez drożdży?
    U mnie płaskie wychodzą

  13. W końcu znalazłam super przepis! Smakują tak jak w dzieciństwie, są pyszne.

  14. Przepyszne!w ogole nie sa gorsze przez brak drozdzy;) a drozdze w szafce zakopane na bulki ostatnie cenne sztuki:) czas epidemii:) robimy duuuuzo Twoich przepisow i wszystkie sa super i porcja tez zawze w dam raz na nasza żarłoczna 3:) DZIE
    kUJEMY:):):*

  15. Agnieszka says:

    Czy można użyć do przepisu mąki bezglutenowej, np. ryżowej? Albo miksu ryżowa/kokosowa/jaglana? Jeśli tak, w jakich proporcjach?

    1. aneta Autor says:

      Pewnie :)

  16. Niebo w gembie????w życiu nie jadłam tak pysznych racuszków. Delikatne, puszyste, nie za słodkie, mniam!!!

  17. Są przepyszne i nie za słodkie ????

  18. super :)

  19. Hanna-Krzysztof R. says:

    Właśnie z samego Rana je zrobiłam dla dzieci są pyszne i super wyszły????

    1. Ilovebake says:

      Ekstra :)

  20. Irena T. says:

    Zrobiłam na jogurcie bo akurat nie miałam kefiru. Wyszły pyszne.

  21. Pyszne sa! Robiłam tylko zamiast kefiru miałam jogurt naturalny. Tez wyszły mega wysokie i smaczne!

  22. Beata D. says:

    Musze zrobic super przepis

  23. Tylko łyżeczka cukru? ?

    1. Ilovebake says:

      Tak, ale wierzch racuszkow możesz oprószyć pudrem :)

    2. Przepyszne! !!! Nigdy nie jadłam tak smacznych placków a smażenia raz w tyg jogurtowe ☺
      Są dość tłuste ale smak mega!

    3. Długo szukałam dobrego przepisu na racuchy, przetestowałam sporo. Dziś miałam ochotę na racuchy i trafiłam na ten przepis, postanowiłam zaryzykować. Racuszki wyszły super, urosły niesamowicie, nie są słodkie i to dobrze bo każdy może sobie posypać cukrem ile chce albo wcale.

    4. Dziękuję za taki miły komentarz :) Pozdrawiam

  24. Kulinarne W. says:

    Ooo, super opcja dla drożdżowych racuszków! Bardzo lubię ciasta na kefirze, więc takie placuszki to coś dla mnie :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x