Racuchy na kefirze z jabłkami to prosty i szybki przepis na śniadanie lub kolację. Chrupiące, puszyste i lekkie placuszki.
Placuszki są na proszku do pieczenia, a nie jak w przypadku tradycyjnych racuszków na drożdżach. Taka zamiana sprawia, że szybciej możemy je usmażyć i nie musimy czekać, aż ciasto wyrośnie.
Racuchy na kefirze są delikatne, lekkie i doskonale smakują z kawałkami kwaśnego jabłka. Do tego odrobina cukru pudru lub ulubionej konfitury i pyszna kolacja gotowa.
W sezonie letnim racuchy możesz usmażyć ze świeżymi owocami sezonowymi np. jagodami lub malinami.
Ten przepis jest jednym z moich ulubionych i zawsze się udaje.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na placki, naleśniki i pancakes.
RACUCHY NA KEFIRZE
SKŁADNIKI NA PLACUSZKI:
ILOŚĆ: 1 duży talerz racuszków
- 300 g mąki pszennej
- 400 ml kefiru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 2 jabłka
Mąkę przesiewamy do dużej miseczki razem z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Wlewamy kefir wywieszany z żółtkami i mieszamy. Jabłka kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do ciasta, mieszamy. Białka miksujemy na sztywną pianę i delikatnie łączymy za pomocą dużej łyżki z ciastem.
Smażymy na średnio rozgrzanym oleju rzepakowym z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Gotowe.
Komentarze
Dobry przepis, super szybkie racuchy.
Całe życie bałam się smażenia placków. Miałam wrażenie, że nie wyjdą. Placki z tego przepisu wyrosły i są tak pyszne, ze co niedziela robię je na śniadanie. Rodzina zachwycona. Mąż odnalazł smak dzieciństwa
Bardzo dziękuję !
Wypróbowałam kilka przepisow, ten jest najlepszy????