Racuchy na kefirze z jabłkami to prosty i szybki przepis na śniadanie lub kolację. Chrupiące, puszyste i lekkie placuszki.
Placuszki są na proszku do pieczenia, a nie jak w przypadku tradycyjnych racuszków na drożdżach. Taka zamiana sprawia, że szybciej możemy je usmażyć i nie musimy czekać, aż ciasto wyrośnie.
Racuchy na kefirze są delikatne, lekkie i doskonale smakują z kawałkami kwaśnego jabłka. Do tego odrobina cukru pudru lub ulubionej konfitury i pyszna kolacja gotowa.
W sezonie letnim racuchy możesz usmażyć ze świeżymi owocami sezonowymi np. jagodami lub malinami.
Ten przepis jest jednym z moich ulubionych i zawsze się udaje.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na placki, naleśniki i pancakes.
RACUCHY NA KEFIRZE
SKŁADNIKI NA PLACUSZKI:
ILOŚĆ: 1 duży talerz racuszków
- 300 g mąki pszennej
- 400 ml kefiru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 2 jabłka
Mąkę przesiewamy do dużej miseczki razem z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Wlewamy kefir wywieszany z żółtkami i mieszamy. Jabłka kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do ciasta, mieszamy. Białka miksujemy na sztywną pianę i delikatnie łączymy za pomocą dużej łyżki z ciastem.
Smażymy na średnio rozgrzanym oleju rzepakowym z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Gotowe.
Przepyszne i puszyste. Zrobiłam z lenistwa, nie do końca przekonana, bo u mnie zawsze królowały pracochłonne, ulubione drożdżowe. Mimo to, te również bardzo polecam!
Czy ciasto można zrobić i przechować w lodówce do kolejnego dnia ?
Ten przepis nie za bardzo, ponieważ są ubite białka.
Dobre,tylko maslanke zamiast kefir dalam.Smaczne,sycace I tanie.
Pychotka! Rewelacyjne!
Czy tylko mi to wyszło mega mega gęste?
Zrobiłam na mixie bezglutenowym, wyrosły puszyste. Najpyszniejsze bezglutenowe racuchy jakie udało mi się zrobić ????.
Moje pierwsze w życiu racuchy. Wyszły przepyszne! Smak dzieciństwa ????
Dobry przepis, super szybkie racuchy.
Całe życie bałam się smażenia placków. Miałam wrażenie, że nie wyjdą. Placki z tego przepisu wyrosły i są tak pyszne, ze co niedziela robię je na śniadanie. Rodzina zachwycona. Mąż odnalazł smak dzieciństwa :) Bardzo dziękuję !
Wypróbowałam kilka przepisow, ten jest najlepszy????
Najlepszy racuchy jakie jadłam są przepyszne i puszyste ????????????????????❤️
Robie podobne.Super przepis. Wygladaja przepysznie. Chce sie jesc. Gratulacje.????????
Poważnie takie wyrośnięte bez drożdży?
U mnie płaskie wychodzą
W końcu znalazłam super przepis! Smakują tak jak w dzieciństwie, są pyszne.
Przepyszne!w ogole nie sa gorsze przez brak drozdzy;) a drozdze w szafce zakopane na bulki ostatnie cenne sztuki:) czas epidemii:) robimy duuuuzo Twoich przepisow i wszystkie sa super i porcja tez zawze w dam raz na nasza żarłoczna 3:) DZIE
kUJEMY:):):*
Czy można użyć do przepisu mąki bezglutenowej, np. ryżowej? Albo miksu ryżowa/kokosowa/jaglana? Jeśli tak, w jakich proporcjach?
Pewnie :)
Niebo w gembie????w życiu nie jadłam tak pysznych racuszków. Delikatne, puszyste, nie za słodkie, mniam!!!
Są przepyszne i nie za słodkie ????
super :)
Właśnie z samego Rana je zrobiłam dla dzieci są pyszne i super wyszły????
Ekstra :)
Zrobiłam na jogurcie bo akurat nie miałam kefiru. Wyszły pyszne.
Pyszne sa! Robiłam tylko zamiast kefiru miałam jogurt naturalny. Tez wyszły mega wysokie i smaczne!
Musze zrobic super przepis
Tylko łyżeczka cukru? ?
Tak, ale wierzch racuszkow możesz oprószyć pudrem :)
Przepyszne! !!! Nigdy nie jadłam tak smacznych placków a smażenia raz w tyg jogurtowe ☺
Są dość tłuste ale smak mega!
Długo szukałam dobrego przepisu na racuchy, przetestowałam sporo. Dziś miałam ochotę na racuchy i trafiłam na ten przepis, postanowiłam zaryzykować. Racuszki wyszły super, urosły niesamowicie, nie są słodkie i to dobrze bo każdy może sobie posypać cukrem ile chce albo wcale.
Dziękuję za taki miły komentarz :) Pozdrawiam
Ooo, super opcja dla drożdżowych racuszków! Bardzo lubię ciasta na kefirze, więc takie placuszki to coś dla mnie :)