Racuchy na kefirze z jabłkami to prosty i szybki przepis na śniadanie lub kolację. Chrupiące, puszyste i lekkie placuszki.
Placuszki są na proszku do pieczenia, a nie jak w przypadku tradycyjnych racuszków na drożdżach. Taka zamiana sprawia, że szybciej możemy je usmażyć i nie musimy czekać, aż ciasto wyrośnie.
Racuchy na kefirze są delikatne, lekkie i doskonale smakują z kawałkami kwaśnego jabłka. Do tego odrobina cukru pudru lub ulubionej konfitury i pyszna kolacja gotowa.
W sezonie letnim racuchy możesz usmażyć ze świeżymi owocami sezonowymi np. jagodami lub malinami.
Ten przepis jest jednym z moich ulubionych i zawsze się udaje.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na placki, naleśniki i pancakes.
RACUCHY NA KEFIRZE
SKŁADNIKI NA PLACUSZKI:
ILOŚĆ: 1 duży talerz racuszków
- 300 g mąki pszennej
- 400 ml kefiru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 2 jabłka
Mąkę
przesiewamy
do
dużej
miseczki
razem
z
proszkiem
do
pieczenia
oraz
cukrem
pudrem.
Wlewamy
kefir
wywieszany
z
żółtkami
i
mieszamy.
Jabłka
kroimy
w
drobną
kosteczkę
i
dodajemy
do
ciasta,
mieszamy.
Białka
miksujemy
na
sztywną
pianę
i
delikatnie
łączymy
za
pomocą
dużej
łyżki
z
ciastem.
Smażymy
na
średnio
rozgrzanym
oleju
rzepakowym
z
obu
stron
na
złoty
kolor.
Po
usmażeniu
odsączamy
na
ręczniku
papierowym
z
nadmiaru
tłuszczu.
Gotowe.
Komentarze
Dobre,tylko maslanke zamiast kefir dalam.Smaczne,sycace I tanie.
Pychotka! Rewelacyjne!
Czy tylko mi to wyszło mega mega gęste?