Znajdź swój przepis

Racuchy serowe na serku naturalnym lub twarogu. Proste, pyszne i do tego mega puszyste. Idealne z dodatkiem jabłek, konfitury lub cukru pudru.

Racuszki wykonujemy identycznie jak tradycyjne placki, ale do ciasta dodajemy jeszcze serek naturalny, twaróg lub serek mascarpone. Tutaj masz wybór i możesz wybrać najsmaczniejszą dla siebie opcję.

Ja do środka dodałam serek naturalny zmielony Piątnicy, ale może być również zwykły twaróg np. klinek.

Z tego przepisu wyjdzie Ci jeden duży talerz racuszków o mega kształtach. Na jeden racuszek dawałam około 2 łyżek stołowych ciasta.

REKLAMA:

Do środka możesz dodać kawałeczki jabłek, oprószyć cukrem pudrem lub podawać z konfiturą. Przepyszne, proste i do tego szybkie w przygotowaniu.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na placki, naleśniki i racuchy.

racuchy

RACUCHY SEROWE

SKŁADNIKI:

  • 300 g mąki pszennej
  • 20 g drożdży świeżych lub 10 g suchych
  • 150 g serka naturalnego lub twarogu , mielonego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka mleka, ciepłego
  • 1 jajko
  • szczypta soli

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąkę przesiewamy do dużej miski. Następnie wsypujemy suche drożdże (ze świeżych wykonujemy wcześniej zaczyn) oraz pozostałe składniki. Mieszamy na jednolite i gęste ciasto. Owijamy folią spożywczą wierzch miski i zostawiamy w ciepłym miejscu na około 1-1,5 godz. Po tym czasie smażymy racuszki na oleju rzepakowym z obu stron na złoty kolor. Racuszki smażymy na średnio rozgrzanym tłuszczu i po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

REKLAMA:

racuchy racuchy

racuchy racuchy

Dołącz do dyskusji

  1. Właśnie zrobiłam wnukom -są świetne, zniknęły z talerza w mig.

  2. Czy na drugi dzień wciąż są tak samo pyszne czy lepiej na bieżąco serwować? Zrobiłabym dla męża do pracy 😏

    1. Racuchy najlepsze zaraz po smażeniu :)

  3. Domowe P. says:

    Wyglądają bardzo smakowicie :)

  4. ślicznotki <3

  5. zlapinska says:

    jakie puszyste:) mniam :)

    http://zielonakuchnia.blogspot.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij