Racuchy serowe na serku naturalnym lub twarogu. Proste, pyszne i do tego mega puszyste. Idealne z dodatkiem jabłek, konfitury lub cukru pudru.
Racuszki wykonujemy identycznie jak tradycyjne placki, ale do ciasta dodajemy jeszcze serek naturalny, twaróg lub serek mascarpone. Tutaj masz wybór i możesz wybrać najsmaczniejszą dla siebie opcję.
Ja do środka dodałam serek naturalny zmielony Piątnicy, ale może być również zwykły twaróg np. klinek.
Z tego przepisu wyjdzie Ci jeden duży talerz racuszków o mega kształtach. Na jeden racuszek dawałam około 2 łyżek stołowych ciasta.
Do środka możesz dodać kawałeczki jabłek, oprószyć cukrem pudrem lub podawać z konfiturą. Przepyszne, proste i do tego szybkie w przygotowaniu.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na placki, naleśniki i racuchy.
RACUCHY SEROWE
SKŁADNIKI:
- 300 g mąki pszennej
- 20 g drożdży świeżych lub 10 g suchych
- 150 g serka naturalnego lub twarogu , mielonego
- 1 łyżka cukru
- 1 szklanka mleka, ciepłego
- 1 jajko
- szczypta soli
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Mąkę przesiewamy do dużej miski. Następnie wsypujemy suche drożdże (ze świeżych wykonujemy wcześniej zaczyn) oraz pozostałe składniki. Mieszamy na jednolite i gęste ciasto. Owijamy folią spożywczą wierzch miski i zostawiamy w ciepłym miejscu na około 1-1,5 godz. Po tym czasie smażymy racuszki na oleju rzepakowym z obu stron na złoty kolor. Racuszki smażymy na średnio rozgrzanym tłuszczu i po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju. Podajemy oprószone cukrem pudrem.
Właśnie zrobiłam wnukom -są świetne, zniknęły z talerza w mig.
Super :)
Czy na drugi dzień wciąż są tak samo pyszne czy lepiej na bieżąco serwować? Zrobiłabym dla męża do pracy 😏
Racuchy najlepsze zaraz po smażeniu :)
Wyglądają bardzo smakowicie :)
ślicznotki <3
jakie puszyste:) mniam :)
http://zielonakuchnia.blogspot.com