Najlepsze placuszki serowe z dodatkiem mleka w proszku jakie jadłam. Puszyste, delikatne i leciutkie placuszki, które będą idealne na śniadanie.
Przepyszne są z dodatkiem świeżych owoców, konfitury lub po prostu samodzielnie. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe prosto z patelni.
Przepis powstał, gdy zostało mi za dużo masy z sernika, którą trzeba było wykorzystać. Wpadłam na pomysł, aby nadmiar wykorzystać na placuszki i okazały się hitem w moim domu.
Super smaczne i do tego proste w przygotowaniu. Nie smażymy na tłuszczu, wystarczy rozgrzana patelnia. W wersji zdrowszej możesz pominąć cukier.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na placuszki.
PLACUSZKI SEROWE Z MLEKIEM W PROSZKU
SKŁADNIKI NA PLACUSZKI:
ILOŚĆ: 2 duże talerze placuszków
- 500 g twarogu zmielonego np. z wiaderka
- 3 jajka, temp. pokojowa
- 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 x 40 g budyniu waniliowego, proszek
- 1/2 szklanki oleju np. rzepakowego
- 3/4 szklanki mleka
- 3/4 szklanki mleka w proszku
- szczypta soli
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Najlepiej jeśli składniki będą w temp. pokojowej. Żółtka oddzielamy od białek i miksujemy z cukrami na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy po łyżce twaróg oraz wlewamy niewielkim strumieniem mleko i olej. Do masy przesiewamy proszek budyniowy oraz mleko w proszku i miksujemy na niskich obrotach tylko do połączenia. Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Dodajemy do masy i bardzo delikatnie łączymy, aby masa była jak najbardziej puszysta. Na średnio rozgrzanej patelni wykładamy po dwie łyżki masy na każdy placuszek i smażymy do zarumienienia z obu stron. Podajemy z dżemem lub owocami.
Gdzie kupiła pani te piękne talerze i filiżanki?????
home&you :)