Pyszne i orzeźwiające ciasto 3 bit z mango bez pieczenia na herbatnikach. Wersja ciasta z pulpą mango, lekkim kremem śmietankowym oraz słodkim kajmakiem.
Ciasto nie wymaga pieczenia i smakuje najlepiej po dwóch dniach od wykonania. Herbatniki zmiękną i ciasto będzie dało się łatwo pokroić.
Słodki kajmak bardzo fajnie przełamujemy warstwą z mango oraz kremem śmietankowym. Idealne na wiosnę z pięknymi kolorami.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.
REKLAMA:
CIASTO 3 BIT Z MANGO
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ Z MANGO:
- 400 g pulpy z mango
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 1/2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 200 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny lub śmietan-fix
- 1/4 szklanki wody
DODATKOWO:
- 2 opakowania herbatników, maślanych
- 1 puszka kajmaku
- 1/3 szklanki pulpy z mango
Formę o wym. 24×24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia lub folią. Układamy herbatniki w rzędach jeden przy drugim. Smarujemy kajmakiem i układamy następną warstwę herbatników.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Chwilkę podgrzewamy w mikrofali, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Mieszamy żelatynę z pulpą mango. Śmietankę miksujemy na gęstą masę, następnie dodajemy do mango i delikatnie łączymy. Wkładamy na chwilę do lodówki, aż masa zacznie tężeć. Krem z mango wykładamy na herbatniki i ponownie układamy warstwę ciasteczek.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Chwilkę podgrzewamy w mikrofali, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem, następnie dodajemy przesiany cukier puder i powoli wlewamy ostudzoną żelatynę. Wykładamy na herbatniki. Wkładamy do lodówki na całą noc. Przed podaniem polewamy pulpą z mango.
Ciasto jest przepyszne ,słodycz kajmaku przełamuje masa z mango,polecam
Czy zamiast herbatników może być biszkopt?
Tak :)
Dzień dobry
Dlaczego masa wyszła koloru beżowego, a nie jak na zdjęciu:-(
Może zalezy to do użytej pulpy z mango ?
Robiłam tą wersję 3bita, jest rewelacyjna! Nie bójcie się połączenia kajmak+mango, cała rodzina zajadała się w święta :)
A jakby zamienić pulpę z mango na brzoskwinie z puszki, nadal chyba by wyszło ok? :D Ostatnio robiłam ten deser 'żółty ser’ gdzie też oryginalnie jest pulpa z mango ale można zamienić na puszkowane brzoskwinie, więc tu chyba też by taka podmianka przeszła? :D
raczej tak :)
Czy można samumu zrobić taką pulpę, jeśli tak to jak to zrobić :)
miąższ z mango dokładnie miksujemy, można zagotować i przepuścić przez sitko :)