Znajdź swój przepis

Sernik z mango bez pieczenia

23 marca, 2021

Sernik z mango bez pieczenia jest leciutki, delikatny z mocno wyczuwalnym smakiem mango. Spód z herbatników, warstwa serowa z mango, leciutka jak chmurka warstwa śmietankowa oraz wierzch z pulpy mango.

Idealny deser w wiosennych kolorach. Sernik z mango jest puszysty z warstwami, które doskonale się przenikają.

Sernik ma orzeźwiający smak i nie jest mdły. Do dekoracji możesz użyć borówek, jagód lub malin. Przepis będzie doskonałym pomysłem dla fanów mango.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na serniki.

Sernik z mango

SERNIK Z MANGO BEZ PIECZENIA

SKŁADNIKI SPÓD Z HERBATNIKÓW:

  • 180 g herbatników, maślanych
  • 50 g masła, roztopionego

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ MANGO:

  • 400 g twarogu trzykrotnie mielonego lub z wiaderka
  • 2 szklanki pulpy z mango
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • 3/4 szklanki mleka w proszku
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ ŚMIETANKOWĄ:

  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 szklanka gorącej wody

DODATKOWO:

  • 3/4 szklanki pulpy z mango
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • niewielka ilość wody do żelatyny

* szklanka o pojemności 250 ml.

Dno tortownicy o średnicy 24-26 cm wykładamy papierem do pieczenia, natomiast boki smarujemy olejem (sernik będzie ładnie odstawał po wyjęciu). Herbatniki rozdrabniamy, następnie dodajemy roztopione masło i dokładnie mieszamy. Wykładamy na dno tortownicy, dociskamy i wkładamy na czas przygotowania masy do lodówki.
Twaróg miksujemy razem z pulpą mango, sokiem z cytryny, przesianym cukrem pudrem oraz mlekiem w proszku. Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Chwilkę podgrzewamy w mikrofali i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę miksujemy na gęstą masę i dodajemy do masy delikatnie mieszając. Niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę cały czas miksując. Masę wykładamy na herbatniki.
Galaretkę zalewamy wodą, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę miksujemy na gęstą masę, następnie niewielkim strumieniem wlewamy galaretkę. Wykładamy na warstwę mango i wkładamy do lodówki.
Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody, zostawiamy do napęcznienia. Chwilkę podgrzewamy w mikrofali. Wlewamy do pulpy z mango cały czas mieszając. Wykładamy na wierzch sernika. Wkładamy na minimum kilka godzin do lodówki.

Sernik z mango Sernik z mango

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Ciasto przepyszne jednak dodałam do pierwszej warstwy dodatkowa łyżeczkę żelatyny wyszło idealnie

  2. Smakowo ciasto naprawdę super, ale pomimo stosowania się do przepisu ta dolna warstwa nie tężeje zbyt mocno. Wydaje mi się, że nie zaszkodziłoby dodać z łyżeczkę może dwie więcej żelatyny, a mieć pewność, że dolna warstwa będzie tak samo sztywna jak ta zrobiona na galaretce.
    Poza tym, słownictwo w stylu „niewielka ilość” nie przystoi w przepisach, gdzie każde 10ml (w tym wypadku wody) może mieć znaczenie (np. przy tężeniu żelatyny).

    Ogółem bardzo podoba mi się Twój blog i na pewno będę czerpać z niego inspiracje.

    Pozdrawiam

  3. Czym zastąpić mleko w proszku? Zapomniałam kupić a ciasto muszę zrobić już dziś

  4. Dodałam pierwszy raz 4 łyżeczki żelatyny i sernik pływa więc ściągnęłam i dodałam jeszcze 3 łyżeczki żelatyny. Żelatynę namoczyłam w 4 łyzkach wody i rozmieszalam z pulpą mango po czym dodałam do reszty. Czy jest szansa że mi stężeje ?

  5. Mi wyszło idealnie ❤️❤️❤️
    Przepis rewelacja! Sernik jest naprawdę przepyszny !❤️❤️❤️

  6. Część twarogowa nie ścięła się. Na innej stronie przeczytałam, że żelatyna zalana wodą cieplejszą niż 50 stopni traci swoje właściwości żelujące i że powinno zalewać się ją zimną wodą, a gdy napęcznieje podgrzewać przez 10-15 sekund w mikrofalówce. Tę metodę zastosowałam do żelatyny mieszanej z puree mango na wierzch i ta część bez problemu zgęstniała. Pisanie więc o dwóch metodach jest raczej wpuszczaniem w maliny :( Miałam mieć piękne ciasto, a mam niedającą się pokroić, bo płynie, serową zupę.

    1. aneta Autor says:

      ja zelatyne robie na dwa sposoby i po każdej nie ma problemu ze ścieciem :)

  7. Czy z innych owocow niz mango tez wyjdzie sernik? Chciala bym wykorzystac cale wiaderevzki sera i tak mysle ze moze dwa samki uda sie zrobić

    1. aneta Autor says:

      tak

  8. Zrobiłam i niestety cześć twarogowa nie ścieła mi się. Zrobiłam wszystko wg przepisu, proporcje, połączenie, konsystencja itp…..buuuu. Myślę, że następnym razem zamiast żelatyny użyje bezbarwnej galaretki rozposzczonej w małej ilości wody. Mimo tej małej wpadki ciasto zjedzone.

  9. Moim zdaniem w przepis wkradł się tzw. czeski bład: „1/4 szklanki gorącej wody” czy tam nie powinno być „zimnej wody”? żelatynę należy rozpuszczać w zimnej wodzie a po napęcznieniu podgrzać ale też nie do tego stopnia by była gorąca.
    Pozdrawiam w trakcie przygotowywania tego serniczka.

    1. aneta Autor says:

      moetody są dwie :)

  10. Czym zastąpić cytrynową galaretke? Nie mogę cytrusów :(

    1. aneta Autor says:

      możesz zupełnie pominąć i zwiększyć ilośc śmietanki tak o 200 ml i więcej żelatyny :)

  11. Witam, czy moge zastapic mleko w proszku normalnym mlekiem?.Jestem uczulona na laktoze a nigdzie nie moge dostac mleka w proszku bez laktozy. Dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam

    1. aneta Autor says:

      możesz po prostu nie dodawać lub zastąpić mascarpone :)

  12. Weronika says:

    Czy mógłby być spód czekoladowy? Lubię takie połączenie :)

    1. aneta Autor says:

      TAK :)

  13. Patrycja says:

    A czy mleko w proszku rozrabiamy w wodzie czy wsypujemy proszek?

    1. aneta Autor says:

      wsypujemy proszek :)

  14. Mam mango w kawałkach w syropie ( puszka), czy można z tego zrobić pulpę?

    1. aneta Autor says:

      tak, ale samo mango bez soku :)

  15. Czy mrożone Mango w kawałkach nada się do zrobienia takiej pulpy? Nie widziałam u mnie w okolicy gotowej pulpy a mrożone Mango posiadam.

    1. aneta Autor says:

      tak :) proszę tylko sprawdzić czy jest słodkie mango

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij