Znajdź swój przepis

Sernik z mango bez pieczenia

23 marca, 2021

Sernik z mango bez pieczenia jest leciutki, delikatny z mocno wyczuwalnym smakiem mango. Spód z herbatników, warstwa serowa z mango, leciutka jak chmurka warstwa śmietankowa oraz wierzch z pulpy mango.

Idealny deser w wiosennych kolorach. Sernik z mango jest puszysty z warstwami, które doskonale się przenikają.

Sernik ma orzeźwiający smak i nie jest mdły. Do dekoracji możesz użyć borówek, jagód lub malin. Przepis będzie doskonałym pomysłem dla fanów mango.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na serniki.

Sernik z mango

SERNIK Z MANGO BEZ PIECZENIA

SKŁADNIKI SPÓD Z HERBATNIKÓW:

  • 180 g herbatników, maślanych
  • 50 g masła, roztopionego

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ MANGO:

  • 400 g twarogu trzykrotnie mielonego lub z wiaderka
  • 2 szklanki pulpy z mango
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • 3/4 szklanki mleka w proszku
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ ŚMIETANKOWĄ:

  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 szklanka gorącej wody

DODATKOWO:

  • 3/4 szklanki pulpy z mango
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • niewielka ilość wody do żelatyny

* szklanka o pojemności 250 ml.

Dno tortownicy o średnicy 24-26 cm wykładamy papierem do pieczenia, natomiast boki smarujemy olejem (sernik będzie ładnie odstawał po wyjęciu). Herbatniki rozdrabniamy, następnie dodajemy roztopione masło i dokładnie mieszamy. Wykładamy na dno tortownicy, dociskamy i wkładamy na czas przygotowania masy do lodówki.
Twaróg miksujemy razem z pulpą mango, sokiem z cytryny, przesianym cukrem pudrem oraz mlekiem w proszku. Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Chwilkę podgrzewamy w mikrofali i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę miksujemy na gęstą masę i dodajemy do masy delikatnie mieszając. Niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę cały czas miksując. Masę wykładamy na herbatniki.
Galaretkę zalewamy wodą, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę miksujemy na gęstą masę, następnie niewielkim strumieniem wlewamy galaretkę. Wykładamy na warstwę mango i wkładamy do lodówki.
Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody, zostawiamy do napęcznienia. Chwilkę podgrzewamy w mikrofali. Wlewamy do pulpy z mango cały czas mieszając. Wykładamy na wierzch sernika. Wkładamy na minimum kilka godzin do lodówki.

Sernik z mango Sernik z mango

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Smakowo ciasto naprawdę super, ale pomimo stosowania się do przepisu ta dolna warstwa nie tężeje zbyt mocno. Wydaje mi się, że nie zaszkodziłoby dodać z łyżeczkę może dwie więcej żelatyny, a mieć pewność, że dolna warstwa będzie tak samo sztywna jak ta zrobiona na galaretce.
    Poza tym, słownictwo w stylu „niewielka ilość” nie przystoi w przepisach, gdzie każde 10ml (w tym wypadku wody) może mieć znaczenie (np. przy tężeniu żelatyny).

    Ogółem bardzo podoba mi się Twój blog i na pewno będę czerpać z niego inspiracje.

    Pozdrawiam

  2. Czym zastąpić mleko w proszku? Zapomniałam kupić a ciasto muszę zrobić już dziś

  3. Dodałam pierwszy raz 4 łyżeczki żelatyny i sernik pływa więc ściągnęłam i dodałam jeszcze 3 łyżeczki żelatyny. Żelatynę namoczyłam w 4 łyzkach wody i rozmieszalam z pulpą mango po czym dodałam do reszty. Czy jest szansa że mi stężeje ?

  4. Mi wyszło idealnie ❤️❤️❤️
    Przepis rewelacja! Sernik jest naprawdę przepyszny !❤️❤️❤️

  5. Część twarogowa nie ścięła się. Na innej stronie przeczytałam, że żelatyna zalana wodą cieplejszą niż 50 stopni traci swoje właściwości żelujące i że powinno zalewać się ją zimną wodą, a gdy napęcznieje podgrzewać przez 10-15 sekund w mikrofalówce. Tę metodę zastosowałam do żelatyny mieszanej z puree mango na wierzch i ta część bez problemu zgęstniała. Pisanie więc o dwóch metodach jest raczej wpuszczaniem w maliny :( Miałam mieć piękne ciasto, a mam niedającą się pokroić, bo płynie, serową zupę.

    1. aneta Autor says:

      ja zelatyne robie na dwa sposoby i po każdej nie ma problemu ze ścieciem :)

  6. Czy z innych owocow niz mango tez wyjdzie sernik? Chciala bym wykorzystac cale wiaderevzki sera i tak mysle ze moze dwa samki uda sie zrobić

    1. aneta Autor says:

      tak

  7. Zrobiłam i niestety cześć twarogowa nie ścieła mi się. Zrobiłam wszystko wg przepisu, proporcje, połączenie, konsystencja itp…..buuuu. Myślę, że następnym razem zamiast żelatyny użyje bezbarwnej galaretki rozposzczonej w małej ilości wody. Mimo tej małej wpadki ciasto zjedzone.

  8. Moim zdaniem w przepis wkradł się tzw. czeski bład: „1/4 szklanki gorącej wody” czy tam nie powinno być „zimnej wody”? żelatynę należy rozpuszczać w zimnej wodzie a po napęcznieniu podgrzać ale też nie do tego stopnia by była gorąca.
    Pozdrawiam w trakcie przygotowywania tego serniczka.

    1. aneta Autor says:

      moetody są dwie :)

  9. Czym zastąpić cytrynową galaretke? Nie mogę cytrusów :(

    1. aneta Autor says:

      możesz zupełnie pominąć i zwiększyć ilośc śmietanki tak o 200 ml i więcej żelatyny :)

  10. Witam, czy moge zastapic mleko w proszku normalnym mlekiem?.Jestem uczulona na laktoze a nigdzie nie moge dostac mleka w proszku bez laktozy. Dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam

    1. aneta Autor says:

      możesz po prostu nie dodawać lub zastąpić mascarpone :)

  11. Weronika says:

    Czy mógłby być spód czekoladowy? Lubię takie połączenie :)

    1. aneta Autor says:

      TAK :)

  12. Patrycja says:

    A czy mleko w proszku rozrabiamy w wodzie czy wsypujemy proszek?

    1. aneta Autor says:

      wsypujemy proszek :)

  13. Mam mango w kawałkach w syropie ( puszka), czy można z tego zrobić pulpę?

    1. aneta Autor says:

      tak, ale samo mango bez soku :)

  14. Czy mrożone Mango w kawałkach nada się do zrobienia takiej pulpy? Nie widziałam u mnie w okolicy gotowej pulpy a mrożone Mango posiadam.

    1. aneta Autor says:

      tak :) proszę tylko sprawdzić czy jest słodkie mango

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x