Znajdź swój przepis

Mazurek z mlekiem w proszku

23 marca, 2016

Wspaniały mazurek z mlekiem w proszku na bardzo kruchym spodzie. Masa z mlekiem w proszku jest mocno słodka, mleczna i delikatna w smaku. Spód jest bardzo kruchy, lekki i wręcz piaskowy w konsystencji. Idealny mazurek na Wielkanoc. Szybki, smaczny i bardzo prosty w wykonaniu.

Masę z mleka w proszku można wykonać nawet dzień wcześniej wtedy się bardzo ładnie zetnie i w konsystencji będzie przypominać gęsty krem. Natomiast po kilku godzinach w lodówce konsystencja jest pół płynna i można ją jeszcze wylać na mazurek.

Ciasto kruche za sprawą mąki ziemniaczanej i żółtek jest niezwykle kruche. Rozpływa się w ustach i jest niesamowicie pyszne. Warto na kruchy spód wylać masę i zostawić na noc w lodówce do stężenia i połączenia masy ze spodem. Na drugi dzień wystarczy pokroić na kawałeczki i podawać.

Mazurek z mlekiem w proszku będzie idealny dla osób, które uwielbiają naprawdę słodkie wypieki. Oczywiście można zmniejszyć cukier i wtedy smak będzie mniej słodki. Fajnie komponuje się z bakaliami, kwaśną marmoladą, czarną czekoladą, orzechami. Ja udekorowałam kuleczkami czekoladowymi, ale tutaj możesz wymyślać przeróżne kombinacje.

Mazurek jest naprawdę przepyszny i na pewno polecam ten przepis na Wielkanoc.

UWAGA: na zdjęciu masa jest wylana na mazurek od razu po wykonaniu. Po kilku godzinach w lodówce masa staje się bardziej gęsta i tężeje.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na mazurki wielkanocne.

mazurek wielkanocny

MAZUREK Z MLEKIEM W PROSZKU

SKŁADNIKI NA KRUCHY SPÓD:

  • 200 g mąki tortowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g cukru pudru
  • 150 g masła, zimnego
  • 2 żółtka
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA MASĘ Z MLEKA W PROSZKU:

  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 140 g masła lub margaryny
  • 1 1/2 szklanki mleka w proszku

DODATKOWO:

  • groszki czekoladowe lub bakalie do dekoracji

Mąki przesiewamy do dużej miski razem z proszkiem oraz cukrem pudrem. Dodajemy pokrojone na kawałeczki zimne masło oraz sól i szybko siekamy np. nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Na koniec dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy folią i wkładamy na 1 godz do lodówki lub całą noc. Pomiędzy dwa arkusze folii spożywczej wkładamy ciasto i wałkuje na kształt większy od foremki. Formę wykładamy papierem do pieczenia (u mnie o wym. 24×24, ale równie dobra będzie 25×35 cm). Ściągamy jedną warstwę folii z ciasta i układamy na dno formy. Przycinamy ciasto na kształt formy. Wycięte ciasto ponownie szybko zagniatamy (ja to robię przez folię) , wałkujemy i wycinamy dowolnie niewielkie kształty np. kwiatuszki. Układamy na cieście. Wkładamy do lodówki na 30 min. Po tym czasie nakłuwamy cały środek ciasta. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 C i pieczemy przez około 15-20 min do zarumienienia. Zostawiamy do wystudzenia.
Mleko podgrzewamy razem z masłem oraz cukrem do rozpuszczenia składników. Zostawiamy na chwilę do przestudzenia. Następnie dodajemy przesiane mleko w proszku i szybko mieszamy, aby nie powstały grudki. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia, następnie wkładamy do lodówki, aż masa zacznie być gęsta. Wykładamy na kruche ciasto i dowolnie dekorujemy.

mazurek wielkanocny mazurek wielkanocny mazurek wielkanocny

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Jest uroczy z tymi kwiatkami na brzegach :)

    1. Ilovebake says:

      Dzięki :)

  2. amanda-butikzprzepisami says:

    Śliczne te kwiatuszki wokół mazurka :) Aż kusi, żeby porwać Ci kawałeczek :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x