Sernik na zimno z mascarpone i truskawkami zatopionymi w galaretce. Pyszny deser, który przygotujesz w błyskawicznym tempie. Idealny na gorące dni, kiedy mamy dostęp do świeżych owoców sezonowych.
Sernik na bazie serka homogenizowanego np. typu danio, serka mascarpone oraz kremówki, która nadaje lekkości.
Na spód wyłożyłam warstwę z herbatników, które dodatkowo wzbogaciłam dodając kakao przez co zyskały bardziej na intensywnym smaku. Doskonale pasuje do masy serowej i truskawek.
Sernik na zimno z mascarpone możesz wykonać z różnymi owocami np. malinami, jagodami, brzoskwiniami.
Idealny deser na lato bez pieczenia. Leciutki, puszysty z owocami latam. Przepyszny.
TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy na ciasta bez pieczenia.
SERNIK NA ZIMNO Z MASCARPONE I TRUSKAWKAMI
SKŁADNIKI NA SPÓD:
- 170 g herbatników, kakaowych
- 1 łyżka kakao
- 70 g masła, roztopionego
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
- 500 g serka homogenizowanego, waniliowego
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 4 łyżki żelatyny
- 1/3 szklanki gorącej wody
DODATKOWO:
- 2 galaretki truskawkowe
- 600 ml gorącej wody
- 200-300 g truskawek
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia.
Herbatniki dokładnie rozdrabniamy i łączymy z kakao oraz roztopionym masłem. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Wykładamy herbatniki, wyrównujemy i dociskamy. Wkładamy na czas przygotowania masy do lodówki.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy na sztywną masę. Do serka dodajemy mascarpone, wanilię, przesiany cukier puder oraz delikatnie łączymy z ubitą kremówką. Miksując na niskich obrotach wlewamy niewielkim strumieniem wystudzoną żelatynę. Masę wykładamy na herbatniki. Układamy kawałki truskawek i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
4 łyżki czy łyżeczki żelatyny?
Tak, płaskie łyżki :)
Zrobiłam na weekend. Wyszło super.
Przepis dodaję do moich ulubionych.
Protip, jak chcecie, żeby masa serowa stężała to żelatynę rozpuszczacie w wodzie o temperaturze maksymalnie 45 stopni i dajecie 3 łyżeczki żelatyny.. Nie rozpuszcza się żelatyny we wrzątku.
czy można dac na spod biszkopty?
Tak :)
Kilkakroć robiłam zgodnie z przepisem, krok po kroku i niestety nigdy nie wychodzi taki jak na zdjęciach czy jakkolwiek sztywny i trzymający warstwy.
Dopiero za 3 razem dodając więcej żelatyny do kremu (tak jak i więcej masła do spodu), a potem czekając, aż masa zastygnie można wlewać galaretką. Szkoda, że nie jest to nadmienione w przepisie.
Prawdopodobnie rozpuszczasz żelatynę w zbyt gorącej wodzie. To absolutnie nie może być wrzątek.
Czy mogę z owocami mrożonymi?
lepiej dodac swieze :)
Moje ulubione ciasto deserowe. Uwielbiam jak jest z galaretka wiśniową lub cytrynową czy pomarańczową. Też są różne sposoby na jego wykonanie ja robię je miej więcej tak https://infomiasto.eu/przepis-jak-zrobic-sernik-na-zimno/ choć niestety nie zawsze wychodzi co do konsystencji, może to zależy od sera.
Mój torcik nie utrzymał pionu tak jak na zdjęciach. Zły serek? Mało żelatyny? :/ Ale pyyyyszny ????
Ja zrobilam wersje z borówkami i galaretka z owoców leśnych. Pychotka ???? Moja 3latka wręcz zajadała się „smerfowym” ciastem
Ja zrobilam wersje z borówkami i galaretka z owoców leśnych. Pychotka ???? Moja 3latka wręcz zajadała się „smerfowym” ciastem
Ja zrobilam wersje z borówkami i galaretka z owoców leśnych. Pychotka ???? Moja 3latka wręcz zajadała się „smerfowym” ciastem ????
Czy żelatyna ma być typowa do deserów czy może być taka zwykła spożywcza
do deserów :)
Czy masło musi być wystudzone?
Tak :)