Sernik na zimno z mascarpone i truskawkami zatopionymi w galaretce. Pyszny deser, który przygotujesz w błyskawicznym tempie. Idealny na gorące dni, kiedy mamy dostęp do świeżych owoców sezonowych.
Sernik na bazie serka homogenizowanego np. typu danio, serka mascarpone oraz kremówki, która nadaje lekkości.
Na spód wyłożyłam warstwę z herbatników, które dodatkowo wzbogaciłam dodając kakao przez co zyskały bardziej na intensywnym smaku. Doskonale pasuje do masy serowej i truskawek.
Sernik na zimno z mascarpone możesz wykonać z różnymi owocami np. malinami, jagodami, brzoskwiniami.
Idealny deser na lato bez pieczenia. Leciutki, puszysty z owocami latam. Przepyszny.
TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy na ciasta bez pieczenia.
SERNIK NA ZIMNO Z MASCARPONE I TRUSKAWKAMI
SKŁADNIKI NA SPÓD:
- 170 g herbatników, kakaowych
- 1 łyżka kakao
- 50 g masła, roztopionego
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
- 500 g serka homogenizowanego, waniliowego
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- 1/3 szklanki gorącej wody
DODATKOWO:
- 2 galaretki truskawkowe
- 600 ml gorącej wody
- 200-300 g truskawek
Galaretki
rozpuszczamy
w
gorącej
wodzie
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Herbatniki
dokładnie
rozdrabniamy
i
łączymy
z
kakao
oraz
roztopionym
masłem.
Tortownicę
o
średnicy
24
cm
wykładamy
papierem
do
pieczenia
lub
używamy
silikonowej.
Wykładamy
herbatniki,
wyrównujemy
i
dociskamy.
Wkładamy
na
czas
przygotowania
masy
do
lodówki.
Żelatynę
rozpuszczamy
w
gorącej
wodzie
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Kremówkę
miksujemy
na
sztywną
masę.
Do
serka
dodajemy
mascarpone,
wanilię,
przesiany
cukier
puder
oraz
delikatnie
łączymy
z
ubitą
kremówką.
Miksując
na
niskich
obrotach
wlewamy
niewielkim
strumieniem
wystudzoną
żelatynę.
Masę
wykładamy
na
herbatniki.
Układamy
kawałki
truskawek
i
zalewamy
tężejącą
galaretką.
Wstawiamy
do
lodówki
na
kilka
godzin
lub
całą
noc.
Komentarze
Protip, jak chcecie, żeby masa serowa stężała to żelatynę rozpuszczacie w wodzie o temperaturze maksymalnie 45 stopni i dajecie 3 łyżeczki żelatyny.. Nie rozpuszcza się żelatyny we wrzątku.