Proste ciasto ze śliwkami i lukrem cytrynowym. Niesamowicie lekkie, wilgotne i maślane ciasto z soczystymi śliwkami na wierzchu. Doskonałe do przygotowania w sezonie na letnim lub jesiennym.
Ciasto z tego przepisu to typowy wypiek ucierany, który możesz przygotować nie tylko ze śliwkami, ale również z malinami, jagodami lub brzoskwiniami. Zamiast lukru możesz wierzch obsypać kruszonką.
Proste ciasto ze śliwkami w sezonie to jest coś co koniecznie trzeba przyrządzić. Do tego przepisu najlepiej użyć jeszcze lekko twardych śliwek, dzięki temu po upieczeniu będą soczyste i się nie rozpadną.
Słodkie ciasto i do tego kwaśne śliwki to jest coś co uwielbiam.
PROSTE CIASTO ZE ŚLIWKAMI
SKŁADNIKI:
CIASTO ZE ŚLIWKAMI
- 180 g mąki tortowej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 g masła o temp. pokojowej
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 100 g kwaśnej śmietany 18% o temp. pokojowej
- ok. 5 – 6 śliwek
POLEWA
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka ciepłej wody
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml
Tortownicę o śr. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej.
Mąkę tortową przesiewamy do miseczki razem z mąką ziemniaczaną i proszkiem. Miękkie masło przez chwilkę miksujemy, następnie wsypujemy cukier i miksujemy na tzw. puch przez kilka minut. Dodajemy po jednym jajku i miksujemy do połączenia. Wsypujemy przesiane suche składniki i ponownie miksujemy tylko do połączenia. Na koniec dodajemy śmietanę i łączymy łyżką lub szpatułką tylko do połączenia składników (nie dłużej). Umyte śliwki kroimy na połówki i układamy na wierzchu ciasta (rozcięciem do góry). Pieczemy w temp. 170C przez ok. 30 – 40 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy i studzimy. Wszystkie składniki na lukier mieszamy, aż uzyskamy dosyć gęsty lukier. Smarujemy wierzch ciasta omijając śliwki.
Weszłam jeszcze raz , żeby sobie przypomnieć składniki i iść do sklepu. Upiekłam, wspaniałe, uwielbiam cytrynowy lukier i dla tego lukru… dziś powtórka pieczenia. Dziękuję za wszystkie słodkie przepisy!
Ciasto wyszło wyśmienicie. Ale zamiast polewy zrobiłam posypkę. Dziękuję za inspirację.
Jaką posypkę?