Ciasto czekoladowy Kubuś na kakaowym biszkopcie z warstwą na bazie soku owocowego Kubuś, kremem serowym i brzoskwiniami w galaretce. Przepyszne ciasto wielowarstwowe z owocami.
Ciasto na lekkim i puszystym biszkopcie kakaowym, który można lekko nasączyć herbatą.
Warstwa na soku jest dosyć sztywna i mocno owocowa. Krem serowy jest na bazie serków homogenizowanych z dodatkiem galaretki.
Całość przykryta brzoskwiniami w galaretce. Warstwę brzoskwiniową możesz również zamienić i dodać na sam dół, wtedy ciasto będzie stabilniejsze po przekrojeniu.
Ciasto Kubuś to przepyszna wersja ciasta na bazie soku w wersji ciemnej.
TUTAJ znajdziesz przepis na ciasto Kubuś w wersji klasycznej.
CIASTO CZEKOLADOWY KUBUŚ
SKŁADNIKI NA KAKAOWY BISZKOPT:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ KUBUSIOWĄ:
- 900 ml soku Kubuś
- sok z jednej pomarańczy, świeżo wyciśnięty
- 3 x 40 g budyń waniliowy
- 2 łyżki cukru (opcjonalnie)
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ SEROWĄ:
- 5 x 150 g serek homogenizowany, waniliowy
- 1 i 1/2 galaretki brzoskwiniowej, proszek
- 3/4 szklanki gorącej wody
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ BRZOSKWINIOWĄ:
- 1 puszka brzoskwiń, duża
- 2 x galaretka brzoskwiniowa
- 700 ml gorącej wody
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 30-35 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na dwie części. Opcjonalnie można lekko nasączyć np. herbatą z sokiem z cytryny.
Sok Kubuś oraz sok z pomarańczy wlewamy do rondelka razem z cukrem. Następnie przesiewamy proszek budyniowy i mieszamy trzepaczką do połączenia. Podgrzewamy, aż masa zacznie mocno gęstnieć. Gotową i lekko wystudzoną masę wykładamy na biszkopt, przykrywamy drugim blatem i ponownie lekko nasączamy.
Galaretkę zalewamy gorącą wodą i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Zostawiamy do wystudzenia. Serki mieszamy mikserem przez chwilkę, następnie cały czas miksując wlewamy niewielkim strumieniem galaretkę. Lekko tężejącą masę wykładamy na biszkopt.
Galaretki rozpuszczamy w wodzie i zostawiamy do lekkiego stężenia. Brzoskwinie kroimy na kawałeczki i wykładamy na warstwę serową, następnie łyżką wykładamy tężejącą galaretkę. Wstawiamy ciasto do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Ile ma być soku ze świeżej pomarańczy?
z jednej pomarańczy :)
Ja do soku i budyniu dodałam 3łyżeczki żelatyny i super wyszło gęste, a do białej masy serek maskerpone 250g i 3 jogurty naturalne zott po 180 g i dwie galaretki agresowe rozpuszczone w połowie szklanki wody i też super smak można dodać troszkę cukru pudru jak dla kogoś za kwaśne
Dzień dobry, jeśli chodzi o sok kubuś to jaki smak będzie najlepszy do tego ciasta? Jabłko marchew brzoskwinia? Pozdrawiam
Tak, ale może być tez z malina :)
Jak długo zastyga wartstwa serowa ?
Ile tego soku z pomarańczy ???
Jakiej ilości uzyc soku z pomarańczy?
sok z całej jednej pomarańczy
Bardzo pyszne ciasto. Wszyscy w domu zachwalali je.
Dzięki za świetny przepis, wersji z czekoladowym ciastem jeszcze nie jadłam :D Ale za to lubię zielonego Kubusia, czasem daję 2 warstwy z pomarańczowym :D