Znajdź swój przepis

Ciasto czekoladowy Kubuś

12 lutego, 2021

Ciasto czekoladowy Kubuś na kakaowym biszkopcie z warstwą na bazie soku owocowego Kubuś, kremem serowym i brzoskwiniami w galaretce. Przepyszne ciasto wielowarstwowe z owocami.

Ciasto na lekkim i puszystym biszkopcie kakaowym, który można lekko nasączyć herbatą.

Warstwa na soku jest dosyć sztywna i mocno owocowa. Krem serowy jest na bazie serków homogenizowanych z dodatkiem galaretki.

Całość przykryta brzoskwiniami w galaretce. Warstwę brzoskwiniową możesz również zamienić i dodać na sam dół, wtedy ciasto będzie stabilniejsze po przekrojeniu.

REKLAMA:

Ciasto Kubuś to przepyszna wersja ciasta na bazie soku w wersji ciemnej.

TUTAJ znajdziesz przepis na ciasto Kubuś w wersji klasycznej.

Ciasto czekoladowy kubuś

CIASTO CZEKOLADOWY KUBUŚ

SKŁADNIKI NA KAKAOWY BISZKOPT:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ KUBUSIOWĄ:

  • 900 ml soku Kubuś
  • sok z jednej pomarańczy, świeżo wyciśnięty
  • 3 x 40 g budyń waniliowy
  • 2 łyżki cukru (opcjonalnie)

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ SEROWĄ:

REKLAMA:
  • 5 x 150 g serek homogenizowany, waniliowy
  • 1 i 1/2 galaretki brzoskwiniowej, proszek
  • 3/4 szklanki gorącej wody

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ BRZOSKWINIOWĄ:

  • 1 puszka brzoskwiń, duża
  • 2 x galaretka brzoskwiniowa
  • 700 ml gorącej wody

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 30-35 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na dwie części. Opcjonalnie można lekko nasączyć np. herbatą z sokiem z cytryny.
Sok Kubuś oraz sok z pomarańczy wlewamy do rondelka razem z cukrem. Następnie przesiewamy proszek budyniowy i mieszamy trzepaczką do połączenia. Podgrzewamy, aż masa zacznie mocno gęstnieć. Gotową i lekko wystudzoną masę wykładamy na biszkopt, przykrywamy drugim blatem i ponownie lekko nasączamy.
Galaretkę zalewamy gorącą wodą i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Zostawiamy do wystudzenia. Serki mieszamy mikserem przez chwilkę, następnie cały czas miksując wlewamy niewielkim strumieniem galaretkę. Lekko tężejącą masę wykładamy na biszkopt.
Galaretki rozpuszczamy w wodzie i zostawiamy do lekkiego stężenia. Brzoskwinie kroimy na kawałeczki i wykładamy na warstwę serową, następnie łyżką wykładamy tężejącą galaretkę. Wstawiamy ciasto do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

Ciasto czekoladowy kubuś

Dołącz do dyskusji

  1. Ile ma być soku ze świeżej pomarańczy?

    1. aneta Autor says:

      z jednej pomarańczy :)

  2. Ja do soku i budyniu dodałam 3łyżeczki żelatyny i super wyszło gęste, a do białej masy serek maskerpone 250g i 3 jogurty naturalne zott po 180 g i dwie galaretki agresowe rozpuszczone w połowie szklanki wody i też super smak można dodać troszkę cukru pudru jak dla kogoś za kwaśne

  3. Dzień dobry, jeśli chodzi o sok kubuś to jaki smak będzie najlepszy do tego ciasta? Jabłko marchew brzoskwinia? Pozdrawiam

    1. aneta Autor says:

      Tak, ale może być tez z malina :)

  4. Jak długo zastyga wartstwa serowa ?

  5. Ile tego soku z pomarańczy ???

  6. Jakiej ilości uzyc soku z pomarańczy?

    1. aneta Autor says:

      sok z całej jednej pomarańczy

  7. Bardzo pyszne ciasto. Wszyscy w domu zachwalali je.

  8. Dzięki za świetny przepis, wersji z czekoladowym ciastem jeszcze nie jadłam :D Ale za to lubię zielonego Kubusia, czasem daję 2 warstwy z pomarańczowym :D

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij