Znajdź swój przepis

Ciasto czekoladowy Kubuś

12 lutego, 2021

Ciasto czekoladowy Kubuś na kakaowym biszkopcie z warstwą na bazie soku owocowego Kubuś, kremem serowym i brzoskwiniami w galaretce. Przepyszne ciasto wielowarstwowe z owocami.

Ciasto na lekkim i puszystym biszkopcie kakaowym, który można lekko nasączyć herbatą.

Warstwa na soku jest dosyć sztywna i mocno owocowa. Krem serowy jest na bazie serków homogenizowanych z dodatkiem galaretki.

Całość przykryta brzoskwiniami w galaretce. Warstwę brzoskwiniową możesz również zamienić i dodać na sam dół, wtedy ciasto będzie stabilniejsze po przekrojeniu.

Ciasto Kubuś to przepyszna wersja ciasta na bazie soku w wersji ciemnej.

TUTAJ znajdziesz przepis na ciasto Kubuś w wersji klasycznej.

Ciasto czekoladowy kubuś

CIASTO CZEKOLADOWY KUBUŚ

SKŁADNIKI NA KAKAOWY BISZKOPT:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ KUBUSIOWĄ:

  • 900 ml soku Kubuś
  • sok z jednej pomarańczy, świeżo wyciśnięty
  • 3 x 40 g budyń waniliowy
  • 2 łyżki cukru (opcjonalnie)

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ SEROWĄ:

  • 5 x 150 g serek homogenizowany, waniliowy
  • 1 i 1/2 galaretki brzoskwiniowej, proszek
  • 3/4 szklanki gorącej wody

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ BRZOSKWINIOWĄ:

  • 1 puszka brzoskwiń, duża
  • 2 x galaretka brzoskwiniowa
  • 700 ml gorącej wody

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 30-35 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na dwie części. Opcjonalnie można lekko nasączyć np. herbatą z sokiem z cytryny.
Sok Kubuś oraz sok z pomarańczy wlewamy do rondelka razem z cukrem. Następnie przesiewamy proszek budyniowy i mieszamy trzepaczką do połączenia. Podgrzewamy, aż masa zacznie mocno gęstnieć. Gotową i lekko wystudzoną masę wykładamy na biszkopt, przykrywamy drugim blatem i ponownie lekko nasączamy.
Galaretkę zalewamy gorącą wodą i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Zostawiamy do wystudzenia. Serki mieszamy mikserem przez chwilkę, następnie cały czas miksując wlewamy niewielkim strumieniem galaretkę. Lekko tężejącą masę wykładamy na biszkopt.
Galaretki rozpuszczamy w wodzie i zostawiamy do lekkiego stężenia. Brzoskwinie kroimy na kawałeczki i wykładamy na warstwę serową, następnie łyżką wykładamy tężejącą galaretkę. Wstawiamy ciasto do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

Ciasto czekoladowy kubuś

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Ile ma być soku ze świeżej pomarańczy?

    1. aneta Autor says:

      z jednej pomarańczy :)

  2. Ja do soku i budyniu dodałam 3łyżeczki żelatyny i super wyszło gęste, a do białej masy serek maskerpone 250g i 3 jogurty naturalne zott po 180 g i dwie galaretki agresowe rozpuszczone w połowie szklanki wody i też super smak można dodać troszkę cukru pudru jak dla kogoś za kwaśne

  3. Dzień dobry, jeśli chodzi o sok kubuś to jaki smak będzie najlepszy do tego ciasta? Jabłko marchew brzoskwinia? Pozdrawiam

    1. aneta Autor says:

      Tak, ale może być tez z malina :)

  4. Jak długo zastyga wartstwa serowa ?

  5. Ile tego soku z pomarańczy ???

  6. Jakiej ilości uzyc soku z pomarańczy?

    1. aneta Autor says:

      sok z całej jednej pomarańczy

  7. Bardzo pyszne ciasto. Wszyscy w domu zachwalali je.

  8. Dzięki za świetny przepis, wersji z czekoladowym ciastem jeszcze nie jadłam :D Ale za to lubię zielonego Kubusia, czasem daję 2 warstwy z pomarańczowym :D

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x