Ciasteczka bananowe z płatkami owsianymi z kilku składników, które przygotujesz w 5 minut. Pyszne, zdrowe na przekąskę, deser lub dla dzieci.
Do ciasteczek możesz dodać rodzynki, żurawinę lub posiekane orzechy. Im więcej dodatków tym ciasteczka będą jeszcze smaczniejsze i bardziej sycące.
W wersji deserowej możesz dodać kropelki czekoladowe lub posiekaną gorzką czekoladę.
Przepyszne, proste i zdrowe ciasteczka z bananem.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
BANANOWE BROWNIE Z TRUSKAWKAMI
CIASTECZKA BANANOWE
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: 2 blaszki ciasteczek
- 2 średnie banany (dojrzałe)
- 2 jajka
- 80 g roztopionego masła
- 4 łyżki cukru lub miodu
- 300 g płatków owsianych górskich
- 3/4 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka siemienia lnianego/ ziaren słonecznika (opcjonalnie)
- 100 g mąki tortowej
PRZYGOTOWANIE:
Banany dokładnie rozdrabniamy widelcem, następnie dodajemy jajka, roztopione masło oraz cukier i mieszamy trzepaczką. Wsypujemy płatki, cynamon, siemię lniane oraz przesianą mąkę i dokładnie mieszamy łyżką. Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Pełną łyżeczkę ciasta nakładamy na papier i lekko spłaszczamy. Układamy ciasteczka w niewielkich odstępach od siebie. Pieczemy w temp. 180º C przez ok. 15 – 18 minut do zarumienienia.