Znajdź swój przepis

Ciasto leśny mech z mascarpone

21 marca, 2024

Ciasto leśny mech z mascarpone i szpinakiem. Przepyszne, zielone ciasto szpinakowe przełożone kremem i udekorowane owocami.

Zielony kolor ciasta uzyskujemy dzięki zmiksowaniu świeżego szpinaku baby. Kolor jest intensywny i soczysty. Jeśli chcesz zrobić ciasto na szpinaku mrożonym, kolor będzie o wiele ciemniejszy.

Szpinak w cieście jest zupełnie nie wyczuwalny i jeśli go porządnie zmiksujesz na papkę będzie miał łądny kolor.

Do ciasta dodałam krem z mascarpone, który świetnie pasuje. Leciutki jak chmurka, przepyszny i prosty.

Całość dekorujemy w sezonie świeżymi owocami np. truskawkami, malinami, borówkami.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

BABECZKI LEŚNY MECH

CIASTO ZE SZPINAKIEM I JABŁKAMI

CIASTO LEŚNY MECH Z MALINAMI

ciasto leśny mech

CIASTO LEŚNY MECH Z MASCARPONE

SKŁADNIKI:

CIASTO SZPINAKOWE

  • 400 g świeżego szpinaku baby
  • 5 jajek (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 1 i 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • skórka otarta z cytryny + 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 i 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 3 i 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

KREM Z MASCARPONE

  • 800 ml śmietanki kremówki 30%
  • 500 g serka mascarpone
  • 5 – 6 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny lub śmietan – fix
  • 1/4 szklanki wody

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

Formę o wymiarach 25 x 35 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.

Szpinak myjemy, przekładamy do rondelka i dusimy pod przykryciem, aż liście zwiędną. Rozdrabniamy na mus (nie odsączamy z soku). Jajka miksujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę (ok. 8 – 10 minut). Zmniejszamy obroty na średnie, dodajemy skórkę z cytryny i wlewamy sok z cytryny oraz niewielkim strumieniem olej oraz szpinak.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem i sodą. Dodajemy w 2 – 3 porcjach do ciasta i chwilkę miksujemy do połączenia. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 170ºC przez ok. 40 – 50 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy, studzimy. Wierzch lekko wyrównujemy (ciasto odkładamy na wierzch). Pozostałe ciasto dzielimy na dwie części.
Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na 2 minuty do napęcznienia. Następnie chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej. Mieszamy i zostawiamy do wystudzenia.
Śmietankę razem z mascarpone miksujemy na gęsty krem, następnie dodajemy przesiany cukier puder i wlewamy niewielkim strumieniem żelatynę (ewentualnie śmietan – fix). Krem dzielimy na dwie części. Jedną wykładamy na spód ciasta, przykrywamy drugim kawałkiem ciasta i pozostały krem. Wierzch obsypujemy wcześniej pokruszonym ciastem z wierzchu. Wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin. Dekorujemy świeżymi owocami np. truskawkami.

ciasto leśny mech
ciasto leśny mech
ciasto leśny mech

Dołącz do dyskusji

  1. Czy tylko ja nie widzę, kiedy trzeba dodać szpinak do ciasta?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x