Ciasto leśny mech z mascarpone i szpinakiem. Przepyszne, zielone ciasto szpinakowe przełożone kremem i udekorowane owocami.
Zielony kolor ciasta uzyskujemy dzięki zmiksowaniu świeżego szpinaku baby. Kolor jest intensywny i soczysty. Jeśli chcesz zrobić ciasto na szpinaku mrożonym, kolor będzie o wiele ciemniejszy.
Szpinak w cieście jest zupełnie nie wyczuwalny i jeśli go porządnie zmiksujesz na papkę będzie miał łądny kolor.
Do ciasta dodałam krem z mascarpone, który świetnie pasuje. Leciutki jak chmurka, przepyszny i prosty.
Całość dekorujemy w sezonie świeżymi owocami np. truskawkami, malinami, borówkami.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
CIASTO ZE SZPINAKIEM I JABŁKAMI
CIASTO LEŚNY MECH Z MASCARPONE
SKŁADNIKI:
CIASTO SZPINAKOWE
- 400 g świeżego szpinaku baby
- 5 jajek (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 1 i 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- skórka otarta z cytryny + 2 łyżki soku z cytryny
- 1 i 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 3 i 1/2 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
KREM Z MASCARPONE
- 800 ml śmietanki kremówki 30%
- 500 g serka mascarpone
- 5 – 6 łyżek cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny lub śmietan – fix
- 1/4 szklanki wody
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Formę o wymiarach 25 x 35 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Szpinak myjemy, przekładamy do rondelka i dusimy pod przykryciem, aż liście zwiędną. Rozdrabniamy na mus (nie odsączamy z soku). Jajka miksujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę (ok. 8 – 10 minut). Zmniejszamy obroty na średnie, dodajemy skórkę z cytryny i wlewamy sok z cytryny oraz niewielkim strumieniem olej oraz szpinak.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem i sodą. Dodajemy w 2 – 3 porcjach do ciasta i chwilkę miksujemy do połączenia. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 170ºC przez ok. 40 – 50 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy, studzimy. Wierzch lekko wyrównujemy (ciasto odkładamy na wierzch). Pozostałe ciasto dzielimy na dwie części.
Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na 2 minuty do napęcznienia. Następnie chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej. Mieszamy i zostawiamy do wystudzenia.
Śmietankę razem z mascarpone miksujemy na gęsty krem, następnie dodajemy przesiany cukier puder i wlewamy niewielkim strumieniem żelatynę (ewentualnie śmietan – fix). Krem dzielimy na dwie części. Jedną wykładamy na spód ciasta, przykrywamy drugim kawałkiem ciasta i pozostały krem. Wierzch obsypujemy wcześniej pokruszonym ciastem z wierzchu. Wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin. Dekorujemy świeżymi owocami np. truskawkami.
Może być szpinak mrożony? Czy wtedy postępować tak samo?
Szpinak rozmrażamy i nieco odsączamy z soku. Rozdrabniamy jak w przepisie. Kolor przy mrożonym będzie ciemniejszy :)
Czy tylko ja nie widzę, kiedy trzeba dodać szpinak do ciasta?
Jest :)