Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Na słodko, Torty

Tort śmietankowy z truskawkami

Marzec 11, 2022 , 53872 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Najlepszy przepis na tort śmietankowy jaki jadłam. Puszysty biszkopt przełożony lekkim kremem śmietankowym z mascarpone, białą czekoladą, wiórkami kokosowymi oraz warstwami frużeliny truskawkowej.

Tort idealny na urodziny, święta lub inne okazje rodzinne.

Tort śmietankowy z truskawkami jest niesamowicie delikatny i pyszny z nutką kokosa i truskawek. Tort możesz nasączyć odrobiną likieru Malibu wymieszanego z wodą, będzie jeszcze smaczniejszy i zyska na kokosowym posmaku.

Tort nie jest przesłodzony, leciutki jak chmurka, idealny do wykonania latem.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na torty.

Tort śmietankowy

TORT ŚMIETANKOWY Z TRUSKAWKAMI

SKŁADNIKI:

JASNY BISZKOPT

  • 6 jajek o temp. pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

KREM ŚMIETANKOWY

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 g białej czekolady
  • 400 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych *

FRUŻELINA TRUSKAWKOWA

  • 500 g truskawek świeżych lub mrożonych
  • 1/2 szklanki cukru
  • sok z połowy cytryny
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

PONCZ

  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 – 3 łyżki likieru Malibu (opcjonalnie)

DODATKOWO

  • chipsy kokosowe lub wiórki do obtoczenia
  • truskawki do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

* wiórki kokosowe można rozdrobnić blenderem

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąki przesiewamy do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty do minimum i dodajemy po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki za pomocą łyżki lub szpatułki mieszamy delikatnie do połączenia. Ciasto wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 35 – 40 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowe zostawiamy do wystudzenia, następnie przekrajamy na trzy części. Jedną część układamy w tortownicy i nasączamy ponczem.

Truskawki wkładamy do rondelka, wsypujemy cukier oraz wlewamy sok z cytryny. Gotujemy około 10 – 15 minut, aż truskawki puszczą sok i się rozmrożą (w przypadku mrożonych). Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do truskawek. Chwilkę gotujemy i zdejmujemy z ognia. Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Chwilkę podgrzewamy w mikrofali i dodajemy do truskawek. Mieszamy dokładnie i odstawiamy do wystudzenia. Wkładamy do lodówki, aż zacznie lekko tężeć. Połowę frużeliny wykładamy na spód biszkoptu.

W rondelku roztapiamy czekoladę razem ze 100 ml śmietanki. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia. Pozostałą śmietankę razem z mascarpone miksujemy na gęsty krem. 2 – 3 łyżki dodajemy do roztopionej czekolady i szybko mieszamy trzepaczką. Dodajemy kolejne 2 łyżki i ponownie mieszamy. Następnie całość mieszaniny wlewamy do ubitej śmietanki i ponownie miksujemy dodając wiórki kokosowe oraz przesiany cukier puder. Krem dzielimy na cztery części. 1/4 wykładamy na frużelinę, przykrywamy drugim blatem i nasączamy. Następnie pozostała część frużeliny, kolejna część kremu i ostatnia warstwa biszkoptu. Kolejna część kremu na wierzch oraz na boki. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem boki obsypujemy chipsami kokosowymi lub wiórkami. Wierzch dekorujemy połówkami truskawek.

Tort śmietankowy
Tort śmietankowy

Komentarze

Dodaj komentarz