Znajdź swój przepis

Ciasto kinder pingui

29 listopada, 2017
REKLAMA:

Ciasto kinder pingui wzorowane na znanym batoniku. Mocno czekoladowe ciasto, krem śmietankowy i warstwa czekolady w środku. Przepyszne i zarazem proste do przygotowania ciasto.

Biszkopt z dodatkiem mleka i oleju jest cięższy od tego tradycyjnego, ale jest także bardziej wilgotny.

Krem na bazie śmietanki kremówki i mascarpone to jeden z moich ulubionych dodatków do ciasta. Lekki, puszysty i bardzo prosty.

Warstwa czekoladowa w środku oddziela krem na dwie warstwy i fajnie wygląda po przekrojeniu. U mnie warstwa była dosyć gruba dlatego po przekrojeniu się łamała. Dodaj cienką warstwę, a ładnie da się przekroić i stworzy jednolitą całość.

Wierzch ciasta polałam polewą czekoladową. Natomiast biszkopt możesz lekko nasączyć np. mocnym i słodkim naparem kawy lub herbaty. Dodatkowo w wersji dla dorosłych możesz nieco dodać alkoholu.

Ciasto kinder pingui to jedno z lepszych i prostszych ciast. Przypomina trochę wuzetkę, ale warstwa czekolady fajnie kontrastuje w cieście i daje fajny efekt. Ciasto doskonałe na spotkania, imprezy lub urodziny. Polecam.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

ciasto kinder

CIASTO KINGER PINGUI

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ CZEKOLADOWĄ:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 40 g masła

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z kakao oraz proszkiem. Jajka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie zmniejszamy obroty miksera i powoli wlewamy mleko oraz olej. Następnie dodajemy w kilku niewielkich porcjach suche składniki i miksujemy tylko do połączenia. Formę o wym. 24 x 24 cm lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto do formy i pieczemy w temp. 180 C przez około 40 min. do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy, zostawiamy do wystudzenia i przekrawamy na dwie części.
Kremówkę miksujemy razem z serkiem mascarpone na sztywną masę. Pod koniec dodajemy przesiany cukier i łączymy.
Jeden blat ciasta przekładamy do formy (możemy lekko nasączyć np. słodkim naparem z kawy), wykładamy połowę kremu.
Kremówkę mocno podgrzewamy, następnie dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Lekko ostudzoną polewę wylewamy na krem i wyrównujemy. Wykładamy drugą część kremu i przykrywamy pozostałym ciastem.
Masło roztapiamy razem z czekoladą i polewamy wierzch ciasta. Wkładamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki.

ciasto kinder ciasto kinder ciasto kinder

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Składniki są podane na jeden blat czy kroimy na pół po upieczeniu aby były dwa biszkopty

  2. Jak rozsmarowujecie druga warstwę kremu? Próbowałam lekko łyżka rozprowadzić ale mimo to trochę mieszało się z czekolada która powinna być w środku

    1. Wystarczy po nałożeniu czekolady dać ciasto na pół godz do lodówki:)

  3. Zrobiłam wczoraj. Ja zamiast biszkoptu z przepisu upiekłam 2 cienkie placki Brownie z burakami czerwonymi (przepis niemal identyczny, ale jeszcze 300g buraczków czerwonych) Krem z przepisu między placki. Boże to jest obłędne!

  4. Lub nieco większa blaszkę czyli można na tej prostokątnej ?

  5. Czy na większą (prostokontna ) blache , wystarczy podwoić składniki ??

    1. aneta Autor says:

      Tak :)

  6. Chciałabym dodać więcej kakaa żeby ciasto było ciemniejsze. Czy jak dodam parę łyżek kakaa to muszę o tyle samo zmniejszyć ilość mąki?

    1. aneta Autor says:

      jeśli dajesz łyżkę to odejmij pół łyżki mąki :)

  7. Witam

    Juz kilka razy robilam ciasto i jest pyszne ale polewa w srodku nigdy nie zastyga.Jest w konsystencji zelu.Jest jakas rada na to?
    Pozdrawiam

    1. aneta Autor says:

      chodzi o jasny krem?

  8. Witam, czy ta polewa środkowa zastygnie na pewno??

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  9. Chciałabym potraktować to ciasto jako tort urodzinowy. W związku z tym chciałabym je w całości przykryć polewą (boki też). Czy wystarczy zatem zwiększyć proporcję polewy z przepisu czy też może sugeruje mi Pani jakieś inne rozwiązanie? Z góry dziękuję za wskazówkę ????

    1. aneta Autor says:

      trzeba zwiększyć o 1/2 składniki :)

  10. aneta Autor says:

    Tak :)

  11. Witam, czy taki placek bez żelatyny może dłużej postać bez lodówki?

    1. aneta Autor says:

      Zbyt długo to nie bardzo, ale można zagęścić żelatyną lub śmietan-fixem.

  12. Ciastko pycha! Goście zachwyceni,jest łatwe w przygotowaniu a efekt zachwyca ????

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

REKLAMA:
Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij