Znajdź swój przepis

Ciasto kinder pingui

29 listopada, 2017

Ciasto kinder pingui wzorowane na znanym batoniku. Mocno czekoladowe ciasto, krem śmietankowy i warstwa czekolady w środku. Przepyszne i zarazem proste do przygotowania ciasto.

Biszkopt z dodatkiem mleka i oleju jest cięższy od tego tradycyjnego, ale jest także bardziej wilgotny.

Krem na bazie śmietanki kremówki i mascarpone to jeden z moich ulubionych dodatków do ciasta. Lekki, puszysty i bardzo prosty.

Warstwa czekoladowa w środku oddziela krem na dwie warstwy i fajnie wygląda po przekrojeniu. U mnie warstwa była dosyć gruba dlatego po przekrojeniu się łamała. Dodaj cienką warstwę, a ładnie da się przekroić i stworzy jednolitą całość.

Wierzch ciasta polałam polewą czekoladową. Natomiast biszkopt możesz lekko nasączyć np. mocnym i słodkim naparem kawy lub herbaty. Dodatkowo w wersji dla dorosłych możesz nieco dodać alkoholu.

Ciasto kinder pingui to jedno z lepszych i prostszych ciast. Przypomina trochę wuzetkę, ale warstwa czekolady fajnie kontrastuje w cieście i daje fajny efekt. Ciasto doskonałe na spotkania, imprezy lub urodziny. Polecam.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

ciasto kinder

CIASTO KINGER PINGUI

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ CZEKOLADOWĄ:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 40 g masła

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z kakao oraz proszkiem. Jajka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie zmniejszamy obroty miksera i powoli wlewamy mleko oraz olej. Następnie dodajemy w kilku niewielkich porcjach suche składniki i miksujemy tylko do połączenia. Formę o wym. 24×24 cm lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto do formy i pieczemy w temp. 180 C przez około 40 min. do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy, zostawiamy do wystudzenia i przekrawamy na dwie części.
Kremówkę miksujemy razem z serkiem mascarpone na sztywną masę. Pod koniec dodajemy przesiany cukier i łączymy.
Jeden blat ciasta przekładamy do formy (możemy lekko nasączyć np. słodkim naparem z kawy), wykładamy połowę kremu.
Kremówkę mocno podgrzewamy, następnie dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Lekko ostudzoną polewę wylewamy na krem i wyrównujemy. Wykładamy drugą część kremu i przykrywamy pozostałym ciastem.
Masło roztapiamy razem z czekoladą i polewamy wierzch ciasta. Wkładamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki.

ciasto kinder ciasto kinder ciasto kinder

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Zrobiłam wczoraj. Ja zamiast biszkoptu z przepisu upiekłam 2 cienkie placki Brownie z burakami czerwonymi (przepis niemal identyczny, ale jeszcze 300g buraczków czerwonych) Krem z przepisu między placki. Boże to jest obłędne!

  2. Lub nieco większa blaszkę czyli można na tej prostokątnej ?

  3. Czy na większą (prostokontna ) blache , wystarczy podwoić składniki ??

    1. aneta Autor says:

      Tak :)

  4. Chciałabym dodać więcej kakaa żeby ciasto było ciemniejsze. Czy jak dodam parę łyżek kakaa to muszę o tyle samo zmniejszyć ilość mąki?

    1. aneta Autor says:

      jeśli dajesz łyżkę to odejmij pół łyżki mąki :)

  5. Witam

    Juz kilka razy robilam ciasto i jest pyszne ale polewa w srodku nigdy nie zastyga.Jest w konsystencji zelu.Jest jakas rada na to?
    Pozdrawiam

    1. aneta Autor says:

      chodzi o jasny krem?

  6. Witam, czy ta polewa środkowa zastygnie na pewno??

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  7. Chciałabym potraktować to ciasto jako tort urodzinowy. W związku z tym chciałabym je w całości przykryć polewą (boki też). Czy wystarczy zatem zwiększyć proporcję polewy z przepisu czy też może sugeruje mi Pani jakieś inne rozwiązanie? Z góry dziękuję za wskazówkę ????

    1. aneta Autor says:

      trzeba zwiększyć o 1/2 składniki :)

  8. aneta Autor says:

    Tak :)

  9. Witam, czy taki placek bez żelatyny może dłużej postać bez lodówki?

    1. aneta Autor says:

      Zbyt długo to nie bardzo, ale można zagęścić żelatyną lub śmietan-fixem.

  10. Ciastko pycha! Goście zachwyceni,jest łatwe w przygotowaniu a efekt zachwyca ????

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x