Ciasto kinder pingui wzorowane na znanym batoniku. Mocno czekoladowe ciasto, krem śmietankowy i warstwa czekolady w środku. Przepyszne i zarazem proste do przygotowania ciasto.
Biszkopt z dodatkiem mleka i oleju jest cięższy od tego tradycyjnego, ale jest także bardziej wilgotny.
Krem na bazie śmietanki kremówki i mascarpone to jeden z moich ulubionych dodatków do ciasta. Lekki, puszysty i bardzo prosty.
Warstwa czekoladowa w środku oddziela krem na dwie warstwy i fajnie wygląda po przekrojeniu. U mnie warstwa była dosyć gruba dlatego po przekrojeniu się łamała. Dodaj cienką warstwę, a ładnie da się przekroić i stworzy jednolitą całość.
Wierzch ciasta polałam polewą czekoladową. Natomiast biszkopt możesz lekko nasączyć np. mocnym i słodkim naparem kawy lub herbaty. Dodatkowo w wersji dla dorosłych możesz nieco dodać alkoholu.
Ciasto kinder pingui to jedno z lepszych i prostszych ciast. Przypomina trochę wuzetkę, ale warstwa czekolady fajnie kontrastuje w cieście i daje fajny efekt. Ciasto doskonałe na spotkania, imprezy lub urodziny. Polecam.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.
CIASTO KINGER PINGUI
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 3 łyżki kakao
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oleju
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ CZEKOLADOWĄ:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 40 g masła
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Wszystkie
składniki
na
biszkopt
powinny
być
w
temp.
pokojowej.
Mąkę
przesiewamy
razem
z
kakao
oraz
proszkiem.
Jajka
miksujemy
razem
z
cukrem
na
jasną
i
puszystą
masę.
Następnie
zmniejszamy
obroty
miksera
i
powoli
wlewamy
mleko
oraz
olej.
Następnie
dodajemy
w
kilku
niewielkich
porcjach
suche
składniki
i
miksujemy
tylko
do
połączenia.
Formę
o
wym.
24×24
cm
lub
nieco
większą
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Przekładamy
ciasto
do
formy
i
pieczemy
w
temp.
180
C
przez
około
40
min.
do
tzw.
suchego
patyczka.
Wyjmujemy,
zostawiamy
do
wystudzenia
i
przekrawamy
na
dwie
części.
Kremówkę
miksujemy
razem
z
serkiem
mascarpone
na
sztywną
masę.
Pod
koniec
dodajemy
przesiany
cukier
i
łączymy.
Jeden
blat
ciasta
przekładamy
do
formy
(możemy
lekko
nasączyć
np.
słodkim
naparem
z
kawy),
wykładamy
połowę
kremu.
Kremówkę
mocno
podgrzewamy,
następnie
dodajemy
kawałki
czekolady
i
mieszamy
do
rozpuszczenia.
Lekko
ostudzoną
polewę
wylewamy
na
krem
i
wyrównujemy.
Wykładamy
drugą
część
kremu
i
przykrywamy
pozostałym
ciastem.
Masło
roztapiamy
razem
z
czekoladą
i
polewamy
wierzch
ciasta.
Wkładamy
na
kilka
godzin
lub
całą
noc
do
lodówki.
Komentarze
Zrobiłam wczoraj. Ja zamiast biszkoptu z przepisu upiekłam 2 cienkie placki Brownie z burakami czerwonymi (przepis niemal identyczny, ale jeszcze 300g buraczków czerwonych) Krem z przepisu między placki. Boże to jest obłędne!
Lub nieco większa blaszkę czyli można na tej prostokątnej ?
Czy na większą (prostokontna ) blache , wystarczy podwoić składniki ??
Tak
Chciałabym dodać więcej kakaa żeby ciasto było ciemniejsze. Czy jak dodam parę łyżek kakaa to muszę o tyle samo zmniejszyć ilość mąki?
jeśli dajesz łyżkę to odejmij pół łyżki mąki
Witam
Juz kilka razy robilam ciasto i jest pyszne ale polewa w srodku nigdy nie zastyga.Jest w konsystencji zelu.Jest jakas rada na to?
Pozdrawiam
chodzi o jasny krem?