Ciasto kinder pingui wzorowane na znanym batoniku. Mocno czekoladowe ciasto, krem śmietankowy i warstwa czekolady w środku. Przepyszne i zarazem proste do przygotowania ciasto.
Biszkopt z dodatkiem mleka i oleju jest cięższy od tego tradycyjnego, ale jest także bardziej wilgotny.
Krem na bazie śmietanki kremówki i mascarpone to jeden z moich ulubionych dodatków do ciasta. Lekki, puszysty i bardzo prosty.
Warstwa czekoladowa w środku oddziela krem na dwie warstwy i fajnie wygląda po przekrojeniu. U mnie warstwa była dosyć gruba dlatego po przekrojeniu się łamała. Dodaj cienką warstwę, a ładnie da się przekroić i stworzy jednolitą całość.
Wierzch ciasta polałam polewą czekoladową. Natomiast biszkopt możesz lekko nasączyć np. mocnym i słodkim naparem kawy lub herbaty. Dodatkowo w wersji dla dorosłych możesz nieco dodać alkoholu.
Ciasto kinder pingui to jedno z lepszych i prostszych ciast. Przypomina trochę wuzetkę, ale warstwa czekolady fajnie kontrastuje w cieście i daje fajny efekt. Ciasto doskonałe na spotkania, imprezy lub urodziny. Polecam.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.
CIASTO KINGER PINGUI
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 3 łyżki kakao
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oleju
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ CZEKOLADOWĄ:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 40 g masła
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z kakao oraz proszkiem. Jajka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie zmniejszamy obroty miksera i powoli wlewamy mleko oraz olej. Następnie dodajemy w kilku niewielkich porcjach suche składniki i miksujemy tylko do połączenia. Formę o wym. 24 x 24 cm lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto do formy i pieczemy w temp. 180 C przez około 40 min. do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy, zostawiamy do wystudzenia i przekrawamy na dwie części.
Kremówkę miksujemy razem z serkiem mascarpone na sztywną masę. Pod koniec dodajemy przesiany cukier i łączymy.
Jeden blat ciasta przekładamy do formy (możemy lekko nasączyć np. słodkim naparem z kawy), wykładamy połowę kremu.
Kremówkę mocno podgrzewamy, następnie dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Lekko ostudzoną polewę wylewamy na krem i wyrównujemy. Wykładamy drugą część kremu i przykrywamy pozostałym ciastem.
Masło roztapiamy razem z czekoladą i polewamy wierzch ciasta. Wkładamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki.

Składniki są podane na jeden blat czy kroimy na pół po upieczeniu aby były dwa biszkopty
Pieczesz i kroisz na pol
Jak rozsmarowujecie druga warstwę kremu? Próbowałam lekko łyżka rozprowadzić ale mimo to trochę mieszało się z czekolada która powinna być w środku
Wystarczy po nałożeniu czekolady dać ciasto na pół godz do lodówki:)
Zrobiłam wczoraj. Ja zamiast biszkoptu z przepisu upiekłam 2 cienkie placki Brownie z burakami czerwonymi (przepis niemal identyczny, ale jeszcze 300g buraczków czerwonych) Krem z przepisu między placki. Boże to jest obłędne!
Lub nieco większa blaszkę czyli można na tej prostokątnej ?
Czy na większą (prostokontna ) blache , wystarczy podwoić składniki ??
Tak :)
Chciałabym dodać więcej kakaa żeby ciasto było ciemniejsze. Czy jak dodam parę łyżek kakaa to muszę o tyle samo zmniejszyć ilość mąki?
jeśli dajesz łyżkę to odejmij pół łyżki mąki :)
Witam
Juz kilka razy robilam ciasto i jest pyszne ale polewa w srodku nigdy nie zastyga.Jest w konsystencji zelu.Jest jakas rada na to?
Pozdrawiam
chodzi o jasny krem?
Witam, czy ta polewa środkowa zastygnie na pewno??
tak :)
Chciałabym potraktować to ciasto jako tort urodzinowy. W związku z tym chciałabym je w całości przykryć polewą (boki też). Czy wystarczy zatem zwiększyć proporcję polewy z przepisu czy też może sugeruje mi Pani jakieś inne rozwiązanie? Z góry dziękuję za wskazówkę ????
trzeba zwiększyć o 1/2 składniki :)
Tak :)
Witam, czy taki placek bez żelatyny może dłużej postać bez lodówki?
Zbyt długo to nie bardzo, ale można zagęścić żelatyną lub śmietan-fixem.
Ciastko pycha! Goście zachwyceni,jest łatwe w przygotowaniu a efekt zachwyca ????