Znajdź swój przepis

Kruche ciasto z owocami i lekką budyniową pianką

20 lipca, 2021

Kruche ciasto z owocami i lekką budyniową pianką to jeden z pyszniejszych wypieków jakie znam. Tutaj w wersji z malinami i jagodami.

Kruche ciasto jest bardzo chrupiące i lekkie, dzięki dodaniu dużej ilości żółtek.

Pianka budyniowa jest niesamowicie puchata i leciutka. Dodatek kwaśnych malin i jagód sprawia, że ciasto nie jest mdłe.

Kruche ciasto z owocami i lekką budyniową pianką to mój letni hit, który wykonuje w każde wakacje.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z owocami.

Kruche ciasto z owocami

KRUCHE CIASTO Z OWOCAMI I LEKKĄ BUDYNIOWĄ PIANKĄ

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 2 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru
  • 6 żółtek, zimnych
  • 250 g masła lub margaryny, zimnej
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA BUDYNIOWĄ PIANKĘ:

  • 6 białek, temp. pokojowa
  • 1 szklanka cukru
  • 2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 szklanki oleju np. rzepakowego lub słonecznikowego
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • 500-600 g owoców np. malin, jagód lub borówek
  • cukier puder do oprószenia

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do miseczki. Następnie dodajemy cukier, sól, żółtka i kawałki zimnego masła. Dokładnie siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie wyrabiamy, aż powstanie jednolite ciasto. Gotowe owijamy folią i wkładamy do zamrażarki na około 2-3 godziny.
Po tym czasie ciasto kroimy na dwie części (jedna nieco większa). Większą część ścieramy na tarce o dużych oczkach na dno formy. Starte ciasto równomiernie rozprowadzamy i lekko dociskamy do dna. Pieczemy w temp. 180 C przez około 15 min. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Białka razem z solą miksujemy na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Następnie cały czas miksując dodajemy sok z cytryny oraz przesiany proszek budyniowy. Na koniec niewielkim strumieniem wlewamy olej. Piankę wykładamy na podpieczony spód, następnie obsypujemy owocami. Ścieramy pozostałe ciasto i wykładamy na owoce. Pieczemy w temp. 180 C przez około 40-45 min. do zarumienienia wierzchu. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem.

Kruche ciasto z owocami Kruche ciasto z owocami

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Jest w pieciu. Zapomnialam o soku z cytryny. Pieklam 180 ° OK 15minut,potem zmniejsxylam temp na 160 I przykrylam papierem. W koncu na 120 I dosuszam piaknke razem ok 45 minut.

  2. Czemu ciasto juz 5 raz nie wyszlo piana siada.raz dodalam olej wogole zrobilo sie jak lukier .dzis dalam mniej oleju sztywna piana wyszla w piekarniku uroslo ladnie po ostudzeniu niskie bardzo.nie mam juz pomyslu na te ciasto

    1. A jak gęsta jest pianka i czy wierzch ciasta jest zarumieniony po upieczeniu?

  3. Magdalena says:

    Co zrobic aby pianka nie opadła po wyjęciu z pieca? Pozdrawiam

    1. Można nie wyjmować i lekko uchylić drzwiczki piekarnika :)

  4. W smaku jest pyszne, łatwo się robi. Mi niestety pianka opadła bardzo🤷🏼‍♀️ a szkoda, bo wizualnie byłby petarda

  5. dzień doby czy piankę można wyłożyć na jeszcze ciepły spód

    1. Tak, ale wtedy trzeba działać szybko z resztą składników :)

  6. A czy zamiast budyniu można dodać np. Mąkę ziemniaczaną ? W jakiej ilości wówczas ?

    1. Tak, trzeba odmierzyć ok. 70 g mąki ziemniaczanej :)

  7. Jaka powinna być temperatura jeżeli piekę z termoobiegiem? ( niestety mój piekarnik nie lubi się z funkcją góra-dół????????)

    1. aneta Autor says:

      Zawsze o 10C niżej od góra-dół :)

  8. Małgorzata says:

    Upiekłam…jest boskie…zrobiłam z mieszanką owoców:jagodami,agrestem,i czerwoną porzeczką.beza wyszła piękna i duża.przepis rewelacja.do niedzielnej kawy już raczej nie dotrwa ani kawałek.dziekuje za przepis????

  9. ciasto pyszne, dla mnie za słodkie. następnym razem musze zmniejszyć ilość dodawanego cukru

    1. aneta Autor says:

      Słodkie jest to prawda :)

  10. Aleksandra says:

    Dzień dobry,
    czy ciasto należy piec z termoobiegiem czy góra-dół? :)

    1. aneta Autor says:

      Góra-dół ????

  11. Faustyna says:

    Witam :) A czy ciasto wyjdzie z mrożonymi owocami ? Pozdrawiam :)

    1. aneta Autor says:

      tak, tylko nie rozmrażamy wcześniej :)

  12. Agrawka says:

    Przepis rewelacja. Ciasto jest pyszne i łatwe w przygotowaniu. U mnie tym razem z truskawkami.

  13. Przepis bardzo udany
    Sprawdzałam kiła razy osobiście.Ciasto i pianka jak na zdjęciu

  14. Przepis jak najbardziej sprawdzony .Przy delikatnym wlewaniu oleju i zmniejszaniu obrotów miksera pianka wychodzi wysoka i pulchna tak jak na prezentowany zdjęciu.

  15. I piana musi być dobrze ubita. U mnie wychodzi ok.

  16. Zawiedziona says:

    U mnie po dodaniu oleju pianka opadła, z powyższych opisów na forum widzę że nie tylko u mnie tak wyszło. Szkoda że publikuje Pani przepisy na ciasta które się nie udają. Na przyszłość bardzo proszę aby zanim Pani umieści jakiś przepis przetestowała go Pani kilkakrotnie.

    1. aneta Autor says:

      Proszę sprawdzić inne przepisy i tam rowniez dodaje sie olej do budyniowej pianki. Po prostu trzeba to dodawac powoli i stopniowo.

    2. Ciasto się zawsze udaje Chyba ma pani jakiś problem i usiłuje zwalić winę na kogoś innego.

    3. Zachwycona says:

      Proszę bardzo powoli i delikatnie wlewać olej,wiele razy piekłam to ciasto, zawsze się udaje nawet z mrożonymi owocami.

    4. To jest stary przepis. Piekę z niego od kilkunastu lat i nic nie opada. Do każdego ciasta oprócz przepisu potrzeba umiejętności, cierpliwości, a wtedy uda się bez zarzutu.

    5. Dominika says:

      Ten przepis jest bardzo dobry. Nie zgadzam się z pani krytyką. U mnie zawsze wychodzi i to jest sprawdzony przepis.

    6. Aleksandra says:

      Eee udają się, udają! I to jak!

  17. Ciasto pychotka pianka z olejem, wyszła jak powinna ???? może pianka nie aż tak wysoka jak na zdjęciu bo o połowę niższa ale to też może zależeć od wielkości jajek

  18. Pyszne ????, można zajadać, uwielbiam go robić ze względu na to iż nie trzeba przekładać kremem a smakuje obłędnie.

  19. Wyszło super, tak jak na zdjęciu będę robiła częściej.

  20. Wydaje mi się, że pianka powinna być bez oleju,u mnie po wlaniu oleju pianka zrobiła się żadka,a po upieczeniu opadła.

    1. U mnie wszystko według przepisu, wyszło idealnie jak na zdjęciu, pianka wysoka , super polecam ????

  21. Coś źle poszło bo moje prawie wcale nie ma pianki tylko opadło i jest o połowie niższe.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij