Kruche ciasto z owocami i lekką budyniową pianką to jeden z pyszniejszych wypieków jakie znam. Tutaj w wersji z malinami i jagodami.
Kruche ciasto jest bardzo chrupiące i lekkie, dzięki dodaniu dużej ilości żółtek.
Pianka budyniowa jest niesamowicie puchata i leciutka. Dodatek kwaśnych malin i jagód sprawia, że ciasto nie jest mdłe.
Kruche ciasto z owocami i lekką budyniową pianką to mój letni hit, który wykonuje w każde wakacje.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z owocami.
KRUCHE CIASTO Z OWOCAMI I LEKKĄ BUDYNIOWĄ PIANKĄ
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
- 2 3/4 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki cukru
- 6 żółtek, zimnych
- 250 g masła lub margaryny, zimnej
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA BUDYNIOWĄ PIANKĘ:
- 6 białek, temp. pokojowa
- 1 szklanka cukru
- 2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 szklanki oleju np. rzepakowego lub słonecznikowego
- szczypta soli
DODATKOWO:
- 500-600 g owoców np. malin, jagód lub borówek
- cukier puder do oprószenia
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę
o
wym.
25×35
cm
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Mąkę
przesiewamy
razem
z
proszkiem
do
miseczki.
Następnie
dodajemy
cukier,
sól,
żółtka
i
kawałki
zimnego
masła.
Dokładnie
siekamy
nożem
lub
siekaczką
do
ciasta
kruchego.
Następnie
wyrabiamy,
aż
powstanie
jednolite
ciasto.
Gotowe
owijamy
folią
i
wkładamy
do
zamrażarki
na
około
2-3
godziny.
Po
tym
czasie
ciasto
kroimy
na
dwie
części
(jedna
nieco
większa).
Większą
część
ścieramy
na
tarce
o
dużych
oczkach
na
dno
formy.
Starte
ciasto
równomiernie
rozprowadzamy
i
lekko
dociskamy
do
dna.
Pieczemy
w
temp.
180
C
przez
około
15
min.
Wyjmujemy
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Białka
razem
z
solą
miksujemy
na
sztywną
piankę.
Pod
koniec
miksowania
dodajemy
po
łyżce
cukier,
aż
masa
będzie
gęsta
i
lśniąca.
Następnie
cały
czas
miksując
dodajemy
sok
z
cytryny
oraz
przesiany
proszek
budyniowy.
Na
koniec
niewielkim
strumieniem
wlewamy
olej.
Piankę
wykładamy
na
podpieczony
spód,
następnie
obsypujemy
owocami.
Ścieramy
pozostałe
ciasto
i
wykładamy
na
owoce.
Pieczemy
w
temp.
180
C
przez
około
40-45
min.
do
zarumienienia
wierzchu.
Po
upieczeniu
oprószamy
cukrem
pudrem.
Komentarze
Witam
A czy ciasto wyjdzie z mrożonymi owocami ? Pozdrawiam
tak, tylko nie rozmrażamy wcześniej