Ciasto bez pieczenia leniwiec na słomce ptysiowej z kremem budyniowym. Ciasto jest proste, szybkie z kilku składników.
Ciasto wykonasz błyskawicznie, dzięki temu, że jako warstwy wykorzystujemy słomkę ptysiową. Słomka powinna być słodka np. z cukrem, cynamonem lub orzechami. Wybierz swój ulubiony smak.
Krem budyniowy świetnie pasuje do tego szybkiego ciasta i jest bardzo prosty.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
CIASTO BEZ PIECZENIA LENIWIEC
SKŁADNIKI:
KREM BUDYNIOWY
- 700 ml mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 x 40 g budyń waniliowy
- 250 g masła o temp. pokojowej
DODATKOWO
- 2 x opakowanie słomki ptysiowej z cukrem po ok. 200 g
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Dno wykładamy słomką ptysiową ułożoną w rzędach obok siebie. Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy cukier, cukier waniliowy i wprost do mleka przesiewamy proszek budyniowy. Cały czas mieszając trzepaczką gotujemy budyń na średnim ogniu do zgęstnienia. Odstawiamy, owijamy wierzch folią i zostawiamy do ostygnięcia.
Miękkie masło miksujemy przez 1 – 2 minuty, następnie dodajemy po łyżce ostudzony budyń. Gotowy krem wykładamy na spód ze słomki i na wierzchu układamy kolejną warstwę lekko dociskając do kremu. Wkładamy na całą noc do lodówki. Kroimy ostrym nożem na kawałeczki.