Znajdź swój przepis

Ciasto bez pieczenia leniwiec

11 kwietnia, 2024

Ciasto bez pieczenia leniwiec na słomce ptysiowej z kremem budyniowym. Ciasto jest proste, szybkie z kilku składników.

Ciasto wykonasz błyskawicznie, dzięki temu, że jako warstwy wykorzystujemy słomkę ptysiową. Słomka powinna być słodka np. z cukrem, cynamonem lub orzechami. Wybierz swój ulubiony smak.

Krem budyniowy świetnie pasuje do tego szybkiego ciasta i jest bardzo prosty.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTO BISZKOPTOWIEC

KREMÓWKA NA GOFRACH

KARPATKA NA GROSZKU PTYSIOWYM

ciasto bez pieczenia

CIASTO BEZ PIECZENIA LENIWIEC

SKŁADNIKI:

KREM BUDYNIOWY

  • 700 ml mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 x 40 g budyń waniliowy
  • 250 g masła o temp. pokojowej

DODATKOWO

  • 2 x opakowanie słomki ptysiowej z cukrem po ok. 200 g

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Dno wykładamy słomką ptysiową ułożoną w rzędach obok siebie. Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy cukier, cukier waniliowy i wprost do mleka przesiewamy proszek budyniowy. Cały czas mieszając trzepaczką gotujemy budyń na średnim ogniu do zgęstnienia. Odstawiamy, owijamy wierzch folią i zostawiamy do ostygnięcia.
Miękkie masło miksujemy przez 1 – 2 minuty, następnie dodajemy po łyżce ostudzony budyń. Gotowy krem wykładamy na spód ze słomki i na wierzchu układamy kolejną warstwę lekko dociskając do kremu. Wkładamy na całą noc do lodówki. Kroimy ostrym nożem na kawałeczki.

ciasto bez pieczenia
ciasto bez pieczenia leniwiec

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x