Znajdź swój przepis

Karpatka na groszku ptysiowym

26 stycznia, 2023

Karpatka na groszku ptysiowym to świetny pomysł na deser bez pieczenia. Chrupiące kuleczki groszku i do tego pyszny krem budyniowy.

ZOBACZ PRZEPIS NA TRADYCYJNĄ KARPATKĘ

Karpatka na groszku to błyskawiczny przepis, z którym każdy sobie poradzi. Nie wymaga pieczenia, a jedynie schłodzenia w lodówce.

Niesamowicie smaczny, pomysłowy z cudownym kremem budyniowym z dodatkiem żółtek, dzięki czemu jest delikatniejszy i bardziej kremowy.

TUTAJ ZNAJDZIESZ WIĘCEJ MOICH PRZEPISÓW NA CIASTA BEZ PIECZENIA

karpatka na groszku ptysiowym

KARPATKA NA GROSZKU PTYSIOWYM

SKŁADNIKI:

  • 750 ml mleka
  • 2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 żółtka o temp. pokojowej
  • 250 g masła o temp. pokojowej

DODATKOWO

  • 250 g groszku ptysiowego

Formę o średnicy 24 cm wykładamy na dnie papierem do pieczenia. Na dnie układamy połowę groszku ptysiowego.
500 ml mleka gotujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałym mieszamy żółtka oraz przesiany proszek budyniowy. Cały czas mieszając niewielkim strumieniem wlewamy mieszaninę. Gotujemy mieszając trzepaczką, aby budyń nie przywarł. Zdejmujemy z ognia, gdy będzie gęsty. Owijamy wierzch folią spożywczą i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Miękkie masło przez chwilkę miksujemy, następnie dodajemy po łyżce budyń. Wykładamy krem na groszek i wyrównujemy. Wierzch obsypujemy pozostałym groszkiem. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem i kroimy delikatnie nożem z ząbkami do chleba.

karpatka na groszku ptysiowym
karpatka na groszku ptysiowym

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x