Karpatka na groszku ptysiowym to świetny pomysł na deser bez pieczenia. Chrupiące kuleczki groszku i do tego pyszny krem budyniowy.
ZOBACZ PRZEPIS NA TRADYCYJNĄ KARPATKĘ
Karpatka na groszku to błyskawiczny przepis, z którym każdy sobie poradzi. Nie wymaga pieczenia, a jedynie schłodzenia w lodówce.
Niesamowicie smaczny, pomysłowy z cudownym kremem budyniowym z dodatkiem żółtek, dzięki czemu jest delikatniejszy i bardziej kremowy.
TUTAJ ZNAJDZIESZ WIĘCEJ MOICH PRZEPISÓW NA CIASTA BEZ PIECZENIA
KARPATKA NA GROSZKU PTYSIOWYM
SKŁADNIKI:
- 750 ml mleka
- 2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
- 6 łyżek cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 żółtka o temp. pokojowej
- 250 g masła o temp. pokojowej
DODATKOWO
- 250 g groszku ptysiowego
Formę o średnicy 24 cm wykładamy na dnie papierem do pieczenia. Na dnie układamy połowę groszku ptysiowego.
500 ml mleka gotujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałym mieszamy żółtka oraz przesiany proszek budyniowy. Cały czas mieszając niewielkim strumieniem wlewamy mieszaninę. Gotujemy mieszając trzepaczką, aby budyń nie przywarł. Zdejmujemy z ognia, gdy będzie gęsty. Owijamy wierzch folią spożywczą i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Miękkie masło przez chwilkę miksujemy, następnie dodajemy po łyżce budyń. Wykładamy krem na groszek i wyrównujemy. Wierzch obsypujemy pozostałym groszkiem. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem i kroimy delikatnie nożem z ząbkami do chleba.
Groszek z jakiej firmy najlepszy? 🤔
Żeby faktycznie ” oddał ” i nie był twardy w czasie jedzenia?
Próbował ktoś z firmy BRZEŚĆ? 😊
Ja swój kupowałam na gramy :)