Ciasto kinder country to połączenie kakaowego biszkoptu przełożonego kremem budyniowym z płatkami typu kangus. Przepyszne, słodkie ciasto, z którego na pewno będą cieszyły się nie tylko dzieciaki.
Lekki biszkopt kakaowy, który możesz nasączyć w wersji dla dzieci naparem z herbaty. Natomiast w wersji dla dorosłych można użyć likieru karmelowego.
Krem to połączenie płatków np. Kangus oraz kremu budyniowego z odrobiną kajmaku. Do tego domowa polewa z kakao i gotowe. Jeśli nie możesz dostać płątków użyj pszenicy ekspandowanej i dodaj odrobinę więcej cukru do budyniu.
Ciasto kinder country to inspiracja znanym batonikiem, który zawiera w sobie pszenicę ekspandowaną. Kremowe, słodkie ciasto z pysznym kremem. Idealne na deser do kawy lub jako urodzinowy tort.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.
CIASTO KINDER COUNTRY
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 5 jajek, temp. pokojowa
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM:
- 800 ml mleka
- 2 x 40 g budyń waniliowy
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki masy kajmakowej
- 2 szklanki płatków Kangus lub podobnych
- 300 g masła, temp. pokojowa
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
- 90 g masła
- 80 g cukru
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki mleka
DODATKOWO:
- 1 1/2 szklanki płatków np. Kangus do obsypania
- 1 mały słoiczek dżemu truskawkowego
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Jajka na biszkopt powinny być w temp. pokojowej. Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąki przesiewamy z kakao i proszkiem. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy po łyżce cukier, aż powstanie gęsta i sztywna masa. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy przesiane składniki i delikatnie mieszamy do połączenia. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 35-40 min. do tzw. suchego patyczka. Studzimy i przekrawamy na dwie części. Smarujemy dżemem.
600 ml mleka podgrzewamy razem z cukrem i kajmakiem. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy. Dodajemy cały czas mieszając do gotującego się mleka. Podgrzewamy, aż budyń będzie gęsty. Odstawiamy do wystudzenia. Do miękkiego masła dodajemy po łyżce budyń oraz na koniec mieszamy z płatkami. Połowę masy wykładamy na dżem i przykrywamy drugim biszkoptem. Następnie druga połowa kremu.
Masło, cukier oraz mleko przekładamy do rondelka. Następnie dodajemy przesiane kakao i dokładnie mieszamy. Tężejącą polewę wylewamy na wierzch ciasta i oprószamy płatkami. Wkładamy do lodówki na min. kilka godzin lub całą noc.
* biszkopt można nasączyć mocnym naparem z herbaty lub polać likierem karmelowym.