Ciasto kinder country to połączenie kakaowego biszkoptu przełożonego kremem budyniowym z płatkami typu kangus. Przepyszne, słodkie ciasto, z którego na pewno będą cieszyły się nie tylko dzieciaki.
Lekki biszkopt kakaowy, który możesz nasączyć w wersji dla dzieci naparem z herbaty. Natomiast w wersji dla dorosłych można użyć likieru karmelowego.
Krem to połączenie płatków np. Kangus oraz kremu budyniowego z odrobiną kajmaku. Do tego domowa polewa z kakao i gotowe. Jeśli nie możesz dostać płątków użyj pszenicy ekspandowanej i dodaj odrobinę więcej cukru do budyniu.
Ciasto kinder country to inspiracja znanym batonikiem, który zawiera w sobie pszenicę ekspandowaną. Kremowe, słodkie ciasto z pysznym kremem. Idealne na deser do kawy lub jako urodzinowy tort.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.
CIASTO KINDER COUNTRY
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 5 jajek, temp. pokojowa
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM:
- 800 ml mleka
- 2 x 40 g budyń waniliowy
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki masy kajmakowej
- 2 szklanki płatków Kangus lub podobnych
- 300 g masła, temp. pokojowa
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
- 90 g masła
- 80 g cukru
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki mleka
DODATKOWO:
- 1 1/2 szklanki płatków np. Kangus do obsypania
- 1 mały słoiczek dżemu truskawkowego
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Jajka
na
biszkopt
powinny
być
w
temp.
pokojowej.
Formę
o
wym.
25×35
cm
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Mąki
przesiewamy
z
kakao
i
proszkiem.
Białka
oddzielamy
od
żółtek
i
miksujemy
ze
szczyptą
soli
na
sztywną
pianę.
Pod
koniec
dodajemy
po
łyżce
cukier,
aż
powstanie
gęsta
i
sztywna
masa.
Zmniejszamy
obroty
miksera
do
minimum
i
dodajemy
po
jednym
żółtku.
W
kilku
niedużych
porcjach
dodajemy
przesiane
składniki
i
delikatnie
mieszamy
do
połączenia.
Wykładamy
do
formy
i
pieczemy
w
temp.
175
C
przez
około
35-40
min.
do
tzw.
suchego
patyczka.
Studzimy
i
przekrawamy
na
dwie
części.
Smarujemy
dżemem.
600
ml
mleka
podgrzewamy
razem
z
cukrem
i
kajmakiem.
W
pozostałym
mleku
rozpuszczamy
przesiany
proszek
budyniowy.
Dodajemy
cały
czas
mieszając
do
gotującego
się
mleka.
Podgrzewamy,
aż
budyń
będzie
gęsty.
Odstawiamy
do
wystudzenia.
Do
miękkiego
masła
dodajemy
po
łyżce
budyń
oraz
na
koniec
mieszamy
z
płatkami.
Połowę
masy
wykładamy
na
dżem
i
przykrywamy
drugim
biszkoptem.
Następnie
druga
połowa
kremu.
Masło,
cukier
oraz
mleko
przekładamy
do
rondelka.
Następnie
dodajemy
przesiane
kakao
i
dokładnie
mieszamy.
Tężejącą
polewę
wylewamy
na
wierzch
ciasta
i
oprószamy
płatkami.
Wkładamy
do
lodówki
na
min.
kilka
godzin
lub
całą
noc.
* biszkopt można nasączyć mocnym naparem z herbaty lub polać likierem karmelowym.
Komentarze