Ciasto karmelek to lekki deser na bazie kakaowego biszkoptu z kremem maślano-budyniowym z dodatkiem likieru słony karmel. Całość przełożona herbatnikami kakaowymi, kremem śmietankowym i oprószona kakao.
Ciasto jest przepyszne, delikatne i sprawdzi się na przeróżne okazje nawet te bardziej formalne.
W wersji dla dzieci możesz użyć słonego karmelu bez dodatku alkoholu.
Ciasto karmelek pomimo kilku warstw wykonuje się bardzo szybko. Krem na bazie likieru nie jest przesadzony, a jedynie czuć jego delikatną nutkę.
Dżem porzeczkowy ożywia i nadaje lekkiej kwasowości, dzięki czemu ciasto zyskało na wyrazistym akcencie.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.
CIASTO KARMELEK
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 4 jajka, duże
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM:
- 800 ml mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
- 2 żółtka
- 2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
- 200 ml likieru słony karmel Krupnik
- 300 g masła, temp. pokojowa
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
DODATKOWO:
- 1 mały słoiczek dżemu porzeczkowego
- opakowanie herbatników kakaowych
- 2-3 łyżki kakao do oprószenia
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę
o
wym.
25×35
cm
lub
podobną
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Jajka
powinny
być
w
temp.
pokojowej.
Mąki
przesiewamy
razem
z
kakao
i
proszkiem
do
miseczki.
Białka
oddzielamy
od
żółtek
i
miksujemy
ze
szczyptą
soli
na
sztywną
piankę.
Pod
koniec
miksowania
dodajemy
po
łyżce
cukier,
aż
masa
będzie
gęsta
i
lśniąca.
Następnie
zmniejszamy
obroty
miksera
do
minimum
i
dodajemy
po
jednym
żółtku.
Za
pomocą
łyżki
lub
szpatułki
dodajemy
w
kilku
niedużych
porcjach
suche
składniki
i
delikatnie
mieszamy.
Gotowe
ciasto
wykładamy
do
formy
i
pieczemy
w
temp.
175
C
przez
ok.
30-35
min.
do
tzw.
suchego
patyczka.
Po
upieczeniu
studzimy
i
smarujemy
dżemem.
600
ml
mleka
zagotowujemy
razem
z
cukrem
i
wanilią.
W
pozostałym
mleku
rozpuszczamy
przesiany
proszek
oraz
żółtka.
Dodajemy
do
gorącego
mleka
cały
czas
mieszając,
aż
powstanie
gęsty
budyń.
Odstawiamy
do
całkowitego
wystudzenia.
Miękkie
masło
miksujemy
przez
chwilę,
następnie
dodajemy
po
łyżce
budyń
oraz
na
koniec
łączymy
z
likierem.
Wykładamy
na
dżem
i
układamy
herbatniki.
Żelatynę
zalewamy
wodą
i
zostawiamy
do
napęcznienia.
Następnie
przez
chwilkę
podgrzewamy
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Śmietankę
miksujemy
razem
z
serkiem
na
sztywną
masę,
następnie
dodajemy
przesiany
cukier
puder
oraz
wlewamy
żelatynę.
Wykładamy
na
herbatniki
i
wkładamy
ciasto
do
lodówki
na
kilka
godzin.
Przed
podaniem
oprószamy
kakao.
Komentarze
Obłędne ciasto!!! Proste do wykonania, a połączenie smaków jest idealne. Wszystkim, których częstowałam, bardzo smakowało. I ta ilość kremów… Przepyszne ciacho ???? dziękuję za przepis!
Kurczaki a miałam na weekend robić ciasto z rabarbarem – plany chyba się zmienią