Ciasto karmelek to lekki deser na bazie kakaowego biszkoptu z kremem maślano-budyniowym z dodatkiem likieru słony karmel. Całość przełożona herbatnikami kakaowymi, kremem śmietankowym i oprószona kakao.
Ciasto jest przepyszne, delikatne i sprawdzi się na przeróżne okazje nawet te bardziej formalne.
W wersji dla dzieci możesz użyć słonego karmelu bez dodatku alkoholu.
Ciasto karmelek pomimo kilku warstw wykonuje się bardzo szybko. Krem na bazie likieru nie jest przesadzony, a jedynie czuć jego delikatną nutkę.
Dżem porzeczkowy ożywia i nadaje lekkiej kwasowości, dzięki czemu ciasto zyskało na wyrazistym akcencie.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.
CIASTO KARMELEK
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 4 jajka, duże
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM:
- 800 ml mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
- 2 żółtka
- 2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
- 200 ml likieru słony karmel Krupnik
- 300 g masła, temp. pokojowa
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
DODATKOWO:
- 1 mały słoiczek dżemu porzeczkowego
- opakowanie herbatników kakaowych
- 2-3 łyżki kakao do oprószenia
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę o wym. 25×35 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Jajka powinny być w temp. pokojowej.
Mąki przesiewamy razem z kakao i proszkiem do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Następnie zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. Za pomocą łyżki lub szpatułki dodajemy w kilku niedużych porcjach suche składniki i delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez ok. 30-35 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i smarujemy dżemem.
600 ml mleka zagotowujemy razem z cukrem i wanilią. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek oraz żółtka. Dodajemy do gorącego mleka cały czas mieszając, aż powstanie gęsty budyń. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło miksujemy przez chwilę, następnie dodajemy po łyżce budyń oraz na koniec łączymy z likierem. Wykładamy na dżem i układamy herbatniki.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzewamy i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę miksujemy razem z serkiem na sztywną masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz wlewamy żelatynę. Wykładamy na herbatniki i wkładamy ciasto do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem oprószamy kakao.
Czy zamiast likieru mozna dać kajmak ? Jeżeli tak to ok 200g?
Tak :)
Obłędne ciasto!!! Proste do wykonania, a połączenie smaków jest idealne. Wszystkim, których częstowałam, bardzo smakowało. I ta ilość kremów… Przepyszne ciacho ???? dziękuję za przepis!
Kurczaki a miałam na weekend robić ciasto z rabarbarem – plany chyba się zmienią ;)