Sernik na zimno margaretka inspirowany ciasteczkami kruchymi z dżemem. Sernik na herbatnikach z masą serową o smaku wiśniowym i zatopionymi ciasteczkami w galaretce cytrynowej.
Przepyszna wiosenna propozycja na ciasto, które wykonasz w dosłownie kilka chwil.
Ciasteczka zatopione w galaretce wyglądają przepiękne i nawiązują do wiosny.
Sernik na zimno margaretka to połączenie kilku smaków. Masa serowa jest delikatna o lekko wiśniowym posmaku. Natomiast wierzch to ciasteczka, które po nocy w lodówce dają się ładnie pokroić i do tego cytrynowa galaretka.
Deser, który nie tylko robi wrażenie swoim wyglądem, ale również jest bardzo smaczny.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.
SERNIK NA ZIMNO MARGARETKA
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
- 800 g twarogu sernikowego np. z wiaderka
- 300 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 x galaretka wiśniowa, proszek
- 500 ml gorącej wody
DODATKOWO:
- 1 opakowanie herbatników maślanych
- ok. 500 g ciastek margaretek
- 2 x galaretka cytrynowa
- 800 ml gorącej wody
Formę
o
wym.
25×35
cm
lub
podobną
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Na
dnie
układamy
herbatniki.
Galaretkę
wiśniową
rozpuszczamy
w
gorącej
wodzie
i
zostawiamy
do
całkowitego
wystudzenia.
Śmietankę
miksujemy
na
gęstą
masę,
następnie
dodajemy
do
twarogu
i
delikatnie
mieszamy.
Cały
czas
miksując
niewielkim
strumieniem
wlewamy
płynną
galaretką.
Gotową
masę
na
chwilę
wkładamy
do
lodówki,
aż
lekko
się
zetnie.
Następnie
wykładamy
na
herbatniki
i
układamy
w
rzędach
ciasteczka.
Na
czas
przygotowania
galaretki
wkładamy
do
lodówki.
Galaretki
cytrynowe
rozpuszczamy
w
gorącej
wodzie
i
zostawiamy
do
lekkiego
stężenia.
Wykładamy
na
wierzch
ciasta
i
wkładamy
do
całkowitego
stężenia
do
lodówki.
Komentarze
Serdecznie dziękuję za kolejne nowe inspiracje. Ciasto wygląda bardzo wiosennie i apetycznie.
Dziękuję