Delikatny i kremowy sernik z karmelem i popcornem. Niebanalne połączenie smaków, które na pewno zaskoczy nie jedną osobę.
Sernik jest lekki, kremowy i nie za ciężki. Spód możesz wykonać zamiast herbatników z ciasta kruchego wcześniej podpieczonego.
Domowy karmel solony jest bardzo prosty w przygotowaniu i smakuje jak snickers. Jest gęsty słodki z odrobiną słonego posmaku, który wyostrza smak.
Na wierzch uprażony popcorn. Chrupiący i lekko słony, który idealnie pasuje do karmelu.
Sernik z karmelem i popcornem to niestandardowy pomysł na deser, który na pewno zaskoczy Twoich gości. Połączenie twarogu z słodkim karmelem i chrupiącym popcornem to strzał w dziesiątkę.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na serniki.
SERNIK Z KARMELEM I POPCORNEM
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
- 1 kg twarogu półtłustego, trzykrotnie mielonego lub z wiaderka
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
- 3 jajka, duże
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 x budyń waniliowy, proszek
SKŁADNIKI NA KARMEL:
- 1 szklanka cukru
- 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki soli
DODATKOWO:
- 2 x opakowanie herbatników maślanych
- popcorn do uprażenia
* 1 szklanka o pojemności 250 ml
Formę o wym. 24×24 cm lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy herbatniki.
Wszystkie składniki na sernik powinny być w temp. pokojowej.
Twaróg przekładamy do miseczki dodajemy cukier i wanilię, miksujemy na niskich obrotach do połączenia. Następnie dodajemy po jednym jajku, wlewamy kremówkę i dodajemy przesiany proszek budyniowy. Po dodaniu każdego składnika miksujemy tylko do połączenia. Gotową masę wylewamy do formy i pieczemy w temp. 165 C przez około 50-60 min. Masa powinna być na środku lekko sprężysta. Zostawiamy w piekarniku do wystudzenia, następnie wkładamy do lodówki na całą noc.
Cukier przekładamy do rondelka o grubym dnie. Podgrzewamy, aż zacznie być całkowicie rozpuszczony i będzie miał bursztynowy kolor. Podczas podgrzewania możesz raz na jakiś czas przemieszać masę. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy śmietankę, mieszamy do połączenia. Podczas wlewania uważaj, ponieważ masa będzie wrzała. Na koniec dodajemy masło i sól i mieszamy. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Wykładamy na wierzch sernika, następnie dodajemy uprażony popcorn.
Czy ten sernik i karmel uda się że śmietanką 36%? Pomyliłam się????
tak
Witam. Czy zamiast twarogu półtłustego w kostkach mogę użyć sera z wiaderka ?
tak, ale dobrej jakości :)
Witam :) zrobiłam smak super ! Tylko proszę o radę sernik podczas krojenia rozkrusza się góra sernika łamała się a dół zostawal dalej na blaszce niewiem dlaczego już kiedyś też tak miałam ale przy tradycyjnym serniku bez spodu czy to wina piekarnika ?
Witam :) czy składniki na masę serową mogę połączyć za pomocą blendera ? I czy do karmelu można piminac sól ?
Można za pomocą blender :) co do soli ja bym jej nie wykluczają, ponieważ smak będzie gorszy :)