Ciasto kruche uznawane jest za jedno z prostszych do wykonania. Moim zdaniem jest ono proste jeśli zna i przestrzega się zasad jego wypieku, inaczej po drodze napotkamy na wiele problemów : zbyt twarde ciasto, ciasto się mocno kruszy, nie chce się rozwałkować, wybrzusza się podczas pieczenia. Na te wszystkie pytania znajdziecie odpowiedź w poniższym tekście. Kruche ciasto doskonale sprawdzi się do wytrawnych wypieków, natomiast po dodaniu cukru pudru posłużyć może jako spód do sernika, mazurka, szarlotki oraz przeróżnych tart i tarteletek. Udanego wypieku. Pozdrawiam.
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła, zimnego
- żółtko
- szczypta soli
- 1-2 łyżki lodowatej wody ( opcjonalnie )
- 80 g cukru pudru ( opcjonalnie )
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy pokrojone w niewielką kostkę masło oraz żółtko (do wypieku na słodko dodajemy przesiany cukier puder ). Wszystko razem siekamy nożem ( ok. 5 min ) lub używamy do tego malaksera. Jeśli ciasto jest za suche możemy dodać 1-2 łyżki bardzo zimnej wody. Gotowe ciasto formujemy w kulkę i wkładamy zafoliowane do lodówki na min. 2-3 godz. Schłodzone rozwałkowujemy, nawijamy na wałek i przekładamy do formy, nakłuwamy widelcem całą powierzchnię ciasta. Przygotowane ciasto owijamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia i napełniamy wnętrze fasolą, grochem lub ryżem. Pieczemy w temp. 180 -200 C przez ok. 10 -15 min, następnie zdejmujemy folię razem z wnętrzem i podpiekamy przez 5-10 min. do lekkiego zarumienienia.
ZASADY UDANEGO WYPIEKU CIASTA KRUCHEGO:
- do ciasta kruchego używamy zimnych składników i najlepiej wykonujemy je w zimnym pomieszczeniu
- ilość mąki do masła zawsze powinna wynosić 2:1
- najlepsze mąki do wypieku ciasta kruchego to pszenna typ 550, krupczatka
- mąkę z masłem zawsze siekamy nożem lub używamy do tego malaksera, ciepłe dłonie mogą spowodować, że będzie twarde
- surowe żółtka w cieście zwiększają jego elastyczność, natomiast ugotowane na twardo dają większą kruchość
- do ciasta dodajemy wyłącznie cukier puder, ponieważ kryształ nie będzie w stanie rozpuścić się w cieście
- konsystencja dobrze wyrobionego ciasta kruchego powinna być ziarnista
- surowe i uformowane ciasto możemy owinąć folią aluminiową i wsypać do niego kilka garści fasoli, grochu lub ryżu unikniemy w ten sposób wybrzuszania się podczas pieczenia
- nigdy nie wkładaj ciepłego ciasta do piekarnika, przed pieczeniem powinno być min. 30 minut w lodówce
- przechowujemy przez kilka dni w lodówce lub w zamrażarce do 3 miesięcy