Jedno z najprostszych ciast do wykonania, a przy tym bardzo delikatne i lekko wilgotne. Ciasto jest słodkie z chrupiącą kruszonką i kwaśnym rabarbarem. Doskonałe na letnie popołudnie, piknik lub majówkę. Inspiracja: tasteofhome. Pozdrawiam.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki masła, temp. pokojowa
- 1 jajko
- 1 szklanka maślanki, temp. pokojowa
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 szklanki rabarbaru, pokrojonego w kostkę
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
- 2 czubate łyżki masła, miękkiego
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1/4 szklanki cukru
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, sodą oraz solą. Miękkie masło miksujemy razem z cukrem na tzw. puch, pod koniec dodajemy jajko i ponownie miksujemy. Suche składniki dodajemy do masy maślanej naprzemiennie z maślanką w trzech partiach. Rabarbar pokrojony w kawałki dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Przekładamy do tortownicy o śr. 26 cm wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia ( użyłam silikonowej ). Składniki na kruszonkę łączymy, aż powstaną grudki i oprószamy równomiernie wierzch ciasta. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40-50 min. Smacznego.