Znajdź swój przepis

Kostka brzoskwiniowa

24 marca, 2017

Kostka brzoskwiniowa to przekładaniec o przepysznych warstwach. Herbatniki, masa budyniowa, galaretka i zatopione w niej owoce. Krem śmietankowy, podłużne biszkopty oraz bezowo-budyniowa pianka. Całość jest po prostu rewelacyjna i leciutka. Idealne ciasto na wiosnę.

Ciasto nie należy do tych najszybszych w przygotowaniu, ale przepis jest dosyć prosty. Spód ciasta wykonałam z herbatników, ale możesz równie dobrze zastąpić je biszkoptem.

Krem budyniowy wykonałam najszybszą opcją, czyli z dodatkiem gotowego już budyniu. Możesz go wzbogacić dodając 2 żółtka, zyska na delikatności i będzie bardziej kremowy.

Brzoskwinie zatopione w galaretce doskonale ożywiają ciasto i nadają orzeźwienia przez co zyskuje bardziej wyrazisty smak.

REKLAMA:

Krem śmietankowy wykonałam klasycznie na kremówce, ale dodałam jeszcze odrobinę jogurtu, aby przełamać smak kremu.

Najlepszą część ciasta oczywiście mamy na górze. Budyniowa pianka lub jak ja nazywam bezowo-budyniowa. Niezwykle pyszna w smaku, słodka i do tego z odrobiną kokosu.

Kostka brzoskwiniowa pomimo swojej pokaźnej ilości warstw jest lekka, delikatna i poza tym przepięknie wygląda i kusi kolorami. Pozycja na pewno do przetestowania na wiosnę.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

brzoskwiniowa-kostka-1

KOSTKA BRZOSKWINIOWA

SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:

REKLAMA:
  • 500 ml mleka
  • 150 g masła
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ BRZOSKWINIOWĄ:

  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 600 ml gorącej wody
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

SKŁADNIKI NA BUDYNIOWĄ PIANKĘ:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 budynie waniliowe (2 x 40 g)
  • 1/2 szklanki oleju np. rzepakowego

DODATKOWO:

  • herbatniki
  • biszkopty podłużne
  • 200 g wiórków kokosowych

Ciasto zaczynam od przygotowania budyniowej pianki.
Białka miksujemy na sztywną pianę, następnie powoli dodajemy cukry i miksujemy, aż masa będzie gęsta. Dodajemy przesiany proszek budyniowy oraz powoli wlewamy olej nie przerywając miksowania. Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Oprószamy połową wiórek i przekładamy piankę, oprószamy pozostałymi wiórkami. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150 C i od razu zmniejszamy na 120 C ( 110 z termoobiegiem) pieczemy przez około 1,5 godz. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia i następnie wyciągamy z formy.
Herbatniki układamy na dnie formy, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
Galaretki zalewamy gorącą wodą i zostawiamy do wystudzenia. Wkładamy do lodówki do lekkiego stężenia. Brzoskwinie odsączamy i kroimy na kawałeczki.
W 400 ml mleka rozpuszczamy masło oraz cukry. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy oraz mąki. Cały czas mieszając wlewamy zimną mieszaninę i gotujemy, aż masa będzie mocno gęsta. Zdejmujemy z ognia i wylewamy na spód z herbatników. Wkładamy do lodówki do zgęstnienia. Owoce układamy na budyniu lekko je można powciskać w środek. Zalewamy tężejącą galaretką. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywną masę. Pod koniec miksowania dodajemy jogurt, przesiany cukier puder oraz powoli wlewamy żelatynę. 3/4 kremu wykładamy na galaretkę i układamy na nim podłużne biszkopty (można wcześniej nasączyć lekko w syropie z brzoskwiń), lekko dociskając. Smarujemy pozostałą częścią kremu.
Budyniową piankę delikatnie odrywamy od papieru do pieczenia i układamy na wierzchu ciasta. Gotowe owijamy szczelnie folią i wkładamy na kilka godzin do lodówki.

brzoskwiniowa-kostka-10 brzoskwiniowa-kostka-4

brzoskwiniowa-kostka-8 brzoskwiniowa-kostka-3

Dołącz do dyskusji

  1. Helena S. says:

    Piękna, piękna, pięęękna ta kosteczka :-)

  2. wypiekibeaty says:

    Jakie słoneczne ciacho :)

  3. Łał, wygląda fantastycznie! :)

  4. Ciasto wygląda prześlicznie ! Mam pytanko.. Czy można jakoś zastąpić tą bezową górę ? Ja na zamianę jakoś nie mam pomysłu.. Mam dosyć stary piekarnik i nigdy mi beza nie wychodzi :( spieka się za bardzo na górze, a później oklapnie i nie wygląda :D z góry bardzo dziękuję za odpowiedź ! Pozdrawiam. E. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij