Kostka brzoskwiniowa to przekładaniec o przepysznych warstwach. Herbatniki, masa budyniowa, galaretka i zatopione w niej owoce. Krem śmietankowy, podłużne biszkopty oraz bezowo-budyniowa pianka. Całość jest po prostu rewelacyjna i leciutka. Idealne ciasto na wiosnę.
Ciasto nie należy do tych najszybszych w przygotowaniu, ale przepis jest dosyć prosty. Spód ciasta wykonałam z herbatników, ale możesz równie dobrze zastąpić je biszkoptem.
Krem budyniowy wykonałam najszybszą opcją, czyli z dodatkiem gotowego już budyniu. Możesz go wzbogacić dodając 2 żółtka, zyska na delikatności i będzie bardziej kremowy.
Brzoskwinie zatopione w galaretce doskonale ożywiają ciasto i nadają orzeźwienia przez co zyskuje bardziej wyrazisty smak.
Krem śmietankowy wykonałam klasycznie na kremówce, ale dodałam jeszcze odrobinę jogurtu, aby przełamać smak kremu.
Najlepszą część ciasta oczywiście mamy na górze. Budyniowa pianka lub jak ja nazywam bezowo-budyniowa. Niezwykle pyszna w smaku, słodka i do tego z odrobiną kokosu.
Kostka brzoskwiniowa pomimo swojej pokaźnej ilości warstw jest lekka, delikatna i poza tym przepięknie wygląda i kusi kolorami. Pozycja na pewno do przetestowania na wiosnę.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.
KOSTKA BRZOSKWINIOWA
SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:
- 500 ml mleka
- 150 g masła
- 1 budyń waniliowy
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ BRZOSKWINIOWĄ:
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 600 ml gorącej wody
- 1 puszka brzoskwiń w syropie
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
SKŁADNIKI NA BUDYNIOWĄ PIANKĘ:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 budynie waniliowe (2 x 40 g)
- 1/2 szklanki oleju np. rzepakowego
DODATKOWO:
- herbatniki
- biszkopty podłużne
- 200 g wiórków kokosowych
Ciasto
zaczynam
od
przygotowania
budyniowej
pianki.
Białka
miksujemy
na
sztywną
pianę,
następnie
powoli
dodajemy
cukry
i
miksujemy,
aż
masa
będzie
gęsta.
Dodajemy
przesiany
proszek
budyniowy
oraz
powoli
wlewamy
olej
nie
przerywając
miksowania.
Formę
o
wym.
24×24
cm
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Oprószamy
połową
wiórek
i
przekładamy
piankę,
oprószamy
pozostałymi
wiórkami.
Wkładamy
do
piekarnika
rozgrzanego
do
150
C
i
od
razu
zmniejszamy
na
120
C
(
110
z
termoobiegiem)
pieczemy
przez
około
1,5
godz.
Po
upieczeniu
zostawiamy
do
wystudzenia
i
następnie
wyciągamy
z
formy.
Herbatniki
układamy
na
dnie
formy,
wcześniej
wyłożonej
papierem
do
pieczenia.
Galaretki
zalewamy
gorącą
wodą
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Wkładamy
do
lodówki
do
lekkiego
stężenia.
Brzoskwinie
odsączamy
i
kroimy
na
kawałeczki.
W
400
ml
mleka
rozpuszczamy
masło
oraz
cukry.
W
pozostałym
mleku
rozpuszczamy
przesiany
proszek
budyniowy
oraz
mąki.
Cały
czas
mieszając
wlewamy
zimną
mieszaninę
i
gotujemy,
aż
masa
będzie
mocno
gęsta.
Zdejmujemy
z
ognia
i
wylewamy
na
spód
z
herbatników.
Wkładamy
do
lodówki
do
zgęstnienia.
Owoce
układamy
na
budyniu
lekko
je
można
powciskać
w
środek.
Zalewamy
tężejącą
galaretką.
Wkładamy
do
lodówki
do
całkowitego
stężenia.
Żelatynę
rozpuszczamy
w
gorącej
wodzie
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Kremówkę
ubijamy
na
sztywną
masę.
Pod
koniec
miksowania
dodajemy
jogurt,
przesiany
cukier
puder
oraz
powoli
wlewamy
żelatynę.
3/4
kremu
wykładamy
na
galaretkę
i
układamy
na
nim
podłużne
biszkopty
(można
wcześniej
nasączyć
lekko
w
syropie
z
brzoskwiń),
lekko
dociskając.
Smarujemy
pozostałą
częścią
kremu.
Budyniową
piankę
delikatnie
odrywamy
od
papieru
do
pieczenia
i
układamy
na
wierzchu
ciasta.
Gotowe
owijamy
szczelnie
folią
i
wkładamy
na
kilka
godzin
do
lodówki.
Komentarze
Piękna, piękna, pięęękna ta kosteczka
Jakie słoneczne ciacho
Łał, wygląda fantastycznie!
Ciasto wygląda prześlicznie ! Mam pytanko.. Czy można jakoś zastąpić tą bezową górę ? Ja na zamianę jakoś nie mam pomysłu.. Mam dosyć stary piekarnik i nigdy mi beza nie wychodzi
spieka się za bardzo na górze, a później oklapnie i nie wygląda
z góry bardzo dziękuję za odpowiedź ! Pozdrawiam. E.